Uutiset

Työkoneet

Wacker Neuson, paljon uutta – ei juuri mitään vanhaa

Wacker Neuson -kaivukoneiden uusimmat mallit ovat lähes kokonaan uutta suunnittelua vanhoihin verrattuna. Ne esiteltiin vuoden 2015 lopussa ja sen jälkeen ovat saaneet hyvän jalansijan meillä ja muualla. Koneisiin on tehty perusteellisia muutoksia. Sellaiset vanhat mallit kuin 6003, 6503, 75Z3 ja 8003 korvattiin seuraavilla malleilla: tela-alustainen ET65 (6 600 kg/36 kW), pyöräalustainen EW65 (6 755–8 003 kg/45 kW), lyhytperäinen tela-alustainen EZ80 (8 400 kg/36 kW) ja kuvan tela-alustainen ET90 (9 050 kg/55 kW).

Moottori sijaitsee uusissa malleissa poikittain takana. Mallin EZ80 moottorimerkki on Perkins. Lisävastapaino on pultattu kiinni vakiovastapainoon.

 Lyhytperäisen EZ80-mallin peränylitys telan ulkoreunan ulkopuolelle on 103 millimetriä, kun se esimerkiksi mallissa ET90 on 458 millimetriä. Pyöräalustaisessa EW65-mallissa paripyörillä vastaava lukema on 543 millimetriä. Perusvastapaino on kiinteä ja tehty nyt valuraudasta. Lisävastapaino (291–376 kg) lisää tela-alustaisissa malleissa peräylitystä 70–118 millimetriä. Pyöräalustaiseen ei saa lisäpainoa taakse.

Tela-alustaisissa malleissa kauhan sylinterin kiinnitys on maksimaalisen murtovoiman aikaansaamiseksi nyt eri linjassa vipuvarren kanssa.

Suurin ulkoinen muutos on varmasti se, että puomi on siirtynyt enemmän oikealle ja moottori ohjaamon taakse. Samalla tyvitaiton sylinteri on siirretty ohjaamon alta puomin oikealle puolelle. Näin ohjaamoa on kyetty laskemaan alemmas. Esimerkiksi ET65 on nyt 92 ja pyöräalustainen EW65 jopa 125 millimetriä matalampi kuin aikaisemmin. Samalla myös ohjaamon lattia on lähempänä maantasoa kuin aiemmin eli ohjaamon nousu helpottuu. Lattia onkin mallista riippuen nyt 64–153 millimetriä aiempaa alempana. Polttoaine- ja hydrauliöljysäiliö sekä venttiilipöytä sijaitsevat koneen oikeanpuoleisen sivuluukun takana.

Puomin siirtyminen leveytensä verran etäämmälle kuljettajasta on edesauttanut näkyvyyden paranemista oikealle sivulle ja myös kauhalle. Oikeanpuoleisen telan etureuna näkyy sekin nyt kuljettajan istuimelle. Kaikki muut mallit paitsi lyhytperäinen EZ80 on saatavilla sekä mono- että taittopuomilla varustettuna. Kuuden tonnin painoluokassa taittopuomi onkin melko harvinainen. Kauhan vipuvarren, niin sanotun “koiranluun”, kiinnityspiste sylinterille on sijoitettu nyt niin, että murtovoima on kasvanut valmistajan mukaan jopa 25 prosenttia (ei EZ80). Myös kauhan kääntökulma on vivuston ansiosta kasvanut eli on nyt 200 astetta. Korkealle lastattaessa maa pysyy kauhassa paremmin.

Ohjaamoon on tehty lukuisia uudistuksia. Vakionäyttöä ohjataan kääntökiekolla, joka sijaitsee oikeanpuoleisen kaivuvivun vieressä. Pieni joystick on puskulevylle.

Ohjaamo uusiksi

Ohjaamon tuulilasi on kaksiosainen. Alaosa nousee yläosan kanssa ylös muodostaen kätevästi sadelipan ikkunan yläosaan. Se ohjaa ainakin katolta valuvan veden kauemmas ikkuna auki kaivavan kuljettajan jaloista. Samaa aurinkoverhoa voidaan käyttää joko tuulilasin yläosassa tai sitten kattoluukun edessä.

Tyvitaiton sylinteri on siirretty puomin oikealle puolelle, pois ohjaamon alta. Näin ohjaamon kiinnitys on alempana kuin aiemmin. Koneiden kokonaiskorkeus on pienentynyt ja samalla ohjaamoon nousu helpottunut.

Ohjaamo kokonaisuudessaan on sekin täysin uutta konstruktiota. Myös Wacker Neuson on valinnut näytön ohjaamiseen niin sanotun ohjauskiekon. Oikean kaivuvivun taakse on upotettu kumista tehty painonappien rivi led-valoilla. Valmistajan mukaan kaivuvipuja on kevyempi käyttää ja myös muotoilu on uutta. Propohallinta on vakiona. Vakiona on myös 3,5 tuuman näyttö ja optiona saa seitsemän tuumaisen näytön, johon välittyy muun muassa koneen taakse asennettavan kameran kuva. Kännykkäteline näytön vieressä on sekin uusi. Puskulevylle on minijoystick ja sen kärjen painonapilla valitaan nopeusalue. Optiona puskulevylle saa myös jalkahallinnan.

Hydraulisen pikakiinnikkeen lukitusta/vapautusta on yksinkertaistettu kahteen katkaisimeen. Toisella valitaan lukko auki tai kiinni ja toisella vapautetaan/suljetaan -lukitus. Kuljettaja saa näytön kautta tiedon, mikäli esimerkiksi kauhan lukitus ei ole onnistunut. Muitakin varoitussignaaleja on nyt lisätty järjestelmään. Kuljettaja voi valita työskentelyyn joko eco- tai power-työalueen. Koneen käynnistyksen jälkeen eco on aina valittuna. Power lisää moottorikierroksia ja samalla polttoaineen kulutusta. Ilmastointilaite on vakiona ja se on nyt sijoitettu ohjaamon katon takareunaan.

Osa led-valoista on upotettu runkorakenteen sisään.

Kaksi moottorivalmistajaa

Kaikkien neljän mallin moottoriteho jää alle 56 kilowatin, joten riittävä päästötaso on IIIB. Mallissa ET90 luukun alla hyrrää nelisylinterinen Deutz, muissa on niin ikään nelimukinen Perkins. Perkinsissä voidaan käyttää partikkelisuodatinta malleissa ET65 ja EW 65. Mallin EZ80 teho jää alle 37 kilowatin, joten tasoon IIIA ei tarvita edes partikkelisuodatinta. 

Deutz alittaa IIIB-päästörajat pelkän hapetuskatalysaattorin avulla. Koneiden hydrauliikassa on yksi iso säätyvätilavuuksinen hydraulipumppu, josta kaikki hydrauliikat saavat öljynsä. Oikeanpuoleisen luukun alla on polttoainesäiliö, jonka korkki sijaitsee puoli metriä alempana kuin aiemmin. Tämä merkitsee sitä, että tankkaaminen on nyt helpompaa maan tasossa seisten. Sekä sivu- että moottoriluukut aukevat huomattavasti entistä ylemmäs.

Ohjaamo on edelleen kallistettavissa huoltotöitä varten eteenpäin, aina 60 asteen kulmaan saakka. Kuljetusta on helpotettu lisäämällä ketjujen kiinnityspisteiden lukumäärä kuuteen. Muun muassa puskulevyn reunoissa on nyt lenkit. Lisävarusteena saatavat kuusi tehokasta led-valoa antavat hyvän valotehon, valmistajan mukaan peräti 300 prosenttia paremman kuin perusvaihtoehtona olevat H3-valot. Osa valoista on sijoitettu ylävaunun runkorakenteen sisään.

Suomen maahantuoja on Edeco Tools Oy. Lue myös: Edeco Tools Oy palkittiin.

Lue seuraavaksi