Uutiset

Työkoneet

Vuokrauksen valikoimat kasvavat – murskausta, seulontaa ja purkua

Viime vuonna toteutimme konevuokrausliikkeille kyselyn heidän toiminnastaan, tuotevalikoimistaan jne. Nyt pyysimme kaikkia tiedossamme olevia tahoja vastaamaan muutamaan kysymykseen koskien murskaus-, seulonta- ja purkualan vuokrattavaa laitteistoa. Kun kaikenlainen konevuokraus on lisääntynyt viime vuosina, ovat edellä mainitut sektoritkin lisänneet vuokrausta ostamisen vaihtoehtona. Seuraavassa alan toimijoiden haastattelut. Aivan kaikki kyselyn saaneet eivät valitettavasti määräaikaan mennessä vastanneet.

Esitetyt kysymykset:

  • 1. Minkälaista murskaus-, seulonta- ja purkualan kalustoa teiltä löytyy vuokrattavaksi?
  • 2. Minkälainen on vuokrausorganisaationne ja millä paikkakunnilla toimitte?
  • 3. Miten mielestänne vuokraustoimintanne on kehittynyt murskaus-, seulonta- ja purkukoneissa viime vuosina? Minkälaisena näette tulevaisuuden?HS Tekniikka Oy, toimitusjohtaja Harri Sorvoja

1. Kalustostamme löytyy lähes 30 erilaista laitetta betonin murskaimista seuloihin sekä niihin liitettäviin lajittelulaitteisiin kuten tuuli- ja vesiseuloihin. Magneettierotinvarustus on saatavissa kaikkiin koneisiin.

2. Toimimme Hyvinkäältä käsin, mistä toimitamme koneet koko Suomen alueelle.

3. Olemme kehittäneet purkupuolelle entistä tehokkaampia tapoja murskata betonia. Olemme myös panostaneet suuresti laadukkaan betonimurskeen tuottamiseen kehittämällä erottelutekniikkaa epäpuhtauksien poistoon.

Sorvoja:Kilpailukyky on yhtä kuin oikeat laitteet ja oikea toimintamalli. Näitä me kehitämme ja näihin me panostamme.”
Kivisampo Oy, myyntijohtaja Sakari Rantanen

1. Vuokrakalustomme on yksi Suomen laajimmista. Meiltä löytyy kattava valikoima erityyppisiä seuloja, murskaimia, repijöitä ja kasakuljettimia monille materiaaleille kuten soralle, hiekalle, mullalle, kivelle, eri jätelaaduille, puulle, kierrätysbetonille ja asfaltille. Kivisampo vuokraa myös vesisumuttimia purku- ja murskaustyömaiden pölynhallintaan sekä imureita kevyiden jakeiden erotteluun. Pyrimme vastaamaan asiakkaan tarpeisiin kaikissa seulontaan ja murskaukseen liittyvissä tarpeissa (kivi- ja maa-aines, eri kierrätysmateriaalit, multa ja komposti), olipa sitten kyseessä lyhyt- tai pitkäaikainen vuokraustarve. Kalustomme koostuu edustamistamme laadukkaista tuotemerkeistä. Vuokraamamme laitteet ovat uusia tai uuden veroisia. Annamme asiakkaalle vuokrakohteessa käyttökoulutuksen ja perehdytyksen laitteeseen. Näin taataan helppo ja huoleton käyttöönootto. Tuotantokapasiteetti ja toimintavarmuus pyritään optimoimaan laitteen hyvällä varustetasolla, asiantuntevalla teknisellä tuella ja varaosapalvelulla.

2. Kivisampo Oy:n myynti- ja vuokrausorganisaatio toimii Tampereelta käsin. Omat tuotantotilat, joissa myös vuokrakalustoa huolletaan, ovat Kouvolassa ja Kiteellä. Useat eri huoltoyhteistyökumppanimme toimivat maan laajuisesti, mikä mahdollistaa kattavan huoltoverkoston koko maan alueelle.

3. Olemme huomioineet, että vuokrakaluston kysyntä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Sen vuoksi olemme panostaneet entistä suurempaan vuokrakoneiden määrään ja laajentaneet myös aktiivisesti valikoimaa eri toimialojen koneisiin.

Rantanen:Kivisammolla on 60 vuoden kokemus seula- ja murskauslaitteista. Asiantuntijamme auttavat valitsemaan tarpeisiin parhaiten sopivan vuokralaitteen.”
RealRental Oy, markkinointijohtaja Heikki Pohjanpää

1. Laajasta konevalikoimastamme löytyy valmiiksi varusteltuja kaivukoneita purkulaitteineen sekä vasarasuojauksineen, esimerkiksi Doosan DX300LC-5 -kaivukone täydellisesti varusteltuna purkutöihin hydraulisella OilQuick-pikaliittimellä (S80), Epirocin vasaralla, pulveroijalla ja purkukouralla. Pakettiin kuuluu myös kallistuva luiskakauha. Lisäksi kauttamme saa vuokralle kustannustehokkaaseen hintaan uutta vastaavan Jonsson & Söner -seulan (LS1632), jolla pääsee jopa 1 000 tonnin tuntikapasiteettiin. Lopputuotteina kaksi tarkasti kalibroitua tuotetta ja ylite.

2. Valtakunnallinen vuokrausorganisaatiomme toimii tällä hetkellä kuudella omalla toimipisteellä; Lempäälässä, Keravalla, Kuopiossa, Turussa, Oulussa ja Haminassa. Organisaatiomme koostuu myynnistä sekä vahvasta jälkimarkkinointipalvelusta, jolloin saamme asiakkaalle nopeasti toimivat ja hyväkuntoiset koneet ja laitteet.

3. Vuokraustoiminta on kehittynyt kaikilla osa-alueilla tasaisesti vuosi vuodelta. Mutta selkein kasvu kokemuksiimme nojaten on purkupuolen koneissa. Varmasti murskaus- ja seulontakoneiden vuokraus tulee myös yleistymään tulevaisuudessa. Uskon näiden koneiden kohdalla vuokraukseen, joka päättyy osto-optiomahdollisuuteen. Näin asiakas saa mielenrauhan, koska pääsee tutustumaan koneeseen hyvin ennen ostopäätöstään.

Pohjanpää: ”RealRentalin konevalikoima on Suomen suurimpia. Meiltä löytyy kone varmasti jokaiseen tarpeeseen ja tarvittaessa räätälöimme koneet ja lisälaitteet soveltumaan käyttökohteeseen. Lisäksi kannattaa huomioida meidän monipuoliset vuokraustapamme, josta erityisesti ”vuokraamalla omaksi” on ollut erittäin suosittua näin korona-aikana.”
Vimelco Oy, avainasiakaspäällikkö Sisko Salonen

1. Vuokraamme Powerscreen Warrior 1200 -tela-alustaista suorasyöttöseulaa sekä Powerscreen CT 80 -tela-alustaista kuljetinta purkutöihin.

2. Vimelco Oy:n toimipiste on Hyvinkäällä, mutta vuokraamme kalustoa koko Suomen alueelle.

3. Vuokraustoiminta on lisääntynyt koko ajan. Toimijat ovat kaiken kokoisia ja vuokraustoimintaa on sekä hyvinkin pitkäaikaista että lyhyitä jaksoja. Tulevaisuudessa työkoneiden vuokraus tulee lisääntymään. Vuokrasopimukset ovat monenlaisia: rent to rent- tai rent to buy -tyyppisiä. Osa vuokraa koneita vain tilapäiseen käyttöön, osalla vuokraus johtaa vuokratun koneen investointipäätökseen.
Konevel Oy, Kimmo Kärki

1. Vuokraamme seuraavia työlaitteita: Rotar-pulveroijia 20–40 tonnin, Rotar-purkukouria 15–30 tonnin, Viper-seulakauhoja 15–30 tonnin, Hartl-leukamurskakauhoja 22–40 tonnin sekä D and A -iskuvasaroita 2–50 tonnin koneisiin. Näiden lisäksi löytyy myös hydrauliikkatoimisia magneetteja.

2. Vuokrauksen pääpaikkana toimii Tuusulan pisteemme ja sivupaikkana Iisalmi. Laitteita toimitetaan ympäri Suomea. Molemmissa pisteissä tehdään huoltoja ja varusteluja. Lisäksi sopimushuoltajat tukevat toimintaa tarvittaessa.

3. Toimintaamme laajennetaan ja keskitetään Tuusulaan.

Kärki:Vuokraamme vain uudehkoa kalustoa, kaikki ovat alle kaksi vuotta vanhoja. Vuokraamamme laitteet ovat myös markkinoiden tehokkaimpia luokissaan, jolloin työ tulee usein tehtyä nopeammin kuin asiakas oli suunnitellut. Näin myös vuokrauskustannus jää järkeväksi. Vuokra sisältää aina kaiken normaalin kulumisen, ei ikäviä jälkilaskuja.”
Allu Rental, aluemyyntipäällikkö Ilpo Ellonen

1. Vuokraamme seuraavia Allu-tuoteperheen työlaitteita:

kaivukoneiden AC-lisälaitesarjaa purkubetonin, tiilien ym. kiviaineksen murskaukseen. Neljä mallia peruskoneisiin 10–38 tonnia.

– kaivukoneiden lisälaitteita (DL, DN, DH) kaikenlaisen seulontaan, murskaukseen, sekoitukseen, ilmastukseen ym. peruskoneisiin 8–45 tonnia.

– pyöräkuormaajien lisälaitteita (DL, DN, DH, DS) kaikenlaisen seulontaan, murskaukseen, sekoitukseen, ilmastukseen ym. peruskoneisiin 4–22 tonnia.

2. Vuokraustoimintamme on keskitetty Allu Finland Oy:n tehtaalle. Tehdas sijaitsee Orimattilan Pennalassa.

3. Vuokraus on jonkin verran lisääntynyt. Tulevaisuudessa lisäämme vuokrakalustoa kysynnän mukaan.

Ellonen: ”Kaikista Allu-vuokrauksista tehdään aina vuokrasopimus ja saatavuus tarkistetaan tilattaessa.”
Tana Rental Oy, asiakkuuspäällikkö Reijo Pirkola

1. Pääsääntöisesti vuokraamme tela-alustaista Tana Shark DT440 -mobiilirepijää. Tarvittaessa myös tuulierotinta ja myöhemmin keväällä/alkukesästä tasoseulaa.

2. Vuokraorganisaatioomme kuuluu minun lisäkseni huoltoteknikko ja ulkopuolinen myyntimies. Toimintaa on ympäri Suomen ja hallitusti myös Virossa.

3. Meidän kannaltamme vuokraustoiminta on laajentunut voimakkaasti parina viime vuotena. Tällä hetkellä on nähtävissä markkinoiden stabiloituminen. Toivottavasti tulevaisuudessakin koneitamme tarvitaan samaan tahtiin kuin tällä hetkellä.

Pirkola: ”Vuokraustoiminta on asiakkaalle helppoa ja vaivatonta. Samalla käynnillä saa meiltä myös parhaimmillaan neuvoja, miten lopputuotetta voitaisiin mahdollisesti parantaa. Huolto kuuluu vuokran hintaan. Asiakas hoitaa itse polttoaineet ja syöttökoneen.”
Cernos Oy, aluemyyntipäällikkö Marko Melto

1. Cobra-seulakauhat kaikissa kokoluokissa asiakkaan tarpeen mukaan. Saatavilla on nyt seulakauhat 14–23 tonnin kaivukoneisiin ja 7–12 tonnin pyöräkuormaajiin.

2. Cobra-seulakauhat vuokraa Rentti Oy.

3. Seulakauhoja on aikaisemmin vuokrattu vain tapauskohtaisesti. Mutta koska asiakkailta on tullut kyselyjä, aloitimme yhteistyön Rentti Oy:n kanssa, joka vuokraa seulakauhojamme asiakkaan tarpeen mukaan. Vuokraustoiminta on kasvanut ja vuokrattavien laitteiden määrä on lisääntynyt. Vuokraaminen on monelle urakoitsijalle hyvä kynnys saada lisälaitteita käyttöönsä ja hyvä askel kohti omistamista. Myös valmistajien on syytä pystyä vuokraamaan laitteita joko näin toisen yrityksen kautta tai suoraan itse. Vuokraus varmasti kasvaa ja kehittyy tulevaisuudessa.

Melto: Toivomme että suomalaiset urakoitsijat saavat urakoita ja näin ollen näkevät tulevaisuuden valoisana. Tämä taas johtaa lisääntyneeseen maarakennuskone- ja lisälaitekauppaan. Cobra-seulakauhojen kysyntä on hyvällä mallilla ja niitä lähetetään asiakkaille Suomeen ja myös vientiin joka viikko. Tuoterepertuaarimme kehittyy ja kesällä onkin tulossa uusia malleja sekä paranneltuja versioita.”
Hansa-Machines, toimitusjohtaja Tero Tommila

1. Vuokraamme Duztech- ja MotoFog-pölynsidontalaitteita sähkö- ja dieselkäyttöisinä. Niiden lisäksi löytyy hydraulisia Erkat- ja Kemroc-jyrsimiä kaivukoneisiin.

2. Vuokraus tapahtuu pääosin Porista käsin, mutta onnistuu myös Klaukkalan toimipisteestä. Laitteiden huollot tehdään Porissa ja muualla Suomessa ne hoidetaan huoltoautollamme tai paikallisten sopimushuoltajien toimesta.

3. Tarjonta on kasvanut valtavasti (myös kysyntä) ja tulevaisuudessa kasvu jatkuu.

Tommila: ”Vuokrausta vaikeuttaa tietyillä tuotteilla, varsinkin hieman erikoisemmilla, Suomen pienet volyymit. Kysyntää paikkaillaan toimituksilla päämiehien omista vuokraamoista (ulkomailta), mikä usein tekee lyhyen vuokrauksen melko kalliiksi (rahtikulut) ja aikataulut venyvät. Usein vuokrausta käytetään myynnin työkaluna, erityisesti uusien tuotteiden ja merkkien markkinoille tulon helpottamiseksi (myyntivuokraus).”

Lue seuraavaksi