Uutiset

Työkoneet

Volvo ECR88 Plus – Päivitetty vieläkin paremmaksi

Nyt kaivukoneet 88 ja 58 ovat saaneet mallimerkintänsä perään sanan Plus, joka kielii koneisiin tehdyistä muutoksista ja parannuksista. Konepörssin koeajossa kävi nyt sarjan suurin kone eli Koreassa valmistettava ECR88 Plus. Työmaa oli omakotitalon pihamaalla Turussa ja mittausosio tehtiin tuttuun tapaan Nousiaisissa, Kuljetus T & J Isotalon hallin pihamaalla.

Varustuksena oli Rototiltin pyörittäjä/kallistaja. Kauha oli ruotsalaisen RF Systemin valmistama luiskakauha, jonka on kulmistaan viistetty ja soveltuu näin ollen käytettäväksi kaikissa asennoissa. Edelleen kone oli varustettu automaattirasvarilla. Nyt 88:stakin on olemassa versiot kahdella eri vastapainolla. Standardiversiossa on 230 kilon vastapaino ja lisävarusteena se on korvattavissa 400 kilon painolla. Tämä lisää nostokykyä ja osaltaan myös stabiliteettia. Tosin perän ylitys telalinjaan kasvaa sekin noin 110 millimetriin. Kaivuvakavuutta on pystytty parantamaan myös alavaunun muotoilulla, joka on perinteinen X. Johtopyörät ja telarullat ovat kestovoideltuja.

Jo aiemminkin Volvon kuorman tunteva kaivuhydrauliikka oli varsin käteen sopiva ja nyt uuden pääventtiilin ansiosta hallittavuus on parantunut entisestään. Ja nopeuttakin on tullut hieman lisää.

Kapasiteettikokeessa luiskakauhalla päästiin alle neljän minuutin ajan. Mainittakoon, että ECR88 Plussan aika oli varsin lähellä parisen vuotta sitten koeajetun 58:n nopeutta. Ilman Rototilttiä ja pienemmällä kuokkakauhalla tosin ajasta olisi kyetty puristamaan pois kymmeniä sekunteja.
Myös Volvo ECR88 Plus on omiaan pihoille ja kujille, sillä se on vain 2300 millimetriä leveä ja perän kääntösäde lisävastapainolla on 1285 millimetriä. Ulottuvaisuutta on niin paljon, että auton lavalle kuormaaminen onnistuu vaivatta. Vakio kumitelan leveys on 450 millimetriä ja vaihtoehtoina on saatavilla 450 tai 600 millimetrin levyiset terästelatkin.

Kauhanvarsivaihtoehtoja koneeseen on kaksi. Kokeillussa koneessa oli pidempi 2100 millimetrin versio, mutta optiona tarjotaan myös 1700 millimetriä. Volvossa on tyvitaitto, jonka kääntökulmat ovat 70 astetta vasemmalle ja 60 oikealle. Tyvitaittoa ja ylävaunun kääntöä ei pysty edelleenkään käyttämään yhtaikaa.

Voimansiirto rauhallisempi

Moottorina Volvossa on omaa valmistetta oleva D3.4. Se on sijoitettu ohjaamon oikealle puolelle pitkittäin. Yhtenäinen pitkä konepeitto tarjoaa kohtalaisesti huoltokohteet näkyviin. Jäähdyttimet sijaitsevat ilmastoinnin lauhduttimen kanssa moottorin etupuolella. Sekä moottorin jäähdyttimen että hydrauliöljyjäähdyttimen kapasiteetteja on kasvatettu. Ensin mainitun kolme ja hydrauliöljyjäähdyttimen jopa 38 prosenttia.

Volvon moottori laitettiin tuttuun kulutusmittaukseen. Pikkuveli ECR58 vei parisen vuotta sitten 6,6 ja kolmisen tonnia painavampi 88 nyt samassa työssä 7,8 litraa tunnissa. Tehoeroa on kolmisen kilowattia. Kulutus työmaaoloissa laskee muutamia litroja mitatusta.

Volvo ECR88 Plus on varustettu tyhjäkäyntiautomatiikalla eli vipujen rauhoittaminen pudottaa moottorin tyhjäkäynnille ja päinvastoin vipuihin tartuttaessa. Tyhjäkäyntiautomatiikan voi kytkeä myös pois päältä.

Kaivuhydrauliikka, kuten jo todettiin, on Volvossa varsin onnistunut. Sekä ajon että kaivuliikkeitten yhtaikainen käyttö onnistuu mainiosti ja kaikki kaivuliikkeet ovat hyvin suhteessa toisiinsa. Kaivamista on helppo hallita kovillakin kaivukierroksilla, jolloin nopeus niin ikään on hyvä.

Lisähydrauliikan ohjaus on peukalopyörillä. Pyörittäjää Volvossa käytetään oikean kaivuvivun päästä ja kallistusta vasemmalta. Pyörittäjä pitää joka kerta aktivoida keinukatkaisimella uudestaan, kun konsoli nostetaan. Lienee jonkinlainen turvallisuutta parantava ratkaisu. Turvallisuutta edistää myös se, että kone ei käynnisty turvaportin ollessa alhaalla.

Edellisessä koeajossa malli 58 sai maininnan voimansiirron nykäyksestä liikkeelle lähdettäessä. Voimansiirtolinjaan on tehty jotain muutosta, sillä ainakaan 88:ssa ei nykäystä enää tunnu. Nopealta nopeusalueelta hitaalle vaihtaminen sujuu automaatisesti kun vastus kasvaa. GPSmittaus antoi hieman tehdasarvoja suuremmat siirtonopeudet eli 2,8 ja 5,2 kilometriä tunnissa.

Voimansiirrossa on ytyä puskulevytyöhön. 2300 millimetriä leveä ja 470 millimetriä korkea puskulevy on hyvin muotoiltu ja maa-aines rullaa jouhevasti. Puskulevyä hallitaan erillisellä vivulla istuimen oikealta sivustalta.

Muistin virkistämiseksi kerrottakoon, että Volvon ohjaamo on aika tilava. Hartioitten kohdalta mitattuna leveys on 950, pituus 1280 ja korkeus 1530 millimetriä. Kulku istuimelle onnistuu vaivattomasti ja istuimen korkeutta suhteessa vipuihin voi myös säätää. Lattia on tasainen ja voimansiirtoa voi hallita sekä jaloilla tai käsivivuilla. Miinukset ohjaamolle ovat pysyneet ennallaan. Näyttö mittareineen ja varoitusvaloineen on hankalassa paikassa eli liian alhaalla oikealla. Sitä ei kaivuasennosta kuikuilematta näe. Toinen miinus me-nee säilytystilojen puuttumiselle. Asiakirjoille on tasku istuimen takana ja löytyypä ohjaamosta pidike myös mukille tai kaffekupille. Ilmastointilaite on vakiona Volvossa.

Mittauksia mittauksia

Voimamittaukset tehtiin tuttuun tapaan. Nostovoimat kirjattiin kolmelta eri etäisyydeltä kauhan huulilevystä. Täydellä 5,6 metrin etäisyydellä Volvo nostaa 1400 ja kolmen metrin ulottuvuudella 3160 kiloa. Kyseessä on varsin tavanomaiset kokoluokan nostoarvot. Kyseiset arvot mitattiin puskulevyn ollessa tuettuna maan pintaan. Kaatokuorma neljän metrin etäisyydeltä puomi suorana on 1870 ja sivulta samalla etäisyydellä 1200. Kaivutyössä kaatokuorma tulee vastaan, kun täyttä luiskakauhaa liikuttaa täydellä etäisyydellä. Vastapäisen telan saa kyllä nousemaan maasta. Leveämmillä teloilla vakavuus paranisi toki entisestään.

Kasikasin ohjaamo on 58:n ohjaamoa meluisampi, mutta silti erittäin hiljainen. Tyhjäkäyntimelu jää noin 60:een desibeliin ja kaivukierroksillakin ollaan vain hieman yli 70 desibelin tuntumassa. Melutason voi siis sanoa olevan erittäin alhaisen.
Huoltotaulukko kertoo, että moottoriöljyn ja -suodattimen vaihtoväli on 500 tuntia. Hydrauliikkaöljyn vastaavasti 2000 ja paluuöljynsuodattimen 500 tuntia.

Plussat ++

• miellyttävä ja tarkka kaivuhydrauliikka
• lisähydrauliikan propo-ohjaus peukalopyörillä
• selkeät ja yksinkertaiset hallintalaitteet
• hiljainen ohjaamo

Miinukset – –

• mittarit ja näyttö alhaalla vaikeasti nähtävissä
• vähän säilytystiloja sekä ohjaamossa että työkaluille

Lue seuraavaksi