Uutiset

Työkoneet

Volvo Days 2024, osa 1 – kaivukoneiden ohjaamot ja perät uusiksi

Ensimmäiset Volvon asiakaspäivät pidettiin jo vuonna 1958. Usean eri paikkakunnan kautta ne päätyivät vuonna 1976 Eskilstunaan, joka sittemmin on kahden vuoden välein vakiintunut kaikkialta maailmasta tulevien asiakkaiden kohtaamispaikaksi. Tänä vuonna tilaisuudessa nähtiin muun muassa uudistetut kaivukoneet 21–52 tonnin painoluokkiin.


Konepörssissä 8/2024 ja kesän jälkeen täällä uutispalvelussakin lisää kuulumisia Volvo Days -päiviltä.


Neljä viikkoa kestävä Volvo Days (29.5.–26.6.2024) tarjoaa aina nähtäväksi ne kaikkein uusimmat innovaatiot ja koneet. Vierailijoille on tarjolla tuhti tietopaketti. Jaetun teorian lisäksi on mahdollista myös koeajaa valikoituja malleja ja keskustella Volvon eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Tänä vuonna tarjolla oli uusien kaivukoneiden lisäksi esimerkiksi useita täyssähköisiä uutuuksia (näistä lisää myöhemmin). Koko demoalueen pinta-ala Eskilstunassa on noin 75 hehtaaria, joten tilaa ajaa ja esitellä on riittävästi.

Melker Jernberg

Edelliseen VD-tapahtumaan vuonna 2022 osallistui noin 7 000 asiakasta ja jälleenmyyjien edustajaa. Täksi vuodeksi paikalle odotettiin vähintään saman verran ihmisiä. Suomestakin Eskilstunaan oli kutsuttu useita kymmeniä asiakkaita.

Avauspuheenvuorossaan Volvo CE:n pääjohtaja Melker Jernberg totesi suurimpien globaalien ilmiöiden kuten ilmastonmuutoksen, kestävän kehityksen korostumisen ja edelleen kiihtyvän kaupungistumisen tuovan omat haasteensa myös konevalmistajille.

Volvo kulkee niin tuotantolaitoksissaan kuin tuotteissaan kohti vuoden 2040 hiilineutraalisuustavoitetta. Kehityslinjana sähkökäytön lisäksi on myös vety niin polttokenno- kuin polttomoottoriversioina. Myös vaihtoehtoiset muut polttoaineratkaisut ovat jatkuvan tutkinnan ja tuotekehityksen kohteina.

Vuonna 2023 Volvo CE kasvatti maailmanlaajuista liikevaihtoaan hieman vuoteen 2022 verrattuna päätyen 9,2 miljardiin euroon. Maailman suurimpien konevalmistajien TOP10-listalla Volvo CE on vuodesta toiseen kärkijoukoissa.

Volvo on aloittanut kaivukonemallistonsa uudistamisen. Ensimmäisten uutukaisten joukossa on kuvan EC400, joka sijoittuu 40 tonnin painoluokkaan.

Kohentunut komentosilta

Ehkä mielenkiintoisimmat uutuudet tänä vuonna olivat ensimmäiset uuden malliperheen kaivukoneet 21–52 tonnin kokoluokkiin. Tutustua saattoi jo malleihin EC230 (21–25 t/129 kW), EC400 (39–41,6 t/253 kW) ja EC500 (49–52,3 t/312 kW). Koneet tulevat ensimmäisenä markkinoille Euroopassa ja Turkissa.

Volvon mukaan tutut asiat kuten kasvaneet tuottavuus ja tehokkuus sekä alemmat käyttökustannukset koituvat asiakkaiden hyödyksi. Suurimmat muutokset kohdistuvat kuljettajan työympäristöön eli hieman suurentuneeseen ohjaamoon. Myös muotoilu etenkin vastapainon osalta on saanut tuoretta potkua.

Uusien mallien vastapaino on pantu uusiksi ja siihen on upotettu muun muassa led-valot sekä kaksi kameraa.

Valot on upotettu vastapainon sisään, kun ne ennen olivat sen päällä. Kamerat ovat nekin vastapainon sisässä suojassa. Punaiset huomioteipit vastapainon reunoissa on käännetty avautumaan ulospäin. Ylävaunun sivussa on uudet, kiipeämistä entisestään helpottavat portaat.

Ohjaamosta tosiaan saattoi bongata huomattavimmat muutokset. Nyt vakioksi on asennettu 12,8 tuuman kokoinen HD-kosketusnäyttö, jonka on jo saanut aiempiinkin malleihin lisävarusteena tehdasasenteisen koneohjausjärjestelmän mukana.

Nyt tämä Dig Assist 2D- ja 3D-järjestelmiä ohjaava näyttö on siis uusituissa ja myöhemmin esiteltävissä koneissa valmiina. Vaikka asiakas ei tehdasasenteista koneohjausjärjestelmää tarvitsisi, on tämä näyttö koneessa silti esimerkiksi lämmitys-/ilmastointilaitteen sekä vaikkapa radion hallintaan. Sen kautta voidaan myös asettaa raja-arvot kaivusyvyydelle, puomin korkeudelle ja ylävaunun käännölle. Ahtaissa paikoissa työskenneltäessä tämä helpottaa kuljettajan työtä ja parantaa turvallisuutta.

Ohjaamo on hieman suurentunut ja vakiona on nyt koneohjauksessakin hyödynnettävä iso kosketusnäyttö. Kylmälaatikko istuimen takana sekä jalkatuki rinteissä työskentelyyn ovat osa ohjaamoon lisättyjä pieniä käyttökelpoisia ominaisuuksia.

Volvo Smart View -järjestelmässä on niin ikään työmaiden turvallisuutta edistävä tutka, joka hälyttää, kun esimerkiksi ihminen lähestyy konetta. Myös tämän järjestelmän ohjauskeskuksena toimii iso 12,8-tuumainen näyttö.

Pienempi näyttö, joka kertoo koneen parametrit kuten ennenkin, jää osittain uuden ison näyttöruudun taakse. Hiljalleen maansiirtokoneiden näyttö ja siitä tapahtuva hallinta lähestyy automaailmaa.

Käynnistys on avaimeton eli painonapilla. Uutta teknologiaa on myös langattoman latauksen mahdollisuus, toki usb-liittimet ja Bluetooth-yhteys ovat nekin olemassa. Säilytystilaa on tullut runsaasti lisää. Istuimen takana oikealla on viileäboksi, jossa maito ei happane ja vichy pysyy viileänä. Hieno yksityiskohta ohjaamossa on kenkien säilytyskotelo eli kuraisia turvakenkiä ei enää tarvitse pyöritellä ohjaamon lattialla.

Kun työskennellään etukenossa jyrkissä rinteissä, niin vasemmalla jalalla voi nyt ottaa lisätukea ylimääräisestä jalkatuesta. Volvon mukaan myös lämmitys-/ilmastointilaitteen tehoa on lisätty. Ilmansuuttimien kohdistusta on myös muutettu ja niiden lukumäärää lisätty. Aurinkolippa on sekin nyt vakiona.

Koneshow aloittaa aina Volvo Days -päivän.

Sähköisesti esiohjattua hydrauliikkajärjestelmääkin on optimoitu ja dieselmoottorin sekä pumppujen yhteistyön optimoinnin kautta hallinnan luvataan entisestään tarkentuneen. Näitäkin uusia tulokkaita päästiin koeajamaan jo lehdistöpäivänä. Feels good.

Volvo CE Finland Oy:n toimitusjohtaja Petteri Eronen kertoo, että myös suomalaisia asiakkaita vierailee Volvo Days -tapahtumassa Eskilstunassa.

Lue seuraavaksi