Uutiset

Työkoneet

VM Suomalainen Oy – Uusin omistajin, omalla kalustolla

Vuonna 1980 perustettu insinööritoimisto VM Suomalainen Oy omaa pitkät perinteet erityisesti siltojen rakentamisessa. Tunnettu ja luotettu yritys sai neljä uutta omistajaa viime vuonna, ja samalla infrarakentaminen tuli mukaan kuvaan. Myös sana insinööritoimisto pudotettiin pois nimestä tuolloin. Vuoden aikana liikevaihto kasvoi useiden uusien työkohteiden myötä 1,4 miljoonasta eurosta 10,4 miljoonaan (tilikausi 1-12/2017). Parhaillaan käynnissä on useita infrarakennuskohteita, pääosin

Harri Kallio (vas.) ja Kari Kivelä luotsaavat nykyään kahden muun osakkaan kanssa vanhaa tunnettua yritystä, VM Suomalaista. Espoon Merituulentiellä on menossa katujärjestelyjä. Noin 1,7 miljoonan euron urakkaan kuuluu muun muassa paalulaattaa, stabilointia ja myös tonnista sadevesiviemäriä. Kuljettaja Timo Helenius toteaa, että vanhat vuotavat vesijohdot aiheuttavat hankaluuksia uittamalla vettä monttuun.

pääkaupunkiseudulla. Tilauskanta on hyvä ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Uudet omistajat ovat Harri Kallio, Kari Kivelä, Ville Piironen ja Santtu Vesterinen. Jokainen omistaa tasan neljänneksen osuuden. Miehet ovat tuttuja jo aiemmilta vuosilta, mikä on helpottanut yhteistyön tekemistä. Tapasin nyt VM Suomalaisen hallituksen puheenjohtajana toimivan Harri Kallion viimeksi vuonna 2012, jolloin kuviot olivat vielä toiset.

VM Suomalaisen toimitusjohtajana nyt toimiva Kari Kivelä on Kallion tuttuja pitkän ajan takaa. Nyt sekä Kallio että Kivelä istuvat konttorilla tarinoimassa uuden yrityksen asioita, työmaapäälliköt Vesterinen ja Piironen ovat työmaillaan.

”Yrityksensä nyt myynyt Markku Laaksonen luotsasi yritystään Insinööritoimisto VM Suomalainen Oy:tä vuodesta 2008 lähtien. Markku ja hänen poikansa Sakari jäivät edelleen yrityksen palvelukseen. Laaksoset hallitsevat siltarakentamisen, kun meillä uusilla omistajilla taas on vahva maarakennustausta”, tiivistää yrityksen kalustohankinnoista vastaava Harri Kallio.

Miehet katsoivat, että vanhan tunnetun ja luotettavan yrityksen ostaminen oli järkevämpää, kuin aivan uuden perustaminen. Urakoihin kiinni pääseminen olisi uudella yritysnimellä aluksi hankalaa, kun referenssit puuttuvat. Ei välttämättä auta, vaikka ammattitaitoa löytyisi kuinka paljon.

”Tällaista liikevaihdon kasvua emme tietenkään enää pitkällä juoksulla koe. Eikä se ole itsetarkoituskaan. Se tullee vakiintumaan 12–18 miljoonaan euroon lähivuosina”, toteavat Kallio ja Kivelä.

”Liiketuloksemme oli niin ikään hyvä. Onnistuimme saamaan projektit kannattavammiksi, kuin budjetoimme ne. Tätä edesauttoi hyvin kokenut henkilöstö ja nykyaikainen kalusto.” Miesten mukaan ammattitaitoisen työvoiman hankintaa helpotti vanha luotettu yritysnimi. Vuoden lopulla VM Suomalainen työllisti 20 henkeä, mutta tänä vuonna uskotaan määrän kasvavan liikevaihdon nousun myötä noin 30:een.

Liebherr on kalustossa luottomerkki. Tela-alustaisia R 926 Litronic Compact -malleja on tällä hetkellä kaksi ja yksi kuvan pyöräalustainen A 918 Litronic. Ja lisää on tulossa kevään kuluessa. Espoon Kuurinniityssä routa tekee tepposiaan ja kuljettaja Jukka Värtinen vaihtaa välillä kauhan tilalle iskuvasaran.

”Ensimmäisenä vuonna tarjotut ja saadut urakat on pitkälti tehty työyhteenliittymänä Oy Göran Hagelberg Ab:n kanssa. Koneiden hankinta käynnistyi viime vuoden aikana ja nojaammekin nyt suurelta osin omaan kalustoon aliurakoitsijoiden sijaan. Kun työ on jatkuvaa, on oman peruskaluston omistaminen järkevää. Niin olemme asian täällä miettineet”, sanovat Kallio ja Kivelä.

Liebherr vakiinnuttanut paikkansa

Kaivavat koneet ovat nyt jo melkein kokonaan Liebherr-merkkisiä painoluokissa 10–26 tonnia. Tela-alustaisia R 926 Litronic Compact -malleja on kaksi ja yksi pyöräalustainen A 918 Litronic. Tulossa ja tilattuna on vielä yksi pyöräalustainen A 914 Compact sekä Liebherrille täysin uusi malli ja Suomessa ensimmäinen, R 936

Maanrakennuskohteiden lisäksi VM Suomalaisen toimenkuvaan kuuluu myös muuta rakentamista. Kuvassa on käynnissä Espoon kaupungin Ristiaallokonkadun, Ristiaallokon ja Ristiaallokonaukion perusparannus. Urakkaan sisältyy holvikannen uudelleenrakentaminen, vanhan holvin korjaaminen, betonisen kulkurampin ja paikallavalumuurien rakentaminen. Myös vesieristykset sekä kivi- ja vihertyöt ja valaistus ovat osa urakkaa.

Compact. Nämä jälkimainitut siis tela-alustaisia.

Lyhytperäinen R 936 Compact on kokoluokassaan harvinaisuus markkinoilla. Saapuessaan se nostaa siis VM Suomalaisen konekannan suurinta painoluokkaa noin 35 tonniin.

”Kaluston valinnassa kuuntelemme hyvin tarkkaan kuljettajien mielipiteitä. Jos lopullisella viivalla on vaikka kaksi eri merkkiä, niin kuljettajan mielipide ratkaisee. Kuljettajan viihtyvyys ja tehokin työssään paranee, kun alla on mieluinen peli”, tietää Kallio.

”Kaikissa muissa koneissa, paitsi pienimmässä 10 tonnin mallissa, on 3D-koneohjausjärjestelmät. Tämä alkaa olla jo perusvaatimus kaikilla työmailla”, valistaa Kivelä.

Liebherr Finland Oy:ltä hankittuihin koneisiin on tehty huoltosopimukset.

”Nykyään huoltosopimukset ovat varsin suosittuja. Ne antavat asiakkaille varmuuden siitä, että koneet ovat aina iskukykyisiä. Normaali sopimuksen pituus on kolme vuotta, mutta sitä voidaan tarpeen vaatiessa myös jatkaa”, kertoo pitkään Harri Kallion kanssa konekauppaa tehnyt Ari Hopia Liebherr Finlandilta.

”Koneet käyvät määräaikaishuolloissa yleensä Liebherrin huoltotiloissa. Samalla saadaan aina koneiden pesut ym. fiksaukset, eikä meidän tarvitse itse panostaa siihen”, sanoo Harri Kallio.

VM Suomalainen on kaikesta päätellen varsin huolellisesti ja pitkällä kokemuksella johdettu yritys, joka on nopeasti löytänyt paikkansa myös inframarkkinoilta. Kun ensimmäinen vuosi on ollut vahvaa nousua, niin minkälaisena tulevaisuus avautuu?

”Keskeisimmät riskit tulevaisuudessa ovat tarjouslaskennan virheet, kilpailutilanteen kiristyminen, julkisten infrarahojen supistuminen sekä tietenkin yleinen taloustilanne meillä ja maailmalla. Olemme saavuttaneet nopeasti positiivisen maineen pääkaupungin inframarkkinoilla, joten suuntaamme tulevaisuuteen luottavaisina”, päättävät miehet.

R 936 Compact Litronic on Liebherrin suosittujen lyhytperäisten kaivukoneiden tuorein tulokas.

Lyhytperäinen 35 tonninen

Varsin mielenkiintoinen uusi kaivukonemalli on 33,5–34,7 tonnin painoinen, lyhytperäinen Liebherr R 936 Compact Litronic. Julkisen ensiesittelynsä se tulee saamaan Pariisin Intermat-näyttelyssä huhtikuussa. Malli täydentää Liebherrin muiden lyhytperäisten perhettä yläpäähän.

Muut Ranskan Colmarin tehtaalla valmistettavat Compact Litronic -mallit ovat R 914 (14,7–17,2 t/90 kW), R 920 (18,8–21,9 t/110 kW) ja R 926 (25,4–29,5 t/129 kW). R 936:n perän kääntösäde on vain 1,98 metriä, joten se sopii 35 tonnin painosta huolimatta työskentelemään siellä, missä tilaa on niukalti.

Moottorina on Liebherrin omaa valmistetta oleva D944 A7 ja tehoa siitä otetaan irti 190 kilowattia. Stage IV -vaihe saavutetaan SCR-/DOC-järjestelmillä eli hapetuskatalysaattorin ja AdBluen käytöllä. Peltien alla ei ole siis partikkelisuodatinta (DPF). Myöskään pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita.

Onnellisia miehiä Liebherrien puikoissa. Timo Helenius (oik.) ja Jukka Värtinen.

Joka talvi ei routa ole riesana etelän työmailla. Nyt on kuitenkin toisin.

Kaikissa muissa VM Suomalaisen koneissa, paitsi pienimmässä 10 tonnin mallissa, on 3D-koneohjausjärjestelmät. Tämä alkaa olla jo perusvaatimus kaikilla työmailla.

Lue seuraavaksi