Uutiset

Työkoneet

Vipermetal VPCH 21 -murskakauha tositöissä

Jyväskyläläinen Maanrakennus T. Mäkelä Oy suoritti viime vuoden lopulla neljäkerroksisen teräsbetonirakenteisen kerrostalon purku-urakan Keski-Suomessa. Aikataulu oli haastava, ja yhteensä kohteesta kertyi yli 3 000 tonnia 10 ja 12 millimetrin harjateräksellä vahvistettua betonia. Ensivaiheessa kokonainen rakennus purettiin paloiksi käyttäen pitkällä nivelpuomilla varustettua Liebherr 954 -kaivukonetta. Pienempi Hitachi Zaxis 280 LC -kaivukone varustettiin pulveroijalla. Tavoiteena oli pienentää betoni noin 400-500 millimetrin kokoisiin kappaleisiin, maksimikoon olessa noin 800 x 400 x 250 millimetriä. Lähellä sijaitsevan asutuksen vuoksi pulveroinnin aikana suihkutettiin leuoille letkusta vettä pölyn sitomiseksi.

Toisessa vaiheessa Hitachia käytettiin lisäksi betonilohkareiden murskaamiseen 0-80 millimetrin raekokoon. Murskattu jae hyödynnettiin läheisillä maarakennustyömailla pohjamateriaalina.Työmaalla tapahtunut murskaus säästi merkittävästi paitsi aikaa myös kustannuksia. Tarpeeton materiaalin kuljetus eliminoitiin, puhumattakaan betonijätteen viemisestä vastaanottokeskukseen. Itse asiassa jätteenkäsittelymaksujen poistuminen ja puhtaan betonimateriaalin hyötykäyttö edusti merkittvää kustannussäästöä.

Tatu Kantola komentaa Viper VPCH 21 -murskakauhaa. 12 millimetrin harjaiteräs putoaa normaalisti kauhan läpi. Jos se kuitenkin kietoutuu kovametallitapin ympärille, on se Kantolan mukaan helppo irroittaa pyörittämällä rumpua vastakkaiseen suuntaan. Valmiin  jakeen raekoko on 0-80 millimetriä.

”Valitsimme murskaustyöhön Viper VPCH 21 -rumpumurskakauhan perinteisen leukamurskakauhan asemesta. Aiemmat kokemukset puolsivat uuden Viper-murskakauhan valintaa monestakin syystä. Erinomainen tuntikapasiteetti sekä päivittäisen huollon tarpeettomuus varmistivat tiukassa aikataulussa pysymisen” kertoo murskakauhaa työmaalla käyttänyt Tatu Kantola.

Viper VPCH 21 -murskakauhan tuntikapasiteetti on valmistajan mukaan 94 tonnia tunnissa. Betonissa ollut harjateräs ei Kantolan mukaan hidastanut murskausta, vaan terästanko sujahti sukkelasti murskakauhan läpi.  Mäkelän miesten mukaan muutaman kerran terästangon mutka kietoutui kovametallinastan ympäri, mutta se oli helppo poistaa pyörittämällä rumpua päinvastaiseen suuntaan. Murskausvaiheen aikana ei pölynsidontaa tarvittu, eikä Viperin lisävarusteena saatavaa korkeapainevesisuihkuun perustuvaa pölynsidontalaitetta käytetty.

Viper VPCV 22 on kaksirumpuinen malli yli 25 tonnin kaivukoneisiin. Vastakkain pyörivät kovametalliterät murskaavat valmistajan mukaan niin betonin kuin asfaltinkin. ”Pehmeä tai hieno materiaali eivät vaikuta kapasiteettiin, eikä tukkeutumista tapahdu”, lupaa valmistaja.

”Pölyn ohella melu on usein haittatekijä asutusalueille. Viper-rumpumurskakauhat ovat todella hiljaisia verrattuna leukamurskiin” kehaisee Tatu Kantola ja jatkaa: ”Viper-murskakauha on tosi nopea ja helppokäyttöinen, isotkin betonikappaleet mahtuvat kauhaan ja murskautuvat yhdessä vaiheessa. Kauha on helppo ja nopea täyttää, sen muoto onkin kynsikauhamaisen tilava”

Viperin Metalin- Ajutech Oy:n valmistamat murska- ja seulakauhat ovat normityölaitteita purkutyömailla. Murskakauhat soveltuvat betonin, asfaltin, tiilien sekä sekamateriaalin murskaukseen. Hieno 0-materiaali, pehmeä asfaltti tai vaikkapa puu ei aiheuta valmistajan lupausten mukaan kapasiteetin laskua tai tukkeutumista.

Viper VPCH 21 on yksirumpuinen murskakauha 21-30 tonnin kaivukoneisiin. Varsin hitaasti, 40 kierrosta minuutissa, pyörivä suurikokoinen rumpu (700 mm) kovametallitappiterillä varustettuna murskaa materiaalin vastateriä vasten pyöritettäessä. Normaali raekoko on 0-150 millimetriä ja erillisellä pohjaverkolla varustettuna raekoko saadaan pienemmäksi minimin ollessa 0-60 millimetriä. Viper VPCH 21 rumpumurskainen vääntövoima on 100 000 Newtonmetriä eikä Viperin yksinkertainen patentoitu rakenne vaadi valmistajansa mukaan monimuotoista vauhtipyörää.

Viper VPCV 22 on suurempi kaksirumpuinen murskakauhamalli, joka toimii samalla periaatteella kuin pikkuveljensä. Kaksirumpuisen mallin rummut kuitenkin pyörivät toisiaan vastaan, ja materiaali murskaantuu rumpujen välissä. Suositeltu kaivukonekokoluokka on 25-40 tonnia. OP.

Lue seuraavaksi