Uutiset

Työkoneet

Vihreää työtä vihreillä koneilla

Porilainen Hansa-Machines Oy laajensi loppukesästä tuotetarjontaansa ottamalla edustukseensa GreenMech Ltd:n valmistamat oksahakkurit. Englannin Warwickshiressä sijaitsevassa tehtaassa valmistetaan maailmanlaajuisille markkinoille vuosittain noin 500 oksahakkuria, jotka syövät halkaisijaltaan jopa 260 millistä puumateriaalia. Valikoima koostuu kolmesta perusmallista, joista on tarjolla useita eri versioita. Keveimmät mallit ovat 200 kilon käsin siirrettäviä hakkureita, raskaimmat sen sijaan ovat painoltaan lähes 2000 kilon tela-alustaisia hakkureita.

Suomalaisasiakkaat saivat tutustua hakkureihin ensi kerran Maxpo-messuilla, lokakuussa järjestettiin Etelä-Suomen alueella pienimuotoinen esittelykierros, missä oli mukana myös tehtaan myyntijohtaja Martin Lucas. Englantilais-suomalainen myyntiyhteistyö alkoi Hansa-Machines Oy:n toimitusjohtaja Tero Tommilan mukaan paljolti keväällä yrityksen valikoimaan otetun Boxer-pienkuormaimen kautta.

– Haimme keveämpiä hakkureita täydentämään raskaampaa Forus-murskainmallistoa. Löysimme Englannista GreenMechin, joka valmistaa hakkureiden ohella myös Boxer-kuormaajien lisälaitteita, kertoo Tero Tommila yhteistyön taustoista.

Laatukalustoa ammattilaisten käyttöön

Tommilan mukaan asiakkaiden ensireaktiot GreenMech-oksahakkureita kohtaan ovat olleet hyvin myönteisiä.

– Varsinkin alkuvaiheessa panostamme tunnettavuuden lisäämiseen, koska hakkureiden käyttäjäkunta on varsin laaja, eivätkä kaikki varmastikaan tunne GreenMechiä tai Hansa-Machinesia, arvelee Tommila.

Oksahakkureiden mahdollisia käyttäjiä ovat kaupunkien ja kuntien ohella muun muassa seurakunnat, viherrakentajat sekä rautatieyhtiöt yhdessä energiayhtiöiden kanssa. Saksassa merkittävä asiakas on rautatieyhtiö DB, joka käyttää ajettavaa GreenMech-hakkuria pientareiden siistimisessä. Keveiden ja helposti siirrettävien hakkureiden etuna on työvaiheiden vähentyminen, koska puumateriaalia ei tarvitse kuljettaa työkohteesta erikseen haketettavaksi. Syntyvä hake käytetään useimmiten jo työmaalla katteena tai maanparannusmateriaalina.

GreenMech-hakkureiden voimanlähteenä käytetään joko bensiini- tai dieselmoottoria, minkä ansiosta hakkuria voidaan käyttää ulkopuolisista voimanlähteistä riippumatta.

Malliston kevein, 200 kilon, 14 tai 18 hevosvoiman bensiinimoottorilla varustettu CS100-hakkuri on sekä taloudellinen että tehokas. Läpimitaltaan jopa 13 sentin puumateriaalia hakettavan laitteen polttoainekulutus on kahdesta kolmeen litraan tunnissa.

Arborist-hakkurimallistoon kuuluu perävaunualustalle rakennettuja, painoltaan 600-730 kilon hakkureita, jotka hakettavat halkaisijaltaan 230 millin puuainesta. Arborist-malliston voimanlähteenä käytetään joko 26 hevosvoiman dieselkonetta tai 27 hevosvoiman bensiinikäyttöistä voimanlähdettä. Tehovaatimusten kasvaessa voidaan Arborist varustaa myös 32 hevosvoiman turbodiesel-moottorilla. Arborist-hakkureiden ominaisuuksista voidaan mainita muun muassa edessä ja takana sijaitsevat säätöjalat sekä taittuva syöttöaukko, mikä helpottaa hakkurin siirtoa ja säilytystä. Perävaunualustan ansiosta siirto työmaalta toiselle sujuu vaivatta joko henkilö- tai pakettiautolla.

Innovatiivinen telasto

Kaikkein haastavimpiin olosuhteisiin GreenMech valmistaa SAFE Track-telastolla varustettuja, maastokelpoisia hakkureita, joiden työpaino on lähes 2000 kiloa. Säädettävän telaston ansiosta hakkurilla voidaan liikkua turvallisesti myös 35 asteen kaltevalla alustalla, eivätkä kivet tai kannot ole esteenä etenemiselle. Telojen avulla liikkuvien hakkureiden voimanlähteenä on 50 hevosvoiman dieselmoottori.

Ensimmäisissä GreenMechin valmistamissa tela-alustaisissa hakkureissa hyödynnettiin minikaivukoneiden alavaunua, joka käytännön työssä osoittautui liian kapeaksi ja kiikkeräksi. Myös maavara jäi olemattomaksi, minkä vuoksi eteneminen maastossa oli varsin vaivalloista. Hydrauliikan avulla levitettävän telaston ansiosta maavaraa voidaan kasvattaa 60 sentillä kuljetusasennon 20 sentistä. Säädettävän telaston ansiosta hakkurin kuljetusleveys on puristettu 160 senttiin, joten siirtäminen työmaalta toiselle myös ahtaiden porttikäytävien läpi on vaivatonta.

GreenMechin kehittämä SAFE Trak-telasto on palkittu arvostetulla englantilaisella Queen’s Awards-tunnustuksella.

Englantilaisvalmisteisissa hakkureissa hyödynnetään käyttökustannusten alentamiseksi käännettäviä leikkuuteriä. Pyöreän leikkuuterän leikkuupinnasta on käytössä noin kolmasosa, loppuosan ollessa suojassa. Käytössä olevan leikkuupinnan tylsyessä käännetään terää, jotta esiin saadaan terävää leikkuupintaa. Yksinkertaisen innovaation ansiosta terien käyttöiän luvataan kasvavan jopa 600 prosentilla. Käyttökokemusten perusteella terien teroitusväli voidaan kasvattaa 150-170 tuntiin, kun perinteiset ratkaisut vaativat teroitusta 20-50 tunnin käytön jälkeen.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi