Uutiset

Työkoneet

Vesa Laineenkare: Upseeri ja konemies

Vesa Laineenkare

KTM Vesa Laineenkare (47 v.) on upseeriuransa ja lukuisten kansainvälisten yritysmaailman tehtäviensä avulla hankkinut vankan johtamistaustan. Uusi tehtävä Witraktorin Cat-liiketoiminnan johtajana on jatkumoa mittavalle ja monipuoliselle työhistorialle. Paraisilla meren rannalla lähes koko ikänsä asunut, neljän pesästään lentäneen lapsen isä on harrastanut veneilyä koko ikänsä ja hyviä navigoijan taitoja tarvitaan myös konekaupassa. Oikea reitti on pyrittävä valitsemaan miehistön kanssa yhteistyössä ennakoiden ja karikoita välttäen.

Vesa valmistui nuorena miehenä upseeriksi ja valtion leivissä, viimeksi Ye-upseerina vierähtivät vuodet 1993-2005. Komennukset rauhanturvatehtävissä muun muassa Intiassa, Pakistanissa, Bosniassa ja Afganistanissa kehittivät miehen neuvottelutaitoja. Harmaista matka jatkui Skanskalle ja projektitehtäviin Puolaan A1-moottoritietyömaalle, jossa Vesa vastasi hankkeen logistiikasta ja muun muassa laajan kuljetustieverkon käytettävyydestä ja 700 ajoneuvon kuljetusoperaatioista.

Puolasta kotiuduttuaan vierähti vuosi Skanska-Infran projektikehitystehtävissä. Vuonna 2008 vuorossa oli Ramboll ja useat kansainväliset projektit muun muassa Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa, Afrikassa ja Venäjällä. Tämän jälkeen askeleet veivät sisään Ramirentin rekryovesta. Ramirentilla Vesa vastasi muun muassa konehankinnoista, konekannan optimoinnista sekä huolto- ja korjaustoiminnasta. Ramirent vaihtui Suomen Cat-liiketoiminnan johtajan tehtävään helmi- maaliskuun vaihteessa tänä vuonna. Työtehtävät hoituvat pääosin Vantaalta käsin.

”Olen sitä mieltä, että noin 13 vuotta samassa virassa on ehdoton maksimi. Jokainen jämähtää helposti työhönsä jonka jälkeen on kovin vaikeaa lähteä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Oma työhistoriani koostuu armeijan jälkeen lyhyistä projektiluontoisista rupeamista, jotka ovat antaneet paljon”, aloittaa Laineenkare.

Mies on nyt ollut virassaan nelisen kuukautta. Tämä haastattelu tehtiin ajankohtana, jolloin Catin koneisiin ja Witraktorin organisaatioon tutustumisajanjakso oli vasta vajaan kolmen kuukauden mittainen.

”Tässä lyhyessä ajassa olen saanut jo jonkinlaisen kuvan liiketoiminnastamme. Caterpillar on vaativa päämies ja isona yhtiönä pyrkii tietysti siihen, että asioita tehdään samalla tavalla kaikkialla maailmassa. Tässä avautuu iso mahdollisuus siinä, että Catin lisäksi Tekninen Kauppa käsittää meillä niin paljon muitakin edustuksia”, jatkaa Laineenkare.

Kokemuksesta mies tietää, että konekaupan organisaatiot on vedetty mahdollisimman tiukoiksi. Monilla henkilöillä on vastuullaan 2-3 eri roolia ja joillakin vieläkin useampia.

”Organisaatiomme koostuu huippuammattilaisista ja olemme läsnä kattavasti koko valtakunnan alueella. Pystymme tukemaan asiakaskuntaamme nykyisellä rakenteella markkinatilanteen muuttuessa nopeastikin. Rakentaminen näyttäisi olevan elpymässä ja selvää piristymistä onkin ollut havaittavissa viime vuoden lopulta lähtien. Tosin projektit ovat aika Etelä-Suomi -keskeisiä. Jos Tampereen kohdalta vetää puolikaaren Suomen halki, niin sen eteläpuolelle jäävällä alueella tapahtuu yli 60 prosenttia Suomen konekaupasta ja vuokrauksesta.”

Haasteellista on myös talouden tulevaisuuden volyymien ennakointi. Nykyään merkittävä osa toiminnasta on lyhytjänteisempää kuin aiemmin. Koneita ei enää välttämättä tilata puoli vuotta etukäteen, vaan tarve tulee hetkessä. Tällöin toimitusajat nousevat arvoonsa. Toisaalta varastoihinkaan ei voida sitoa kalustoa holtittomasti.

Vesa laskee, että kolme kuukautta on vielä liian lyhyt aika minkäänlaisten suurien linjojen muuttamiseen, jos sille nyt edes tarvetta onkaan. Mutta jokaisesta yrityksestä parannettavaa löytyy. Uudet rekrytoidyt katsovat ensimmäisen puoli vuotta yritystä ikään kuin ulkopuolisena ja havaitsevat sellaisia asioita, joita jo pitkään organisaatiossa työskennelleet eivät välttämättä huomaa tai koe relevantiksi.

”Tämä on joukkuepeliä ja tärkeintä on, että hyökkääjät ja puolustajat pelaavat samaa peliä yhteisin säännöin”, naulaa Laineenkare teesejään.

Vuokraus nousee

”Epävarmat ajat ovat osaltaan nostaneet konevuokrauksen kysyntää. Moni urakoitsija vuokraa nykyään koneet, sillä projektien jatkuvuus on epävarmempaa kuin aiemmin. Ostopäätös saatetaan tehdä sitten, kun työn tulevaisuus on turvattu. Tämä onkin järkevä vaihtoehto oikeanlaisen kaluston hankkimiseksi tiettyyn tarpeeseen. Monet isot rakennusliikkeet ovat niin ikään ulkoistaneet kalustoaan, jota sitten vuokrataan käyttöön kulloisenkin tarpeen mukaan.”

Kaivossektorin merkitys on ollut melko suuri Witraktorille viimeisten vuosien aikana. Kaivokset ja kaivoksissa työskentelevät suomalaiset urakoitsijat ovat investoineet myös isoihin Catteihin.

”Cat on aina mielletty isojen koneiden merkiksi. Tosiasia kuitenkin on, että meillä on varsin kattava tarjonta myös kompakteissa koneissa, joilla tarkoitan alle 15 tonnin painoluokkia. Tähän sektoriin panostamme jatkossa, rekrytointi sille sektorille on parhaillaan käynnissä.”

Cat-myyntiä Suomessa hoitaa tällä hetkellä reilut 10 myyntimiestä eri puolilla Suomea. Witraktorin omat toimipisteet sijaitsevat Vantaan lisäksi Turussa, Lempäälässä, Vaasassa, Jyväskylässä, Raahessa, Kuopiossa, Oulussa ja Sodankylässä Kevitsan kaivoksella. Kaikki myyntipisteet on varustettu korjaamoilla, jotka pystyvät periaatteessa kaikkiin korjauksiin ja huoltoihin. Suurin kapasiteetti on Vantaalla.

”Tällä hetkellä kalusto on päivitetty aikalailla kokonaan Stage IV-tasoon ja Caterpillarin jälkikäsittelylaitteet ovat osoittautuneet luotettaviksi. Palaute kentältä on ollut erinomaista. Nyt mennään jo kohti vaihetta Stage V. Mielestäni sykli tässä on ollut hieman liian nopea. Tuntuu siltä, että juuri kun yhden vaiheen tekniikka saadaan varmatoimiseksi ja tutuksi, siirrytään jo seuraavaan. Tässäkin asiassa meillä tosin on Catin vahva taustatuki. Vankka organisaatio on auttanut siirtymävaiheissa. Caterpillar panostaa teknologiaan valtavasti.”

Wihurilla on pitkä historia Cat-merkin kanssa. Purjeet on nostettu ja ne vetävät myötätuulessa. Ruorissa on nyt siis Vesa Laineenkare.

Lue seuraavaksi