Uutiset

Työkoneet

Vastuullinen autoilija luo turvallisen tietyömaan

INFRA ry muistuttaa jälleen meitä kaikkia tienkäyttäjiä tärkeästä asiasta. Annetaan työrauha tietyömailla tärkeää työtä tekeville ja ajetaan turvallisesti sekä maltilla .

Miltä tuntuisi, jos aivan työpöytäsi vierestä suhahtaisi ohi 40-tonninen rekka? Osalla suomalaisista työpaikka on vilkkaan liikenteen keskellä. Asfalttialan toimijat vetoavat kaikkiin tienkäyttäjiin tietyömaiden nopeusrajoitusten noudattamiseksi.

Maanteiden päällystyskausi on täydessä vauhdissa. Päällystystyöntekijän työpaikalla yksi suurimmista vaaratekijöistä on työmaan ohi tai läpi kulkeva liikenne. 

”Tiellä on ihminen työssä tienkäyttäjän palvelemiseksi ja hänen kulkunsa helpottamiseksi. Työmaasta aiheutuva häiriö on vain väliaikaista – pitkällä aikavälillä jatkuva korjaaminen ja kunnossapito pitävät tiestön turvallisena kaikkien kulkea”, INFRA ry:n turvallisuusasiantuntija Kati Kaskiala muistuttaa. 

INFRA ry edustaa asfalttialan työnantajayrityksiä osana Rakennusteollisuus RT:tä. Työntekijäpuolta edustaa Rakennusliitto. Väyläviraston tehtävänä on vastata Suomen tieverkosta.  Työnantajat, -tekijät ja Väylävirasto kantavat yhdessä huolta tietyömaiden turvallisuudesta. Ne haastavat kaikki tienkäyttäjät noudattamaan tarkoin työmaiden nopeusrajoituksia tänä kesänä.

Tietyömaan nopeusrajoitukset määrittelee tieluokan ja tehtävän työn mukaan päällystystyön tilaava ELY-keskus. Työmailla toteutetaan urakoitsijan laatimaa liikenteenohjaussuunnitelmaa, jota päivitetään aina tilanteiden muuttuessa. Vaatimusten mukaan huolellisesti tehdyt suunnitelmat ja niiden tarkka noudattaminen ovat turvallisen päällystystyömaan perusta. 

Kokonaisuuteen vaikuttavat keskeisesti myös tienkäyttäjät:

”Kun olemme huolellisia ja vastuullisia autoilijoita, luomme yhdessä turvallisen ja terveellisen päällystystyömaan”, Väyläviraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen korostaa.

”Tiellä työskentelevät tunnistavat riskit, mutta jatkuvasti muuttuva ympäristö ja sääolosuhteet vaativat herkeämätöntä valppautta meiltä kaikilta. Kiire lisää turvallisuusriskejä. Esimerkiksi lomanviettoon pääseminen ei voi olla minuuteista kiinni”, huomauttaa Rakennusliiton sopimusvastaava Lauri Haikola.


Lue seuraavaksi