Uutiset

Työkoneet

Valmet TX -sarja – Harvennusekspertti tulevien harvennusten tarpeisiin

TX-sarjan (Thinning Xpert = harvennusekspertti) koneilla on haettu mahdollisimman tehokasta harvennusten koneketjua tulevaisuuden jo vähintään kertaalleen käsiteltyihin leimikoihin. Näistä leimikoista pienet läpimittaluokat on jo poistettu energia- tai hoitohakkuussa, mikä kasvattaa sekä keskijäreyttä että hehtaarikohtaista poistumaa.

Käytännössä ketjun kapasiteetin rajaa hakkuukoneen kapasiteetti. Eli harvesterin tehoa on tarve kasvattaa eikä pieni painon lisääntyminen ole ongelma, sillä ajokone painaa kuitenkin kuormattuna enemmän. Puunkorjuun yhteydessä mahdollisesti tulevista korjuuvaurioista suurin osa tuleekin ajokoneen, ei hakkuukoneen aiheuttamana.

Tehoa kasvatettu

Valmet 901TX, pitkälti vastaava kuin viime vuonna esitelty Valmet 901.4, on räätälöity vastaamaan tätä haastetta: sopivasti tehokkaampi ja hieman painavampi, mikä vakauttaa konetta entisestään. Moottorissa huipputeho on sama 150 kW (204 hv), mutta se saavutetaan sata kierrosta pienemmällä kierrosnopeudella. Vääntöä on säädetty 20 Nm suuremmalle. Vetovoimaa on saatu selvästi lisää, 24 kN enemmän kuin 901.4:ssä ja hydrauliikan virtausta lisää sama numeroarvo, 24 litraa/min, joka siten 901TX- mallissa on 170 l/min moottorin kierrosnopeudella 1700 k/min.

Nosturin 11 metrin ulottuvuus Valmet 350.1 -hakkuupäällä mahdollistaa ajouravälin pitämisen sopivana. Nostomomenttia on lähes 10 prosenttia enemmän kuin 901.4:ssä, 170 kNm.

”Hakkuulaitteen suorituskyky selittää suurelta osalta koko harvesterin tehokkuutta”, kertoi Komatsu Forest Oy:n markkinointipäällikkö Timo Korhonen. ”Valmet 350.1:n tuotos kasvaa lähes lineaarisesti rungon koon mukana järeisiin tukkipuihin saakka oksaisuuden siihen juurikaan vaikuttamatta. Järeähkö hakkuulaite ja yhdentoista metrin ulottuma antavat kuljettajalle paljon lisää mahdollisuuksia nostaa työtulosta, parantaa hakkuujäljen tasaisuutta ja lisätä palstateiden etäisyyttä.”

Etenemiskyky kohdallaan

”Teli- ja pyörävarustus antavat koneelle hyvät edellytykset kulkea vaivatta niin kivisillä rinteillä kuin pehmeillä turvemailla. Comfort-teli käyttäytyy rinteiden kireissä vetotilanteissa rauhallisesti ja pitää kaikki pyörät tukevasti kiinni maan pinnassa kiskomassa konetta ylöspäin. Sama teli on oikealla tavalla tasapainoinen suolla kuljettaessa. Pyörät saivat uuden mitoituksen, etenkin takapyörien selvästi suurempi halkaisija sekä renkaan profiili tekevät koneen siirtämisestä pehmeällä alustalla vähemmän tarkkuutta vaativaa; ollaan sitten suolla menossa eteen- tai taaksepäin.”

Myös Valmet 901TX:n suuri maavara on uuden telin ja pyöräkoon myönteinen seuraus. ”Se, että Valmetia ei tarvitse varustella teloilla vakauden parantamiseksi, pätee myös uudessa Valmet 901TX -harvesterissa”, huomauttaa Korhonen.

Ajokone

”Tähän asti ajokoneen tehokkuutta on poikkeuksetta haettu kuormainta ja kuormatilaa kasvattamalla, mutta koska ollaan siirrytty pehmeämmille maille, koneiden painot eivät saa enää kasvaa”, selvittää Korhonen TX-sarjan ajokoneen suunnittelun taustaa. ”Koneen kapasiteettia kasvatettaessa on löydettävä muita keinoja kuin ´rautaa lisäämällä´. Tästä kehityksestä 840TX on erinomainen esimerkki.”

Valmet 840TX on tuhat kiloa kevyempi verrattuna 840.4-malliin ja sitä 25 senttimetriä lyhyempi edestä ja 30 senttimetriä takaa, mikä tarkoittaa entistä parempaa ketteryyttä. Sen tehon ja painon suhde antaa hyvät mahdollisuudet toimia myös erittäin pehmeillä alueilla. Alhaisempi omapaino on muutettu suuremmaksi hyötykuormaksi.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi