Uutiset

Työkoneet

Vain parasta olympiavoittajalle

Virén-yhtiöiden suuremman tela-alustaisen kaivukoneen 3D-järjestelmä on nopeuttanut ja helpottanut maarakennustyötä huomattavasti. Leica Geosystems-koneohjausjärjestelmä hankittiin tänä kesänä myös pienemmän kaivukoneen hyttiin.

Juoksijalegenda, olympiavoittaja, entinen kansanedustaja ja kuljetusalan yrittäjä Lasse Virén on oikeastaan jo eläkkeellä. Sitä ei kyllä heti arvaisi, kun hän selvästi innoissaan esittelee kaivukoneen hytissä seitsemän tuuman näytöltä Leica Geosystemsin 3D-koneohjausjärjestelmän toimintaa.

”Vaikka en minä tässä mikään asiantuntija ole. Kysy ammattilaiselta”, hän sanoo ja viittaa kuljettajana toimivaan Roger Sjöblomiin.

Kovin leppoisilta Lasse Virénin eläkeläispäivät eivät hänen aikatauluaan kuunnellessa vaikuta. Toki niihin kuuluu lastenlasten kanssa puuhailuakin: miniä on palannut töihin ja isoäiti on halunnut ottaa virkavapaata hoitaakseen alkuun lapsenlapsia. Lassella on pitänyt kiirettä mm. TV2:n kuvaamaan dokumentin takia. Eikä hän nyt ole täysin malttanut jättää poikansa Matti Virénin johtamia Virén-Yhtiöitäkään rauhaan. ”Pyörin mukana niissä tehtävissä, joihin muutkaan eivät jouda”, hän nauraa. 

Jo käyttötuntia 2800 tuntia mittarissa. Ilman 3D-ohjausta ei nykyisin maarakennustyömailla pärjää.

Se tarkoittaa esimerkiksi pyöräkuormaajilla ajamista ja seulontaa. ”Kaivukoneet jätän suosiolla muille”, hän painottaa.

Virén-Yhtiöiden kalustoon kuuluu nykyisin kaksi kasettiautoa ja yksi kolmeakselinen nuppi, pari pyöräkuormaajaa ja kaksi tela-alustaista kaivukonetta sekä yksi seula. ”Hoidamme seulonnat enimmäkseen itse, mutta murskauksista vastaa ulkopuolinen”, Lasse Virén kertoo.  

Kiviaineksia Virén-Yhtiöt toimittaa asiakkaille noin 100 000 tonnia vuosittain. 

Urakoita piisaa ympäri vuoden

Kuten monilla maarakennusyrittäjillä nykyisin, myös Virén-Yhtiöillä riittää mukavasti töitä. Suhdanteet ovat hyvät. ”Aikaisemmin talvet tahtoivat olla konetyön osalta hiljaisempaa aikaa”, mutta nykyisin näin ei enää ole. 

Tänä syksynä kaivukoneet ovat olleet lähialueiden rakennustyömailla mm. Järvenpäässä ja Porvoossa. Pitkäaikaisille asiakkaille urakoita tehdään uusissa kohteissa vuosi toisensa jälkeen. Kun urakat hoitaa hyvin ja oikeaan hintaan, näin tuppaa käymään.

3D-aika helpotti työtä

Virén-Yhtiöiden kaivukoneista suurimpaan, 27-tonniseen, hankittiinLeica Geosystemsin 3D-koneohjausjärjestelmä puolitoista vuotta sitten. Kun järjestelmän hankinta tuli ajankohtaiseksi pienempään, 14-tonniseen kaivukoneeseen kesällä 2017, Matti Virén tutustui markkinoiden tarjontaan uudestaan ja kysyi tarjouksia, mutta päätyi hankkimaan tämänkin ohjausjärjestelmän Leica Geosystemsiltä. 

Lokakuun aikana vahvuuteen lisättävään 30-tonniseen samanlaisen ohjausjärjestelmän hankinta on myös jo harkinnassa.

”Se on paras ja hintakin oli kohdallaan. Myös palvelu Leica Geosystemsillä on ollut aina ensiluokkaista. Se on nykyisin kasvottomien suuryhtiöiden aikakaudella erittäin tärkeää. Apua täytyy saada heti, kun sitä tarvitsee ja Leica Geosystemsiltä sitä on aina saanut”, Lasse Virén painottaa. 

Virén-Yhtiöiden 3D-järjestelmää käyttävä Roger Sjöblom kehuu tänä kesänä hankitun järjestelmän mukana tullutta uutta anturiteknologiaa. ”Tieto näyttöön tulee käytännössä reaaliajassa ilman viivettä. Myös kauhan pyöritys saadaan mitattua, joten kauhan asento näkyy näytöllä. Kauhan ei siis tarvitse olla suorassa eikä työssä tarvitse pysähtyä odottamaan, että järjestelmä reagoi”, hän kertoo.

Lasse Virén sanoo, että maarakennusyrittäjän kaluston on oltava ajan tasalla, jotta urakkakilpailussa pärjää. ”Ilman parasta työkoneohjauksen 3D-järjestelmää ei monille työmaille edes ole asiaa.” 

”Toukokuussa käyttöönotetun uuden anturiteknologian myötä se on todella mahdollista”, Leica Geosystemsin työkoneohjausjärjestelmien Etelä-Suomen aluemyyntipäällikkö Jakke Hyvärinen lisää. 

Anturit edustavat uudenlaista IMU (Inertial Measurement Unit) -teknologiaa, jota hänen mukaansa muilla toimijoilla ei ole.  Uutuutena järjestelmässä on myös automaattinen kallistustoiminto IXE copilot, jonka hankintaa Viren-Yhtiöihin harkitaan. 

Ilman ei enää pärjää

3D-koneohjaus on varsin lyhyessä ajassa muuttanut työn luonteen työmaalla, eikä Roger Sjöblom esimerkiksi olisi halukas kätevästä koneohjausjärjestelmästään luopumaan. ”Kyllähän sitä pystyy tietysti ilmankin kaivamaan, jos on pakko. Tosiasia on, että korkojen ja putkilinjojen kaivaminen helpottuu ja nopeutuu kummasti, kun ei tarvitse arpoa”, mitä on tekemässä, hän naurahtaa. 

Roger Sjöblom ja suurempi Virén-Yhtiöiden tela-alustaista kaivukoneista.

Mallit tulevat suunnittelijalta suoraan koneeseen ja työn jälkeä voidaan seurata reaaliajassa. Tikkuja ei tarvita, kun kaiken näkee näytöltä. Työmailla ei mittamiehiä enää tarvita korkoja tarkistamaan ja tikuttamaan.

Työ pystytään tekemään uskomattoman tarkasti. ”Monilla työmailla 3D onkin jo edellytys, muuten sinne ei koneen kanssa ole tulemista”, Lasse Virén huomauttaa. 

”Olen huomannut, että jo työmailla tasauksia tekevissä pyöräkuormaajissakin saattaa olla jo 3D.”  

Lue seuraavaksi