Uutiset

Työkoneet

Vahvoja kauhoja Mikkelistä

Vuonna 2019 Maakunnan Koneen ohjat ottanut mikkeliläinen Konsta Kortman on jatkanut perinteisen kauhapajan aktiivista kehittämistä. Isompiin kauhoihin painottuva tuotanto sai vahvistusta viime vuonna, kun yrityksen pääsuunnittelijana ja Kortmanin liikekumppanina aloitti Juho Purhonen. Hän on tuonut yritykseen 3D-suunnitteluosaamista ja lisää työnjohdollista kokemusta.

Viimeisen kahden vuoden aikana Maakunnan Kone on valmistanut enemmän isoja kauhoja. Vaativaan louheen käsittelyyn murskaustyömaille ja vastaaville toimitetaan asiakaslähtöisesti suunniteltuja tuotteita. Kysyntä on kasvussa.

Maakunnan Kone työllistää 10 metallialan ammattilaista. Lähes kaikki työntekijät ovat alan kovia ammattilaisia aina työnjohtoa myöten.

”Kauhojen hitsaus ja kokoonpano on hyvin käsityöpainotteista, joten osaavia miehiä pajalla tarvitaan. Työ on 100-prosenttisesti käsityötä”, tiivistää Kortman.

Isot kauhat optimoidaan kone- ja työkohtaisesti.

Kaivukoneiden suojatut kauhat ovat saatavana useilla erilaisilla suojausasteilla, aina hitsattavista suojista pulttikiinnitteisiin. Suomen Kivisora Oy:n Cat 352 kaivukoneeseen valikoitui hitsattavalla suojauksella oleva kauha murskausketjun alkuun. Yritys harjoittaa murskaustoimintaa eteläisessä ja itäisessä Suomessa.

”Kiivastahtisessa työssä kuten murskauslaitoksilla on oikein suunnitelluilla ja valmistetuilla työlaitteilla iso merkitys. Siksi käymme usein työmaalla tutustumassa peruskoneen työtehtäviin ja mittaamassa tulevan työlaitteen tarpeita”, kertovat Konsta Kortman ja Juho Purhonen asiakaskohtaisesta suunnittelusta.

Isot kauhat valmistetaan kovaan työhön

Maakunnan Koneen murskaus- ja louhekauhan runko valmistetaan aina kauttaaltaan kulutusteräksestä, joka takaa hyvän suojauksen ja kulumisen keston. Kaikki kauhan vahvikkeet ovat myös valmistettu vahvasta ja paksusta kulutusteräksestä. Peruskauha on suojattu vahvasti vankalla kiskotuksella sekä erilaisilla suojauksilla kutakin käyttötarkoitusta varten. Monesti käytettävät kauhasuojaukset sovitaan asiakkaan kanssa.

Paljon yleistyneet, irrotettavat kauhan suojat ja kulutusosat kuuluvat Maakunnan Koneen valikoimaan.

”Pultattavalla suojalla varustettu kauha on usein helppo huoltaa työmaalla ilman konepajatyötä. Irrotettavalla suojauksella pystymme tarjoamaan tuotteen, joka pidentää kauhan käyttöikää- ja vähentää korjauksesta koituvia viivästyksiä ja kuluja”, lupaavat Kortman ja Purhonen.

”Erilaiset pulttisuojaukset ovat meiltä saatavana kaivukoneisiin sekä pyöräkuormaajiin. Lisäksi tarjoamme pyöräkuormaajiin erilaiset pultattavat säästöteräratkaisut”, sanoo Kortman.

Työlaitteiden suunnittelussa käytetään 3D-mallinnusta, jolloin voidaan varmistua, että lopputulos vastaa tarpeita. Tuotteet räätälöidään aina asiakaskohtaisesti.

”Osaamme simuloida valmistettavat työlaitteet tuleviin työtehtäviin hyvin. Silloin voimme luottaa niiden suoriutumiseen”, valaisee Purhonen kauhasuunnittelua.

Oma kokemus yhdistetään asiakkaan kokemukseen ja tarpeisiin ja niiden pohjalta haetaan paras ratkaisu.

Suojattujen kaivukonekauhojen lisäksi valikoimaan kuuluvat myös pyöräkuormaajan kauhat louheen käsittelyyn erilaisilla suojauksilla. Veljekset Rannila Oy:n Cat 982M pyöräkuormaajaan toimitettiin murskan syöttöön kauha, jossa hyödynnettiin irrotettavaa sivuterän suojausta sekä hitsattavaa nurkkasuojausta. Yritys harjoittaa murskaustoimintaa Pohjanmaan alueella.

Kaikkialle Suomeen

Kiviainesjalostuksessa käytettäviin kaivukoneisiin ja pyöräkuormaajiin valmistetaan kauhoja niin murskaimen syöttöön kuin alta kantoon sekä lastaukseen. Valmistusmäärät jakaantuvat tasaisesti kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien välillä.

Maakunnan Koneen tuotteet myydään suoraan asiakkaille ympäri Suomea, mutta niitä toimitetaan myös eri koneliikkeiden kautta. Valikoima koostuu perinteisistä lisälaitteista, kauhoista ja pikaliittimistä. Viimeisten vuosien aikana kauhoja on toimitettu yhä enemmän yli 25 tonnin painoluokan peruskoneisiin. Suunta on selvästi kohti isompia konekokoja.

”Olemme valmistaneet kauhoja aina 100 tonnin peruskoneisiin asti ja pystymme toteuttamaan lisälaitteet myös suurempiinkin koneisiin”, sanoo Kortman.

Asiakasluottamus on vahva peruste hyvälle yhteistyölle. Pitkät asiakassuhteet ja monet toimitukset ovat osoituksena luottamuksesta Maakunnan Koneen työlaitevalmistukselle. ”Murskan syöttö ei saa katketa kauhan pettämiseen, ainakaan meidän valmistaman kauhan”, sanoo Kortman.

”Myös vastuun kantaminen omasta tekemisestä on meille tärkeää. Joskus tapahtuu virheitä ja vastuu on pystyttävä kantamaan myös niistä.” Toimitusajoissa pyritään ymmärtämään asiakkaan tarpeet ja pienehkönä toimijana ja organisaationa Maakunnan Koneessa pystytään palvelemaan asiakkaita ketterästi.

Muuta palvelua

Maakunnan Kone vastaa myös Hydroscandin Mikkelin seudun toiminnoista. Toimipiste harjoittaa teknistä myyntiä nimikkeinään juuri edellä mainitut hydrauliikan osat ja komponentit, tiivisteet, tarvikkeet, laakerit sekä muut konealan varusteet.

Valikoimassa on myös erilaiset nostoapuvälineet kuten raksit ja nostoketjut. Toimialueena on Itä-Suomi.

Lisäksi yritys suorittaa kauhojen ja muiden työlaitteiden korjausta sekä laajamittaista konepajatoimintaa.

”Meillä on käytössämme kattava konekanta, joka mahdollistaa monipuoliset palvelut aina hydraulisylinterien korjauksesta varaosien valmistukseen ja korjauksiin. Nyt jo yli 70 vuoden ikäistä kauhapajaa kehitetään innovatiivisesti vastaamaan yhä monipuolisempia asiakastarpeita”, päättävät Kortman ja Purhonen.

Murskausketjun loppupään käytettävät lisälaitteet ovat myös Maakunnan Koneen vahva osa-alue. Koneiden kauhat alta kantoon ovat saatavana perinteisinä V-teristä aina pulttikiinnitteisiin säästöteräratkaisuihin. Samat variaatiot ovat myös saatavana perinteisiin lastauskoneiden kauhoihin.

Lue seuraavaksi