Uutiset

Työkoneet

Vähän melua nollapäästöin – sähkökäyttöinen Giant-kuormaaja

Tanskalainen yritys, Buus Landscaping A/S, käyttää täyssähkökäyttöistä Giant-pyöräkuormaajaa kaupungin keskustan työmaallaan. Silkeborgin kaupungissa Tanskassa tuli kesällä todistetuksi, että sähkökäyttöinen Giant G2200E X-Tra on erittäin hyvä valinta raskaisiinkin nostohommiin. Buus Landscaping rakentaa kaupunkiin ”Tanskan Vihreintä Kävelykatua” ja sähkö-Giant on ollut kovassa käytössä tällä työmaalla. Konetta on käytetty materiaalien ja ainesten kanto- sekä nostohommiin. Hiljainen ja nollapäästöinen kone ei häiritse keskustassa kulkevia, asuvia eikä työskenteleviä ihmisiä.

Giant G2200E X-Tra

Buus Landscaping valitsi koneesta X-Tra-version, joka on suunniteltu kovaan työhön, kuten koneurakointiin ja rakennustyömaille. G2200E X-Tra nostaa 2,45 metriin. Nostokapasiteetti on 2 200 kilogrammaa. Se on sama kuin koneen omapaino. Kone on varustettu 40 voltin litiumioniakulla, jonka kokonaisvarauskyky on 250 ampeerituntia. Akku on sijoitettu polttomoottorin tilalle. Koneessa on 40 ampeerin sisäänrakennettu laturi, joka voidaan kytkeä valovirtapistorasiaan (230 V). Koneen toiminnot hoituvat kahden sähkömoottorin voimin; toinen ruokkii ajovoimansiirtoa (6,5 kW) ja toinen koneen työhydrauliikkaa (11,5 kW).

Uudessa runko-ohjatussa sähkö-Giantissa on kaksi oleellista ominaisuutta; pieni melutaso sekä CO2-päästöttömyys. Ne ovat eduksi työskenneltäessä kaupunkialueella tai sisätiloissa. Ominaisuudet ovat tärkeitä myös Buus Landscapingille, joka rakentaa kävelykatualuetta Silkeborgiin.

Buus Landscapingin vihreä profiili

Buus on operoinut vihreästi jo jonkun aikaa. Yritys on tunnetusti keskittynyt ilmasto- ja ympäristöystävällisiin koneisiin. Se on hankkinut yhtenä Tanskan ensimmäisistä yrityksistä Giantin täyssähkökäyttöisen pyöräkuormaajan. Käytössä on myös jo kuusi sähköautoa, jotka edistävät vihreän energian hyödyntämistä. Yrityksen toimipisteen katolle on asennettu aurinkokennoja, joiden tuottamaa energiaa hyödynnetään käsityökaluissa. Nyt käytössä olevan sähkö-Giantin lisäksi yritys harkitsee sähkökäyttöisten kaivukoneiden hankintaa.

”Vuosia sitten halusimme vahvistaa vihreää profiiliamme. Mietimme, mistä aloittaa. Tällöin sähkökäyttöisyys tuli selväksi. Aloitimme muutoksen pienistä työvälineistä. Tänä päivänä kaikki käsityökalumme ovat sähkökäyttöisiä. Jatkossa pyrimme siirtymään sähkökäyttöön myös suuremmissa työvälineissä ja -koneissa”, sanoo Michael Niemann Buus Landscapingiltä.

Sähkö-Giantin etuja työmaalla

Buus rakentaa ”Tanskan Vihreintä Kävelykatua” Silkeborgiin., Käytössä on G2200E X-Tra -sähköpyöräkuormaaja, joka tuo työskentelyyn monia etuja. Työmaan läheisyydessä kulkevat ihmiset eivät altistu pakokaasuille. Kone on varustettu led-valoilla, jotka kertovat, mihin suuntaan lähes äänetön kone on kulloinkin liikkeellä. Se lisää turvallisuutta oleellisesti. Vähäinen melu ja nollapäästöisyys on eduksi myös, kun työskennellään kauppojen ja asuntojen lähellä. Näin työpäivä voidaan aloittaa myös aikaisemmin aamulla.

”Sähkökoneissa piilee myös rahallinen etu. Työntekijöiden työskentelyoloihin on kiinnitettävä huomiota. Pyrimme tarjoamaan heille terveelliset työolot. Hiljaisten koneiden vieressä ja puhtaassa ilmassa työskentely on arvossaan. Työskentely diesel-käyttöisen koneen vierellä on lähes mahdotonta tuulettomalla kesähelteellä. Se oli myös oleellinen seikka, miksi valitsimme sähkö-Giantin”, jatkaa Niemann.

Riittävästi tehoa, vähän kunnossapitoa

Buus Landscapingin uutta sähkökonetta käytetään normaaleissa pyöräkuormaajien työtehtävissä. Täydestä 250 ampeeritunnin akkulatauksesta riittää virtaa koko työpäiväksi. Mikäli virta ei riitä, voidaan akkua ladata ruoka- ja kahvitaukojen aikana. Yrityksessä on sovittu, että viimeinen mies, joka käyttää päivän päätteeksi konetta, huolehtii myös sen lataukseen laitosta. Kone on näin aina yön latauksessa ja aamulla täyteen ladattuna, valmiina koko päivän rupeamaan.

Sähkökoneen suurempi hankintahinta palautuu takaisin alhaisina ylläpitokustannuksina. Sähkökäyttö ei ole pelkästään kadunkulkijaan positiivisesti vaikuttava seikka, vaan se vaikuttaa myös työntekijöihin. Jos Buus haluaa pysyä houkuttelevana työntekijöilleen, yrityksen on huomioitava vihreät arvot. Valinnallaan yritys tukee Tanskan tavoitetta päästä CO2-päästöjen osalta 70 prosentin vähennykseen vuoteen 2030 mennessä.

Buusin ainut rajoite tavoitteen saavuttamiseen tällä hetkellä on sähkökoneiden tarjonnan vähäinen määrä. Yrityksessä seurataankin tarkasti alan kehitystä. Työnteko jatkuu vihreää profiilia noudattaen.


Lue seuraavaksi