Uutiset
Uutta lastausvoimaa Seepsulaan
Jarkan Maansiirto oy:n miehet vierailivat tammikuun alussa Liebherrin kaivoskonetehtaalla Ranskan Colmarissa. Turistireissusta ei ollut kysymys, vaan kolmen miehen kopla; Mika Siitonen, Timo Koiranen ja Jarmo Pikkarainen kävi Liebherr Finlandin Petri Dubbin johdolla katsastamassa tehtaan kokoonpanolinjalla uutta hankintaansa, nimittäin noin 150 tonnin painoista Liebherr R 9150 B -kaivukonetta. Kun se keväämmällä lähetetään Suomeen, lukee osoitelapussa Seepsula oy:n kiviainestehdas Vantaa. Jarkan Maansiirto vastaa kiviainesten tuotantoketjussa louhitun kiven lastaamisesta ja murskalle ajosta.
Liebherrin vuonna 2010 avattu kaivoskonetehdas Colmarissa on hämmästyttävän järjestelmällinen ja steriilin siisti. Kyseessä onkin pelkkä kokoonpanotehdas, täällä ei hitsauskäryjä leiju eikä pajavasara pauku. Osat, kuten esimerkiksi dieselmoottorit ja hydrauliikkapumput, tulevat muualta ja suureksi osaksi Liebherrin omilta tuotantolaitoksilta. Täällä avarissa tiloissa kootaan yli 110 tonnin painoisia kaivukoneita sekä yhtä kiviautomallia.
Valokuvaaminen seinien sisällä on ehdottomasti kielletty, joten tähän artikkeliin ei kuvia kokoonpanolinjalta saatu. Kameraa olisi mielellään osoitellut ainakin yhtä linjan alkupäässä olevaa alavaunun runkoa kohti. Sen kyljessä kun komeili juuri Jarkan Maansiirron Mika Siitosen sukunimi.
”Tästä alavaunun runko lähtee linjaa pitkin eteenpäin, ja siihen kiinnitetään komponentti toisensa jälkeen. Päälinjan sivussa kootaan komponenttikokonaisuuksia valmiiksi ja ne tuodaan sitten päälinjalle. Tästä hetkestä menee noin 8–10 viikkoa, niin kone on testattu ja valmis kuljetettavaksi Suomeen”, valistaa myynnissä työskentelevä aluepäällikkö Claus-Dieter Homberg rungon vieressä seisovaa suomalaisryhmää.
”Meillä nyt Vantaalla käytössä oleva lastauskone on pykälää pienempi eli 120-tonninen. Tällä uudella kokoluokalla haetaan tehon lisäystä ja nopeuden kasvua työn kiertoon. Kauhakoko Hitachi EX1200-6 -kaivukoneessa on nyt seitsemän kuutiota, mutta Liebherrissä se tulee olemaan 8,8 kuutiota. Kun nyt Komatsu 605 -kiviauton (80 t) lastaamiseen tarvitaan 6–7 kauhallista, vähenee siitä ainakin kaksi pois Liebherrin myötä. Hyvin palvellut, 16 000 tuntia ajettu Hitachi jää Seepsulaan varakoneeksi. Kiven ajossa edellä mainittuja Komatsuja on kolme”, kertoo Mika Siitonen.
”Uuden koneen myötä olisi tarkoitus päästä pienempään polttoaineen kulutukseen. Tavoitteeksi on valmistajan antamien speksien mukaisesti asetettu, että kulutus siirrettyä tonnia kohti pienenee”, jatkaa Pikkarainen.
Moottorina R 9150 B:ssä on Liebherrin oma V12. Isot dieselmoottorit valmistetaan kaivoskonetehtaan vieressä olevassa, niin ikään uudessa tuotantolaitoksessa. Toinen Liebherrin moottoritehdas sijaitsee Sveitsin Bullessa.
”Koneen alakertaa ja teloja yritämme säästää parhaan mukaan. Meille tulevassa Liebherrissä telaleveys on 600 millimetriä. Telaremontti näin isoon koneeseen maksaa maltaita, joten koneella liikkuminen pyritään minimoimaan. Ampuja pitää toki ajaa aina karkuun. Meillä ammutaan kiveä irti joka toinen päivä noin 10 000–15 000 kuutiota”, täydentää Koiranen.
Viime vuonna Seepsulan kiviainestehtaalla käsiteltiin kiveä kolme miljoonaa tonnia. Kun Jarkan Maansiirron uusi lastauskone on valmis testien jälkeen lähtemään Pohjolan perukoille, siitä irrotetaan puomi ja vastapaino. Näin se voidaan kuljettaa laveteilla perille, Tehtaalla Jarkan miehet mittailivat koneen leveyttä. Mieltä askarrutti se, miten sillä sopii ajamaan Seepsulan portista sisään. Kerrottakoon, että Liebherr R 9150 B on telan ulkoreunoista mitattuna noin viisi metriä leveä.
Uusi malli
”Liebherr R 9150 B:hen on tehty useita parannuksia ja kyseessä onkin aivan uusi 130 tonnin malli. Ensimmäinen 9150-malli esiteltiin vuonna 2012. Kauhan (Evo Bucket) muotoilukin on uusi ja kokoa on hieman kasvatettu. Myös tunkeutuvuus on parempi. Sopivat kiviautot sille ovat 50–100 tonnin luokassa”, valistaa Homberg.
Muitakin muutoksia uudessa mallissa on. Uusittuun ohjaamoon vievät portaat ovat 45 asteen kulmassa ja karhennetut liukkauden estämiseksi. Huoltotasoja on vain yksi ohjaamon puolella ja näin ollen koneen huolto on helpompaa tehdä kuin aiemmin. Kaikki kohteet kun ovat tavoitettavissa joko tältä huoltotasolta tai maantasossa seisten. Huoltotasolta tavoitettavien luukkujen takaa löytyvät muun muassa akut ja hydrauliikkapumput. Nesteiden täyttö-/ja tyhjennysliittimet ovat keskitetty ylävaunun alle maantasosta tavoitettaviksi.
”Uusien kiinnitysvaimentimien ansiosta olemme onnistuneet tiputtamaan ohjaamossa melutasoa noin kaksi desibeliä edelliseen malliin verrattuna. Useita komponentteja esimerkiksi hydrauliikassa on myös uusittu, joten uusi 9150 tarjoaa entistä luotettavampaa lastausvoimaa Jarkan Maansiirrollekin”, lupaa Homberg.
Kysyntä kasvussa
Aiemmin kaivoskoneet valmistettiin melko lähellä uutta kaivoskonetehdasta sijaitsevalla, nyt enää alle 100 tonnin kaivukoneita valmistavalla tehtaalla. Vanhan tuotantolaitoksen tilat tulivat ahtaaksi kaivoskoneiden kysynnän noustessa 2010-luvun alussa nopeasti. Vuosi 2012 oli ennätyksellinen kaivoskoneiden kysynnälle. Muutamien todella hiljaisten vuosien jälkeen maailman kaivoksilla on jälleen valoa tunnelin päässä.
Tuotannossa on 10 erikokoista kaivukonetta maalla tapahtuviin operaatioihin ja kuusi ruoppaukseen soveltuvaa mallia. Ensin mainittuun ryhmään kuuluvat sijoittuvat painoväliin 109–810 tonnia ja kauhakoot niissä ovat 7–47,5 kuutiota. Malli R 9800 on se lippulaiva noin 810 tonnin työpainollaan ja 3 000 kilowatin moottoritehollaan. Sen sanotaan olevan maailman kolmanneksi suurin tuotannossa oleva kaivukone.
Ensimmäinen R 9800 toimitettiin asiakkaalle vuonna 2008 ja nyt niitä on käytössä muun muassa Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Indonesiassa. Kun lähes saman verran kuin kolme Airbus A380-lentokonetta painava R 9800 lähtee tehtaalta ulos, niin sen kuljettamiseen tarvitaan 28 rekkaa.
Maailman suurin: |
Tiesitkö että, maailman suurin tuotannossa oleva hydraulinen kaivukone on Bucyrus RH400, joka pistokauhavarustuksella painaa 889 tonnia. Kauhakoko on 45 kuutiometriä. Voimanlähteenä siinä on kaksi Caterpillarin tai Cumminsin dieselmoottoria, joiden yhteenlaskettu teho on 3 235 kilowattia. Caterpillar osti Bucyruksen vuonna 2011. Alun perin Bucyrus RH400 on Terexin valmistama ja se lanseerattiin markkinoille vuonna 1997.Hopeatilalle sijoittuu Hitachi EX8000-6, jonka työpaino on 811 tonnia. Se on käytännöllisesti katsoen samankokoinen Liebherr 9800:n kanssa, joka painaa 810 tonnia. Hitachissa on kaksi 16-sylinteristä Cumminsin dieselmoottoria, joiden yhteenlaskettu teho on 2 485 kilowattia. Myös sähkökäyttö on mahdollinen, jolloin teho on 2 440 kilowattia. Suositeltava kauhakoko on 40–45 kuutiota. Yksi maailman suurimmista koskaan rakennetuista maarakennuskoneista oli vuonna 1969 valmistunut, sähkökäyttöinen laaha- |
Tällä hetkellä Liebherr ilmoittaa kaivoskonetehtaan kapasiteetiksi 300 konetta vuodessa. Ihan sillä volyymilla eivät rattaat vielä pyöri, vaikka imua maailman kaivoksilla tuntuu olevan. Ehdottomasti suosituimmat kaivukonemallit ovat ne pienimmät kokoluokat eli R 9100 B ja R 9150 B, joita valmistuu noin 80 vuodessa, kaksi kappaletta joka viikko. Näille kahdelle onkin tehtaalla oma kokoonpanolinjansa.
Seitsemää suurempaa kaivukonemallia; R 9200 & R 9250, R 9350, R 9400, R 996 B, R 9600 ja R 9800 tehdään vuositasolla noin 70 kappaletta. Läpimenoaika näille kokoluokille vaihtelee mallista riippuen välillä 4–10 viikkoa. Edellä mainitut mallit R 9200:sta lähtien kootaan tehtaalla yhdessä paikassa eikä linjastossa. Niihinkin komponenttikokonaisuudet kasataan erikseen ja liitetään runkoon suurempina paloina. Esimerkiksi powerpack, jossa on dieselmoottorin lisäksi hydrauliikat, kootaan paketiksi. Kolmessa suuremmassa mallissa näitä paketteja on kaksi, muissa yksi.
Claus Hombergin mukaan pienemmissä malleissa, kuten juuri R 9100 B:ssä ja R 9150 B:ssä, kuokkakauhaversiot ovat yleisimpiä. Isoissa koneissa pisto- ja kuokkaversiot ovat yhtä suosittuja. Kaivukoneiden kanssa samoissa tuotantotiloissa kootaan myös uutta sadan tonnin kiviautoa T 236. Kyseessä on vuonna 2016 esitelty 100 tonnin kiviauto, jonka voimansiirrossa hyödynnetään sähköä.
Kaivoskone- ja moottoritehtaan kanssa samalla tontilla sijaitsee vielä varaosista huolehtiva logistiikkakeskus. Varaosakeskuksessa on yli 50 000 nimikettä, joista noin 60 prosenttia käytetään kaivoskoneiden kokoonpanossa ja loput lähetetään varaosina maailmalle, 90 prosenttisesti EU:n ulkopuolelle.
Uusien koneiden rahtaaminen sekä osien kuljettaminen tietävät melkoista rallia alueella. Päivittäin noin 50–60 rekkaa käy kääntymässä alueella, joko tuoden kokoonpanoon komponentteja tai vieden kaivoskoneita osina maailmalle.
Lue myös: Kaivukoneita ja massiivisia voimanlähteitä
Yrityskaupat: |
Tuoreessa muistissa on, että Maanrakennusliike Siitonen oy osti Jarkan Maansiirto oy:n koko osakekannan vuoden 2014 lopussa. Näiden kahden vahvan yrityksen osaamisen ja resurssien yhdistäminen mahdollistavatsuurempien palvelukokonaisuuksien tarjoamisen asiakkaille.Toimitusjohtaja Mika Siitonen kertoo, että koko toiminta siirretään nyt Jarkan Maansiirto oy:n nimen alle ja Siitonen yritysnimenä jää taustalle. Tämän takia tässäkin artikkelissa puhutaan vain Jarkan Maansiirrosta. |