Uutiset

Työkoneet

Uutta Huddigilta

Ruotsalainen Huddig-kaivurikuormaajaperhe uusiutuu. Nyt markkinoille tuodaan kaksi aivan uutta mallia eli dieselmoottorilla varustettu 1370 ja hybridiversio 1370T. Vanha malli 1260E siirtyy näin historiaan. Muutoksia on tehty muun muassa ohjaamoon, kaivupuomiin sekä hydrauliikkaan.

”Olemme nyt astumassa täysin uudelle aikakaudelle. Asiakkaat voivat valita dieselin ja hybridin välillä, kumpi sitten sopiikin omalle työsegmentille paremmin. Hybridimalli sekä mahdollisuus käyttää uusiutuvaa HVO-dieselpolttoainetta edesauttavat vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä”, sanoo Huddig AB:n toimitusjohtaja Lars Lindahl.

Puomin uudelleen muotoilu antaa lisää voimaa. Malliin 1260E verrattuna nostovoima on valmistajan mukaan kasvanut 20 (1370T) ja 28 (1370) sekä kääntömomentti 40 prosenttia. Ulottuvuutta on tullut lisää noin 10 prosenttia. Uusissa malleissa maantasossa päästään 6 760 millimetrin ulottuvuuteen, kun se 1260E:ssä on 6 530 millimetriä. Edellä mainitut lukemat ovat tappikiinnitteisellä vakiokauhalla ilman kauhanpyörittäjää.

Mallin 1370 työhydrauliikan paine on nostettu 245 baariin. Hybridissä se on pidetty ennallaan eli lukemassa 233 baaria. Lisähydrauliikasta saadaan ulos 260 baarin paine, mikä on enemmän kuin koskaan Huddigin mallistoissa on nähty.

”Uudet kaivurikuormaajat ovat lisääntyneen tehon ja ulottuvuuden ansiosta ihanteellisia myös kuorma-autojen lastaukseen”, sanoo projektipäällikkö Per-Olof Jonsson.

Lisähydrauliikkaan on lisätty kolmas kaksitoiminen ulosotto, mikä monipuolistaa hydraulisten työlaitteiden useamman toiminnon yhtäaikaista käyttöä. Huddigin uuden FlexLever-järjestelmän ansiosta kaikkia lisähydrauliikan toimintoja on helppo ohjata kaivuun minivipujen napeilla.

”Uudistunut hydrauliikan ohjaus mahdollistaa eri kuljettajien säädöt omien mieltymysten mukaan esimerkiksi kouralle, kallistuvalle kauhanpyörittäjälle jne. Kun säädöt saadaan personoitua jokaiselle sopivaksi, nousee työn tehokkuus uudelle tasolle”, lupaa ohjelmistokehittäjä Daniel Åkerström.

iOt tulee, oletko valmis?

Ohjaamoakin on laitettu uusiin puitteisiin. Hybridimalliin kehitetty tehokkaampi jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmä kehitettiin tehostamaan myös akkujen jäähdytystä. Sama järjestelmä on myös mallissa 1370.

”Ohjaamon uutta tehokasta ilmastointi- ja lämmitysjärjestelmää hallitaan nyt helposti ohjaamon näytöltä. Kuljettajan arvostamia muutoksia ovat myös uusittu istuin, USB-liitännät ja Bluetooth-valmius. Vakiona on myös pidike puhelimelle tai tabletille, niin sanottu RAM-kiinnike”, lisää projektipäällikkö Fredrik Forsberg.

Hybridimallissa on vakiona iOt-yhteys (Internet Of Things) ja dieselmallissakin on valmius sille. Sekä koneen omistaja että huolto-organisaatio voivat peilata reaaliajassa koneen tilaa ja tekniikkaa.

”Kun kone liitetään Huddigin portaaliin, asiakas voi kerätä ja analysoida dataa helposti. Myös eri häiriö- tai vikatilanteet saadaan heti tietoon ja niihin voidaan reagoida välittömästi”, valistaa insinööri Per Söderström. Näin säästetään Huddigin mukaan kuluissa ja estetään tarpeettomia seisokkeja.

Huddig esitteli hybriditeknologiaa kaivurikuormaajiinsa jo vuonna 2015, jolloin lanseerattiin TIGON-teknologia. Kaksi tähän mallisarjaan kuuluvaa konetta on käytössä asiakkailla Ruotsissa. Nyt hybridimallissa on säilytetty muusta Huddig-linjasta poikkeava harmaanvalkoinen väritys.

”Alalla on nähtävissä selvä trendi, joka vaatii ottamaan yhä enemmän huomioon ympäristöasiat. Tämä edesauttaa hybridikoneiden esiinmarssia. Kun nämä vaatimukset ovat maailmanlaajuisia, niin uskomme kysynnän etenkin mallille 1370T olevan vahvassa kasvussa tulevaisuudessa”, povaa markkinointi- ja myyntijohtaja Daniel Myrgren.

Hybridimallissa 1370T on dieselmoottorina neljäsylinterinen ja 115 kilowatin tehoinen Cummins. Dieselmallissa 1370 on kaksi sylinteriä enemmän ja teholukema on 116 kilowattia. Se on täsmälleen sama kuin edellisessä 1260E:ssä. Päästöluokka 1300-sarjan koneissa on luonnollisesti Stage V, kuten oli jo 1200E-mallissa.

Hybridimallin voimansiirto on toteutettu sähköisesti eli voimansiirrossa on Bonfigliolin käsialaa oleva kaksiportainen vaihdelaatikko, jolloin maksiminopeudet ovat valmistajan mukaan 10 ja 50 kilometriä tunnissa. Dieselmalli kiitää eteenpäin samalla hydrostaattisella voimansiirrolla kuin aiemminkin eli nopeusalueet ovat 0–10 ja 0–42 kilometriä tunnissa.

Uudet Huddigit ovat ensimmäistä kertaa julkisesti esillä Svenska Maskinmässa -tapahtumassa Solvallassa 2.–4.6.2022.


Lue seuraavaksi