Uutiset

Työkoneet

Uusi Cat tuli taloon

Caterpillar esitteli uuden kaivukoneperheensä viime vuoden lopulla Malagassa. Kyseessä on moni tavoin edistyksellinen mallisto. Varsinkin tehdasvarustelun taso nousee kertaheitolla uusiin ulottuvuuksiin. Maanrakennus ja kuljetus Nylund oy:n toimitusjohtaja Harri Nylund on yksi ensimmäisistä uuden Catin Suomeen saaneista urakoitsijoista.

Caterpillar on uuden mallistonsa myötä nostanut siis tehtaalta valmiiksi asennettuna saatavien varusteiden määrää. Suuntaus on se, että mikä ennen asennettiin lisävarusteena jälkikäteen, pyritään nyt saamaan koneisiin jo kokoonpanolinjoilla. Esimerkiksi Cat Grade 2D -koneohjausjärjestelmä on uusissa Catin malleissa vakiona ja se

Nylundin koneissa on totuttu käyttämään Leican-koneohjausjärjestelmiä ja sellainen uutukaiseenkin hankittiin, vaikka Cat tarjoaa nyt omaakin järjestelmäänsä jo tehdasasennuksena.

voidaan päivittää helposti Advance 2D tai Cat grade 3D -järjestelmiksi.

Grade Assist automatisoi kaivuliikkeitä ja Cat Payload punnitsee kauhalliset. E-fencen avulla voidaan asettaa rajat, joiden ulkopuolelle koneen vieminen ei onnistu. Myös puomiston liikkeille voidaan asettaa raja-arvot esimerkiksi maksimi työskentelykorkeuden suhteen. 

Malagassa esiteltiin vajaa vuosi sitten mallit 320 ja 323 ja nyt kesällä saatiin samaan perheeseen päivitettynä 36 tonnin malli 336. Malleista 320 ja 336 on saatavilla niin sanotut GC-mallit, jotka ovat hankintahinnaltaan edullisia ja vähemmän polttoainetta kuluttavia sekä varustelutasoltaan vaatimattomampia kuin rinnakkaismallinsa.  Nylundille tuli Cat 323 kesäkuussa ja oli siis ensimmäisiä Suomeen myytyjä uutuuksia. Kuvissa kone on ensimmäisellä työmaallaan; Merimaskussa omakotitalon pohjatöiden tekoon valmistautumassa. Kauhojen sovitus oli käynnissä, kun Konepörssi piipahti paikalla.

”Meillä on kuusi Cat-kaivukonetta ennen tätä. Kokoluokat ovat 313–330 eli siitä riittää moneen lähtöön. Kaivukoneiden lisäksi on vielä kaksi Cat-pyöräkuormaajaa. Yritykseen ei koskaan ole ostettu uutena muita kuin Cat-merkkisiä kaivukoneita. Kokemukset ovat olleet positiiviset, sinä kai syy”, aloittaa Nylund.

”Uusi 323 on muuttunut aika paljon edelliseen malliin verrattuna. Ensimmäiseksi kiinnittää huomiota parantuneeseen näkyväisyyteen sekä taakse että sivulle. Konepeitto on paljon aiempaa alempana ja portaitten sijoittaminen oikealle sivulle antaa hyvän näkyvyyden viistoon oikealle”, jatkaa Nylund.

Catin uuden sukupolven kaivukoneperheen ensimmäisiä Suomeen toimitettuja yksilöitä kuvattuna Merimaskussa kesäkuussa. Maanrakennus ja kuljetus Nylund oy:n Cat 323:een soviteltiin kauhat ja sitten päästiin ensityypeille omakotitalon pohjaa kaivamaan.

”Vanhaan malliin piti kiivetä telan päälle esimerkiksi tankkaamaan ja rasvaria täyttämään. Nyt nuo hommat onnistuvat maantasolla seisten. Myös suodattimiin yltää nyt jalat turvallisesti maassa”, lisää Harrin luottokuski Teppo Lehtonen, jonka vanha Cat vaihtui nyt uuteen.

”Vähän niin kuin 50-vuotislahjaksi Tepolle sorvattiin tämä uusi”, jatkaa Harri. Kone tuotiinkin työmaalle täysin Tepolta salassa.

”Meillä oli neljässä koneessa aiemmin Leican 3D-laitteet, joten emme voineet hyödyntää tätä Catissa valmiina ollutta järjestelmää. Kuljettajat ovat tottuneet käyttämään Leicaa ja valmistamme itse aineistot järjestelmää varten. Pienillä työmailla emme tarvitse tukiasemaa ollenkaan. Isoja työmaita varten itsellämme on kaksi tukiasemaa toki olemassa.”

Toimitusjohtaja Harri Nylundin (oik.) mukaan yrityksensä kalustossa on useita Cat-merkkisiä kaivukoneita. Uusi Cat oli ikään kuin syntymäpäivälahja kuljettaja Teppo Lehtoselle, joka saavutti miehen iän, 50 vuotta.

Maskulaisen Maanrakennus ja kuljetus Nylund oy:n kalustossa on reilut 20 konetta ja henkilökunnan vahvuus on noin 25. Maarakennustöitä tehdään hyvin laajalla sektorilla kunnallistekniikasta isoihin tietyömaihin.

Lue seuraavaksi