Uutiset

Työkoneet

Uuden sukupolven Vögele-välisyöttimet

Välisyöttimet muodostavat tärkeän linkin asfalttimassan siirtämisessä kuorma-autoista asfaltinlevittimiin. Ne ovat osaltaan takaamassa tasaisen ja tehokkaan päällystysprosessin ja korkean päällystyslaadun.

Joseph Vögelen AG:n valmistamat, teloilla kulkevat MT 3000-3i Standard- (20 t/160 kW) ja MT 3000-3i Offset -välisyöttimet (24 t/160 kW) ovat saaneet uusia ominaisuuksia. Entinen Dash-2-sukupolvi on nyt Dash-3. Moottorina on Stage V -vaiheen Deutz (DOC+DPF+SCR). Kaukalon kapasiteetti on 15 tonnia ja sen leveys on 3 680 millimetriä.

Koneiden ominaisuuksiin kuuluvat muun maussa ErgoPlus 3 -konsepti, AutoSet Plus -automaattitoiminnot ja PaveDock Assistant -viestintäjärjestelmä. Vögele on myös optimoinut materiaalinkäsittelyn ja -kulun syöttökaukalosta, kuljettimen kautta asfaltinlevittimelle. Kaukalo on nimittäin muotoiltu uudelleen ja kuljettimen hihnan hallintaa on selkeytetty. Valmistajan mukaan tehokas hihnan lämmitysjärjestelmä mahdollistaa materiaalin purkamisen ja kuljettamisen nopeasti ilman hävikkiä. Myös uudistuneen hihnan käyttöiän kerrotaan kasvaneen.

Ylläpitoa ja kuljetusta on myös yksinkertaistettu. Puhdistettaviin kohtiin pääsyä on helpotettu. Asfalttia vastaanottavan syöttökaukalon täyttökorkeus on aiempaa matalampi eli 600 millimetriä, mikä helpottaa kippaamista.

”Olemme kehittäneet uuden välisyöttimien sukupolven tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa”, kertoo Joseph Vögelen tuotepäällikkö Bastian Fleischer.

”Kaikkien toimintojen tarkoituksena on tehdä työmaaprosesseista entistä tehokkaampia, taloudellisempia ja kätevämpiä – samalla säilyttäen korkea työskentelyn tehokkuus.”

Uusien välisyöttimien molemmilla versioilla siirtokapasiteetti on 1 200 tonnia tunnissa, ja ne läpäisevät valmistajan mukaan täyden kuorman parhaimmillaan 60 sekunnissa. MT 3000-3i Offset on varustettu 55 astetta kääntyvällä kuljettimella. Tämä tarjoaa urakoitsijoille mahdollisuuden syöttää esimerkiksi kahta rinnakkaista asfalttilevitintä saman aikaisesti.

Syöttökaukalo on uudelleen muotoiltu materiaalin läpimenon nopeuttamiseksi.

Uusinta käyttötekniikkaa ja käytännöllisiä toimintoja

Molemmissa malleissa on ErgoPlus 3 -hallintajärjestelmä. Sitä on kehitetty yksinkertaiseksi ja selkeäksi käyttää. Toiminnot on ryhmitelty käyttötarkoituksensa mukaan ja katkaisimien vieressä olevat valot kertovat, onko jokin toiminto esimerkiksi kytketty päälle. Katkaisimien taustavalot helpottavat niiden paikallistamista.

Näytön kontrastia hallintapaneelissa on lisätty. Istuinkonsoli on kääntyvä ja näin kuljettajan on helppo kohdistaa rintamasuuntansa työtehtävien mukaisesti.

Asfaltinlevittimistä tuttu ”AutoSet Plus” -toiminto on nyt vakiona myös välisyöttimissä. Sen avulla koko kone saadaan yhtä nappia painamalla työ- tai kuljetusasentoon. Myös erilaiset parametrit voidaan sen avulla tallentaa muistiin ja ottaa taas käyttöön tarvittaessa.

Lisävarusteena saatava PaveDock Assistant -viestintäjärjestelmä helpottaa materiaalinsiirtoa. Käyttäjä voi hyödyntää kahta merkkivaloa osoittamaan kuorma-auton kuljettajalle, onko hänen peruutettava, pysäytettävä tai kipattava.

Jos InLine Pave -menetelmää käytetään, merkkivalot osoittavat myös, tarvitaanko materiaalia pintakerrosta vai sideainekerrosta varten. Tämän luvataan mahdollistavan luotettavan, häviöttömän ja tehokkaan materiaalinsiirron.

ErgoPlus 3 -hallintajärjestelmä.

Optimoitu materiaalinkäsittelykonsepti

Kehittäessään uusia välisyöttimiä, Vögele kiinnitti erityistä huomiota komponentteihin, jotka kuljettavat massaa. Esimerkiksi uusi kaukalon muotoilu takaa Vögelen mukaan erittäin nopean ja häviöttömän asfalttimassan siirron kuljettimella levittimelle.

Värikoodatut merkinnät kaukalossa yksinkertaistavat materiaalin siirtoprosessia myös pimeässä. Vögele sanoo myös parantaneensa kuljettimen hihnan kulkua entisestään. Uusi ohjausjärjestelmä ja kuljettimen tuenta varmistavat, että hihna pysyy aina keskitettynä vaikeissakin olosuhteissa.

”Toinen tärkeä uusi ominaisuus on optimoitu hihnan lämmitys. Parannettu ohjausjärjestelmä tarjoaa optimaalisen lämpötilan hallinnan, ja on vielä taloudellisempi kuin aikaisemmin”, sanoo Fleischer.

Järjestelmä pystyy käsittelemään ilman lämpötilan pudotusta jopa kriittisiä materiaaleja, kuten matalan lämpötilan asfalttia.

Helppo huoltaa, helppo kuljettaa

Vögele lupaa, että käyttäjät voivat nyt tarkastaa, huoltaa ja puhdistaa koneet paljon helpommin kuin aiemmin. Esimerkiksi MT 3000-3i Offset -välisyöttimen kaukalo on nyt saranoitu. Säätö- ja huoltokohtia on pystytty vähentämään ja erilaisten numero- ja värikoodien avulla kohtien löytäminen sekä tunnistaminen on helpompaa.

Kuljetusliikkeet voivat myös kuljettaa uudet välisyöttimet suhteellisen nopeasti ja helposti. Esimerkiksi kaukalo voidaan nostaa 250 millimetriä korkeammalle kuin aiemmin. Näin se voidaan asettaa lavetin ”hanhenkaulan” päälle kuljetuksen ajaksi,

”Välisyöttimiä käytetään nykyään yhä enemmän. Ne ovat usein miltei pakollisia päällystystöissä, joiden suuruus on vähintään 6 000 neliömetriä. Uusia malleja kehittäessämme pidimme erityisen tärkeänä nopeaa toimintavalmiuteen saattamista sekä yksinkertaista käyttöympäristöä”, sanoo Fleischer.

”Uuden Dash-3-sukupolven avulla olemme jälleen kerran parantaneet tuotteidemme käytännöllisyyttä.”

Lue myös: Moottoritien kunnostus ennätysajassa.Lue seuraavaksi