Uutiset

Työkoneet

Työmaiden kaapelivarkauksille loppu

Työmaita toistuvasti hidastavat, kalliit kuparikaapelivarkaudet saattavat loppua lähivuosina. Suomeen nyt rantautuneet uuden sukupolven alumiinikumikaapelit ovat suorituskyvyltään jo kuparikaapelin tasolla, mutta huomattavasti kevyempiä ja edullisempia. Lisäksi ne ovat varkaiden näkökulmasta huonoja kohteita. Kuparin hinta on romumetallina 4–6 euroa kilolta, alumiinin alle 60 senttiä.

Kuparikaapelivarkaudet ovat jokaiselle työmaalle valitettavan tuttu ongelma, joka kärjistyy vuosittain keväästä alkaen. Varkaudet ovat myös ammattimaistuneet. Esimerkiksi viime kesänä ja syksynä erityisesti Itä-Suomen työmaille iskettiin useita kymmeniä kertoja, ja kerralla varastettiin jopa yli 1 000 kilon kuparieriä. Vahingot ovat kuparin hintaa paljon suuremmat, sillä koko työmaa voi pysähtyä.

Sähkönjohtavuus ja enemmän tarkkuutta vaativa liitostekniikka ovat olleet hidasteita, joiden takia edullinen alumiini ei ole aiemmin kyennyt kilpailemaan kuparin kanssa työmaakaapeleissa.

Mika Peltola

”Alumiinin ominaisresistanssi eli kyky johtaa sähköä on kuparia huonompi. Uuden sukupolven Alukaflex®-alumiinikumikaapeleiden suorituskyvyssä päästään samaan kuin kuparikumikaapeleissa samalla kaapelin poikkipinnalla jopa 50 metrin etäisyyksillä”, kertoo varavoimayhtiö Suomen Diesel Voima Osakeyhtiön toimitusjohtaja Mika Peltola.

Uudet alumiinikumikaapelit ovat materiaalin hintaeron takia vastaavia kuparikaapeleita edullisempia ja soveltuvat samaan käyttöön.

”Alumiinikumikaapelin paino on jopa 40 prosenttia kevyempi verrattuna vastaavaan kupariseen kaapeliin. Kaapeli on hyvin taipuisa ja alumiinin rakenne erittäin hienosäikeinen. Lisäksi eristyksen rakenne kestää jatkuvaa korkeaa lämpötilaa kaapelia kuormitettaessa”, Peltola jatkaa.

Kallis pulttiliitos vaihtui helppoon turvakytkentään

Uudet Alukaflex®-alumiinikumikaapelit on valmistettu IEC 60228 luokan 5 ja DIN VDE 0295 standardien mukaisesti.

Tyypillisiä alumiinikumikaapeliden käyttökohteita ovat väliaikaista sähkönjakelua tarvitsevat rakennustyömaat, kaapelityömaat ja tapahtumat.

”Kaapeleiden kytkennöissä yleisimmin käytössä oleva kaapelikengillä toteutettu pulttiliitos vaatii aina sähköalan ammattihenkilön tekemään liitoksen. Liitostekniikka on väliaikaisissa kytkennöissä hidas ja siksi erittäin kallis. Uudet Alukaflex®-alumiinikumikaapelit mahdollistavat nopean, helpon ja turvallisen Powersafe-liitostekniikan isommissa yli 120 mm2 kaapeleissa.  Powersafe-liittimiä ei voi kytkeä väärin, ja kaikki liitosrajapinnat ovat kosketussuojattuja sähköiskuilta”, Peltola sanoo.

Powersafe-pistokkeiden bi-metalli-liitostekniikka alumiinikumikaapelin kanssa luo turvallisen, teknisesti varman ja  edullisen liitoksen, joka mahdollistaa jopa 565 ampeerin virran yksittäiselle johtimelle.

Suomessa vielä harvinaisia

Suomessa alumiinikumikaapelit ovat vielä erittäin harvinaisia työmailla. Uusien  kaapeleiden myynnin aloittanut Suomen Diesel Voima on tällä hetkellä ainoa maassamme bi-metalli-pistokkeilla varustettuja Alukaflex® Connect -alumiinikumikaapeleita myyvä yhtiö.

Valmistajan, tanskalaisen DanCablesin myyntijohtaja Michael Druedal Larsenin mukaan Alukaflex®-alumiinikumikaapelit ovat yleistyneet viime vuosina Manner-Euroopassa.

DanCables on myynyt yli 10 000 uuden sukupolven Alukaflex®-alumiinikumikaapelisarjaa yhteensä 12 Euroopan maahan  vuodesta 2015 lähtien.

”Käytön yleistyminen on ollut enemmän toimialakohtaista kuin maakohtaista. Esimerkiksi rakennusteollisuus on konservatiivinen muutoksen osalta, mutta  viihde- ja tapahtumateollisuus on ottanut alumiinikaapelit laajaan käyttöön. Tapahtumien käyttämät siirrettävät sähkögeneraattorit, alumiinikaapeleiden keveys ja kestävyys sekä uusi turvallinen Powersafe-liitostekniikka ovat lisänneet alumiinikaapeleiden suosiota”, Michael Druedal Larsen lopettaa.Lue seuraavaksi