Uutiset

Työkoneet

Työmaalla somettaminen loppuu

Suomenkin rakennustyömailla ollaan nykyään huolestuneita someilmiön leviämisestä. Facebookin, Instagramin, Snapchatin ja muiden sovellusten liikakäyttöön työajalla on jo paneuduttu vakavasti Ruotsissa ja näin tullaan tekemään myös Suomessa, jahka lainsäädäntö saadaan ajan tasalle.

Ruotsissa rakennustyömaille onkin jo säädetty laki, joka kieltää tiettyjen sovellusten käytön työmailla ja etenkin työkoneiden ohjaamoissa. Tämän vuoden alussa esitellyn, uuden Some Stop –laitteen avulla työntekijöiden somekäyttäytymistä on helppo tarkkailla. Koneiden kuljettajat saadaan tarkkailun piiriin asentamalla Some Stop –boksi koneen peltien alle. Some Stop on Suomessa laitteelle annettu nimi.

Ruotsissa Some Stop –järjestelmän käyttöönotto on herättänyt luonnollisesti mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Niin sanottua somettamista pidetään monissa piireissä kansalaisoikeutena tehtäväksi missä vaan.  Työnantajien mielestä liika kännykän räpeltäminen työkoneiden ohjaamossa taas vähentää työtehoa ja heikentää oleellisesti työmaan turvallisuutta.

Some Stop –laite asennetaan yleensä työkoneeseen haistelemaan kuljettajan kännykkäliikennettä. Niin sanotun ”mustan laatikon” muistiin voidaan tabletin tai kännykän avulla tallentaa ei sallittuja nettiosoitteita kuten Facebook, Instagram, Youtube ym. Kun kännykällä otetaan yhteys kiellettyihin internet- tai someosoitteisiin, järjestelmä lähettää wlan- tai bluetooth-yhteyden avulla tiedon tästä esimiehen kännykkään, tablettiin ym.

Ruotissa valvottaville henkilöille on asetettu erilaisia somehälytysrajoja. Esimerkiksi yli 10 hälytystä viikon aikana vie esimiehen puhutteluun. Eräältä Uppsalan alueelta kotoisin olevalta Göran Herrey –nimiseltä kuljettajalta viranomaiset ottivat kännykän pois kolmeksi viikoksi ja tabletin kuukaudeksi. Suunnitteilla on myös vierotusklinikoita täysin sometukseen addiktoituneille kuljettajaille. Uusi laki antaa valtuudet pakottaa hoitoon työpaikan menettämisen uhalla.

Video: Ruotsissa projektia on johtanut Entreprenörs Tekniska Institut –laitoksen yli-insinööri Åsa Mattson.  Mattson kertoo Some Stop –laitteen kehitystyöstä ja käyttöönotosta.

Sometukset kerätään tietokantaan Some Stop –palvelimelle  myöhemmin tutkittaviksi. Taulukon tiedoista saadaan kuvaavat grafiikat, jotka on helppo esittää kuljettajille, mikäli kiistämistä tapahtuu.

Some Stop toimii huomaamattomasti siten, että valvottava henkilön ei siitä välttämättä edes tiedä.

Laitetta ja järjestelmää esitellään Mansen Mörinöiden ensimmäisenä päivänä eli perjantaina 1.4. Fatgad Oy:n (Liugong) henkilökunnan toimesta osoitteessa RealParkinkatu 9 kello 13.00-15.00.

Lue seuraavaksi