Uutiset

Työkoneet

Turun Ratapiha -suunnitelma etenee

Turun Ratapiha -suunnitelma on edennyt myötätuulessa, kun Turun kaupungin tekemät hanketta tukevat päätökset ja rakentamisen kustannuksien muutokset vahvistavat tapahtuma- ja elämyskeskuksen toteutumista. Kehitysyhtiö on viimeistelemässä merkittäviä sopimuksia muun muassa rakentamisesta ja hotellitoiminnasta. Lisäksi yhteistyö hankkeen ja paikallisten toimijoiden kanssa vahvistuu Rausanne Oy:n Arto Puolimatkan liittyessä hankeyhtiön hallitukseen.

Jos rakentamisen hinta jatkaa laskuaan ja korkomarkkinat rauhoittuvat, päästään Turun Ratapihan yhteistyötahojen kanssa laatimaan ensi vuonna toteuttamissopimuksia, arvioi Turun Ratapihan Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kilpimaa.

”Pääsemme vielä syksyn aikana kertomaan Ratapihan rakentajasopimuksesta, operaattorisopimuksesta ja hotellisopimuksesta, jotka kaikki ovat hankkeen kannalta erittäin merkityksellisiä. Turkulaisella tapahtuma-alalla on kipuiltu jo pitkään riittävän suurten keskustan tapahtumatilojen puutetta, mistä viimeisimpänä esimerkkinä on Uuden Musiikin Kilpailun lähteminen Tampereelle. Turku tarvitsee ehdottomasti kilpailukykyiset olosuhteet, jotta voimme jatkossa tarjota tiloja eri kokoisille tapahtumille ja kääntää tapahtumien virran takaisin Turkuun päin”, Kilpimaa summaa.

Turun kaupungin tuki edistää hankkeen toteutumista

Turun kaupunki päätti kuluvan vuoden huhtikuussa kasvattaa osuuttaan Ratapiha-hankkeessa 42 miljoonaan euroon ja myöntää Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle kahdeksan miljoonan euron juniorilainan. Kesäkuun alussa Turun kaupunki päätti lisäksi ostaa VR-Yhtymä Oyj:ltä hankkeen tarvitseman ratapihan maa-alueen, jonka se myy myöhemmin Turun Ratapihan Kehitys Oy:lle.

”Kaupungin päätös ostaa ratapihan maa-alue oli hankkeen kannalta todella merkittävä päätös. Keskustelut VR:n kanssa sujuivat hyvin, mutta meidän kannaltamme on paljon yksinkertaisempaa jatkaa neuvotteluita vain hankeyhtiön ja kaupungin kesken. Turku ei tule tässä kaupassa häviämään, vaan on joka tapauksessa voittaja”, Kilpimaa vahvistaa.

”Koronavuodet ja Ukrainan sota iskivät lamaannuksena rakennusmarkkinaan, mutta tilanne on nyt purkautumassa. Muuttuva markkinatilanne hyödyttää tässä kohtaa ratapihahanketta.”

Arto Puolimatka vahvistamaan kehitysyhtiön hallitusta

Turun Ratapihan taustajoukkoihin on saatu mukaan lisää paikallista tukea, kun Arto Puolimatka valittiin yhtiön hallitukseen. Puolimatkan yhtiö Rausanne Oy on ostanut osuuden kehitysyhtiöstä.

”Ratapiha on hankkeena koko Turulle äärimmäisen tärkeä. Olemme olleet aiemmin rahoittamassa sen suunnitteluvaihetta, ja nyt on hienoa päästä edistämään projektia osakkaana. Ratapiha tulee luomaan uuden kehittyvän kaupunginosan sekä vetovoimaisen keskittymän urheilua, kulttuuria ja tapahtumia. Sen positiivinen vaikutus tulee näkymään laajalti ja vuosikymmenien ajan”, Puolimatka visioi.

”Meille oli iso asia saada näin merkittävä paikallinen kumppani mukaan Ratapiha-hankkeeseen. Arto on sekä kiinteistöliiketoiminnan että kiinteistörahoituksen konkari, jonka mukanaolo lisää hankkeen uskottavuutta entisestään”, Kilpimaa lopettaa.


Lue seuraavaksi