Uutiset

Työkoneet

Tupala-Yhtymä erikoistui erikoistöihin

Tupala-Yhtymä Oy on uusiin tekniikkoihin suuntautunut maarakennusyhtiö, jonka yhtenä erikoisosaamisen lajina on kaatopaikkarakentaminen. Tupalan veljesten, Antti-Jussin ja Jukan urakoissa on monesti kyse ongelmanratkaisusta ja tehtävään on ensin kehitettävä sopiva tekniikka. Peruskonekannassa suurin osa koneista on kaivukoneita, joissa Tupaloiden työmailla on Casen värit alkaneet yleistyä.

Tupalat urakoivat paljon Ekokemille aliurakkana erilaisia teollisuusjätteiden kaatopaikkojen maarakennustöitä. Sen myötä Ekokemin omat toimipaikat Riihimäellä, Anjalankoskella ja Valkeakoskella ovat tulleet tutuiksi. Alueiden laajennukset ja kunnossapito kuuluvat näillä paikkakunnilla toimenkuvaan. Miehet kutsuvat monipuolisia käsittelypaikoilla tehtäviä töitä talkkaroinniksi.

Valkeakoskella rakennetaan parhaillaan uutta kaatopaikanpohjaa. ”Täällä työ on nyt enemmän maarakennusurakointia. Tämä nyt tässä tehtävä seulontatyö on taas lähinnä sitä talkkaroinniksi kutsumaamme työtä”, selittää Antti-Jussi.

Muutakin maarakennustoimintaa Tupaloilla on, mutta he ovat ”ajautuneet huolehtimaan teollisuuden hyötyjätevirroista”, kuten Antti-Jussi asian ilmaisee. Tupalat urakoivat laajalla alueella, mutta kuitenkin kaikki urakat ovat olleet Joensuun korkeuden alapuolella. ”Pääasiassa toimimme Valkeakoski–Riihimäki-linjalta itään, mutta Ekokem-yhteistyö vie toisinaan lännemmäskin.”

Kaikkiaan yrityksen konekantaan kuuluu 14 omalla moottorilla liikkuvaa konetta ja niihin lisälaitteita lukematon määrä. Konekannassa on kolme pitkäpuomikonetta, 35-tonninen ja kaksi 40-tonnista. ”Näitä tarvitsemme luiskahommiin ja pilaantuneiden maiden poistoihin haastaviin pehmeisiin kohteisiin. Nämä ovat todella tehokkaita massojen siirtoon, kunhan peruskone on riittävän suuri”, tietää Jukka.

Tupala-Yhtiöiden yritystoiminnan taustalla oleva maatalous näkyy edelleen konekalustossa. Esimerkiksi oma massojensiirtokalusto on traktorivetoista. ”Liikennetraktoriksi rekisteröityinä näillä voidaan ajaa kuormia myös liikenteen seassa. Traktorin ja vetävän peräkärryn yhdistelmällä kuormat saadaan perille hankaliinkin paikkoihin. Isot dumpperit ovat myös usein liian painavia rakenteiden kannalta. Pitkille matkoille traktori ei tietenkään ole järkevin vaihtoehto ja autoja otetaan ajoon muualta tarpeen mukaan. Vaikka traktorimme ovat pääasiassa peräkärryhommissa, on niihin kehitetty monenlaista muutakin työlaitetta erikoisiin tehtäviin.”

Seulaa syöttämässä oleva Case CX210C on oma kone, toinen ylempänä esilajittelua tekevä Case CX235C on aliurakoitsijan. Tupalat kertovat olleensa Kobelco-uskollisia merkin japanilaisuuden ansiosta. Nyt Case pääsi kiilaamaan väliin samalla perusteella. ”Myyjällä toki on osuutensa tässä. Luottomyyjämme siirtyi Fintractorin palvelukseen. Aliurakoitsijamme hankki Case-kaivukoneen viime syksynä ja tälle kesälle toinen aliurakoitsijamme hankki tällaisen samanlaisen kuin tämä oma koneemme on. Keväällä ostimme lisäksi Casen pyöräkuormaajan ja Case 290 -pitkäpuomikoneen. Näin Case-kanta on kasvanut huomattavasti työmaillamme vuoden aikana”, kertovat veljekset.

Tupaloiden Casea oli ajamassa luottokuljettaja Osku Laine (oik.). ”Aiemmin käytössäni oli Kobelco 235 ja hyvin tämä sen jälkeen käteen sopi. Monenlaista on tällä tehty, saven- ja maanlevitystä, seulontaa, kourahommia ja niin edelleen. Olen tykännyt, hyvä tämä on ajaa. Tässä on nyt regenerointi, mutta se ei käytännössä työntekoa haittaa eikä sen kanssa ole mitään ongelmia ollut”, vahvistaa Laine. Koneeseen oli kokemusta kertynyt 1600 tuntia.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi