Uutiset

Työkoneet

Tripla on vuoden työmaa 2018

Suomen suurin talonrakennushanke, Keski-Pasilan keskus Tripla on voittanut vuoden työmaa 2018 -kilpailun. Voitto on arvokas, sillä valitsijaraati kuvailee tämän vuoden kilpailua kaikkien aikojen kovatasoisimmaksi.

Kolmen korttelin ja maanalaisten tilojen muodostama Tripla on miljardiluokan hanke, johon toteutetaan kauppakeskus, toimistotiloja, pysäköintilaitos, asuntoja ja hotelli. Myös uuden Pasilan aseman rakentaminen on osa hanketta. Samaan aikaan Helsingin kaupunki panostaa merkittävästi Pasilan katuihin ja liikennejärjestelyihin, ja rakennuttaa uuden aseman edustalle joukkoliikenneterminaalin. Liikennevirasto rakentaa läntisen lisäraiteen sujuvoittamaan junaliikennettä. Nämä ympäröivät työmaat ja vaativa rataympäristö luovat Triplan rakentamiselle omat haasteensa.

Triplassa on alusta asti haluttu ottaa käyttöön edistyneet projektinhallinnan työkalut ja nykyaikaiset työskentely- ja johtamistavat. Työmaan hyvä henki ja tekemisen meininki kertovat kulttuurista, jossa pystytään sitoutumaan aikatauluihin, tuottamaan innovaatioita ja jakamaan osaamista työtovereille.

”Tällä hetkellä projektissa työskentelee 1 300 henkeä, joista noin 200 on toimihenkilöitä. Kaikki triplalaiset meitä johtajia myöten työskentelevät paikan päällä, Triplan omassa työmaatukikohdassa. Kuka tahansa triplalainen voi kävellä kenen tahansa luokse muutamassa minuutissa. Uskon, että tämä yhteisöllisyys yhdessä YIT:n muun osaamisen kanssa on luonut hienon perustan kehittää ja luoda uutta, mikä myös on johtanut saavuttamaamme hyvään henkeen ja onnistumisiin hankkeessa”, summaa hankejohtaja Tapio Salo YIT:ltä

Raadin valintaperusteina olivat paitsi hankkeen koko, monipuolisuus ja vaativuus, myös aikatauluohjauksen erinomaisuus, tietomallien ja muiden digitaalisten työkalujen laaja-alainen hyödyntäminen, henkilöstön urakehitykseen ja tyytyväisyyteen panostaminen, aliurakoitsijoiden tyytyväisyyden mittaaminen nettosuositusindeksillä ja työmaalta yleisesti huokuva osaamisen ilo.

Triplan työmaata kahden vuoden takaa.

Triplan kestävän kehityksen tavoitteet ovat myös raadin mielestä huomattavia: kauppakeskus on lähes nollaenergiatalo ja sille on tavoitteena platinatason LEED-sertifikaatti. Kauppakeskuksen puhtaan veden käyttö on 40 prosenttia pienempi kuin tavallisissa kiinteistöissä. Raati piti myös siitä, että yli 40 prosenttia Triplan kaikista katoista on viherkattoja.

Projektinhallinnan helpottamiseksi jättihanke on jaettu useaan osahankkeeseen, ja sitä hallitaan digitaalisten dokumentointi- ja suunnittelutyökalujen avulla. Triplassa hyödynnetään tietomallinnusta lähes kaikessa tekemisessä: hankinnoissa, aikataulusuunnittelussa, aluesuunnittelussa ja logistiikassa. Tietomalliosaamisen kovasta tasosta kertoo vuonna 2017 voitettu Teklan BIM-kilpailu.

Raati arvosti hankkeen toteutuksen innovaatioita, suunnittelunohjauksen Big Room -työskentelyä sekä sitä, että keskelle kaupunkia nousevan jättimäisen työmaan viestintätarpeet oli huomioitu alusta alkaen. Triplalle on nimetty oma viestintäpäällikkö ja tiedottaja.

Rakennuslehti on valinnut vuoden työmaan vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna raatiin kuuluivat RKL:n toimitusjohtaja Hannu Järveläinen, A-Insinöörien toimialajohtaja Juhani Karhu, Indepron toimitusjohtaja Matti Kruus, AVI:n työturvallisuustarkastaja Jukka Hietavirta ja Aalto-yliopiston rakentamistalouden tutkimuspäällikkö Juha-Matti Junnonen

Lue myös aiheeseen liittyvät Konepörssin artikkelit: Pasilan Tripla on valtava hybridihanke ja Gles – purkua junaliikenteen päältä​.

Lue seuraavaksi