Uutiset

Työkoneet

Toivonen Yhtiöt Oy urakoi Kuusankoskella vanhan sellutehtaan purkua

”Olemme täällä purkaneet mm. säiliökentän, haihduttamon ja uuneja. Piipun purkamisessa apuna oli nosturikalustoa, mutta muuten olemme pärjänneet omalla kaivukonepohjaisella purkukalustolla. Tällä hetkellä täällä on seitsemän kaivukonetta, joista kaksi pitkäpuomista. Konekuskeja on alueella viisi”, aloittaa työmaan monitoimimies Jari Sulin, joka on ollut Toivosen palveluksessa kymmenisen vuotta. Mieheltä itseltään luonistuu kaikkien koneitten ajaminen. Kuusankosken purku-urakan pitäisi Sulinin mukaan olla maan tasossa lokakuun lopussa ja täysin valmiina vuoden loppuun mennessä

”Tällä hetkellä koneita ja miehiä on myös Pukinmäessä neljää kerrostaloa purkamassa. Tampereella puretaan vanhaa juomatehdasta ja Pirkkalan keskustassa liiketaloa. Tämä Kuusankosken työmaa on kyllä tärkeä, sillä tätä ryhmää ei olisi muualle saatu työllistettyä. Sen verran järeää kalusto on”, valistaa toimitusjohtaja Antero Toivonen.

”Kaikki ongelmajätteet oli jo purettu pois, kun me aloitimme urakan. Tehtaan oma porukka oli myös jo pessyt kaikki säiliöt valmiiksi purkua varten. Tähän mennessä rautaa on työmaalta purettu noin 9.000 tonnia, kun kokonaismäärä liikkuu 20.000 tonnin paikkeilla. Betonia urakkaan kuuluu noin 30.000 tonnia ja sekin menee uusiokäyttöön murskauksen kautta.”

”Kaikki rauta on myyty ja kuljetettu omalla kalustolla Romu Keinänen Oy:lle Karjaalle. Alkuun sitä vietiin Imatralle, mutta ei enää. Kirkkaat raudat eivät oikein mene tällä hetkellä kaupaksi, kaikki muu kyllä. Hinta oli romumetallilla jo aika alhaalla, mutta on nyt taas jo hieman nousussa”, jatkaa Sulin.

”Tällaisen työmaan junailu perustuu aika pitkälti kokemukseen. Silmä kehittyy huomaamaan, missä järjestyksessä rakenteitten purkaminen on järkevintä ja ennen kaikkea turvallisinta suorittaa. Joskus myös esimerkiksi sähköjen tai muitten ensin purettavien rakenteitten purkaminen rakennuksissa viivästyy, eikä purkutöihin oikein voi ennen alkaa”, tiivistää Sulin.

Kuusankosken purkuryhmän työpäivien pituus on aamuseitsemästä iltaseitsemään. Perjantaina suunnataan autojen nokka kohti Tamperetta jo aikaisin iltapäivällä.

Hitachi ja Liebherr

Työmaalla on käytössä järeää kalustoa. Päämerkit ovat Hitachi ja Liebherr. Myös yksi pitkäpuominen Cat 345B alueella tekee töitä. Uudehko purkukone on 40 metriin kurottava Liebherr 974, joka on kaivukoneperustainen. Kaivupuomi on vaihdettu pitkään erikoispuomiin. Vaihtoaika on parhaimmillaan alle kolme tuntia. Toivosen koneeseen on olemassa myös normaali kaivupuomi.

Liebherr 974 painaa purkupuomilla ja saksella varustettuna 140 tonnia. Erikoisuutena on, että alavaunu on levitettävissä välillä 4150-5450 millimetriä. Ohjaamo kallistuu 30 astetta ja näin kuljettajan on helpompi tarkkailla parhaimmillaan yli 40 metrissä keikkuvaa työlaitetta.

Liebherrin omasta kahdeksansylinterisestä moottorista tehoa saadaan 400 kilowattia eli 543 heppaa. Kahden muuttuvatilavuuksisen pumpun yhteenlaskettu tuotto on lähes 1000 litraa minuutissa. Liebherrin hydraulijärjestelmä ja sen valvonta ei salli koneen stabiliteetin vaarantavia työliikkeitä.

Toinen massiivinen ja suhteellisen tuore kone Toivosella on vajaat 100 tonnia painava Hitachi EX800, joka on varustettu Labountyn MSD9500SL-metallisaksella. 19 tonnia painava ja 2510 tonnin leikkuuvoimalla murtava saksi on kiinnitetty suoraan kaivupuomiin kauhanvarren tilalle. Kitkan vähentämiseksi saksi on varustettu terien käyttöikää kasvattavalla ja kitkaa vähentävällä SaberLube-rasvausjärjestelmällä.

Saksen leukojen avautuma on peräti 1219 millimetriä ja sen kapasiteetti on leikata maksimissaan 1118 millimetrin I- ja 762 millimetrin paksuista H-palkkia. Putken halkaisija saa olla maksimissaan 914 millimetriä. Melkoisen järeää tavaraa siis Hitachi ja Labounty yhdessä mutustavat.

Hitachi EX800-purkukoneessa peruskone on suhteellisen vakio. Öljyn tarve on leikkurissa niin suuri, että yleensä koneitten hydrauliikkaan kuitenkin joudutaan tekemään muutoksia. Myös vastapaino on suurennettu.

”Suuren sylinterin koosta johtuen normaali lisähydrauliikka on muutettu yleensä siten, että leikkurin kiinni liikkeelle syötetään peruskoneelta kahden pumpun tuotto ja leikkuri auki liikkeelle syötetään peruskoneelta vain yhden pumpun tuotto. Näin on saatu optimaaliset liikenopeudet. Suurien litramäärien vuoksi on myös lisähydrauliikan osalta putkistot suurennettu, jotta paine- ja virtaushäviöt olisivat mahdollisimman pienet. Lisäksi on asennettu lisäpumppu työlaitteen pyöritystä varten”, tietää Matti Toivanen Rotatorilta.

”Hitacheja on suhteellisen paljon myös purkutöissä.On valmistajan alkuperäisiä purkuversioita sekä Euroopassa ja meillä Suomessa modifioituja. Kuusakoski Oy:llä esimerkiksi malli ZX670 purkupuomilla. Tavallinen puomisto on vaihdettavissa nopeasti pikaliitinhydrauliikan avulla. Varustukseen kuuluu myös hydraulisesti levitettävä alavaunu ja kallistuva ohjaamo”, jatkaa Toivanen.

Purkukoneessa alavaunun rakenne ja vastapainon paino ovat tärkeässä roolissa. Hydrauliikka pitää olla sekin rakennettu suurta tuottoa vaativille purkutyökaluille. Kuormitus ja lämpörasitus eivät saa nousta liian suuriksi.

Edelleen Kuusankosken työmaalla oli vanhempi Hitachi mallia EX700. Sen työlaitteena on 17 tonnin Labounty MSD 165-metallisaksi. Edelleen työmaalla käytettävistä laitteista voi mainita Trevi Bennen valmistamat pyörivät pulveroijat FR70RD (7500 kg) ja FR100N (13.000 kg).

Tamperelainen Toivonen Yhtiöt Oy on mukana niin Pirkanmaan jätteenkäsittelyssä kuin koko maan kattavassa purku-urakoinnissakin. Ruskon jätteenkäsittelylaitos sekä siirtokuormausasema Myllypurolla ottavat vastaan yleisimpiä hyödyntämiskelpoisia jätteitä kuten rakennus-, seka-, betoni-, elektroniikka-, pelti/metalli-, puu-, kanto-, ja pakkausjätettä. Punnituksen ja luokituksen jälkeen jäte lajitellaan. Kaikki hyödynnettäväksi kelpaamattomat jätteet menevät loppusijoitukseen. Hyödylliset materiaalit toimitetaan mm. metalliteollisuudelle, energian tuotantoon ja maarakennuksen raaka-aineeksi. Jätteenkäsittelyn ohella toinen Toivosen tärkeä osaamisalue on purku-urakointi. Työhistoriassa on useita merkittäviä purku-urakoita. Referenssilistalta löytyy asuin- ja teollisuusrakennusten purkuja. Myös laivojen hylkyromutuksia Toivonen Yhtiöt on vuosien varrella tehnyt. Korkeimmat purettavat rakennelmat ovat olleet 120 metriä. Oma kalusto ulottuu 40 metriin. Yrityksen liikevaihto on noin 12 miljoonaa euroa ja se on yksi maamme suurimmista purku-urakoitsijoista. Työvoiman vahvuus on noin 40 henkeä. Toimitusjohtajana on Antero Toivonen.

Lue seuraavaksi