Uutiset

Työkoneet

Tiina Vainion rakkaus rautaan eli kovat koneet – pehmeät värit

Mikä sitten saa muotokuviakin aiemmin maalanneen taitelijan tarttumaan tällaiseen Konepörssin lukijoiden ja tekijöidenkin mieltä lämmittävään aiheeseen?

”Mieheni on rakennusinsinööri ja hulluina koneisiin. Tätä kautta innostus on levinnyt minuunkin. Vanhaa omakotitaloa kunnostaessa taas työkalut ovat tulleet tutuiksi ja rakkaiksikin, joten halusin ikuistaa niitäkin. Kaikenlaiset työkalut ovat tärkeitä ja tarpeellisia ihmiselle. Oma verstas on monelle se paras paikka irtaantua ja hiljentyä”, aloittaa juristinkin koulutuksen saanut taitelija Vainio galleriassa Turun Kaskenkadulla.

Konekuvat on tehty varsin pehmein ja voisi sanoa jopa naisellisinkin värisävyin, toki esimerkiksi Daewoon ja Hitachin värit ovat varsin lähellä oikeaa. Liebherr taas on tarkoituksellisesti maalattu Kobelcon värein. Tiina on halunnut hieman sekoittaa ”pakkaa” ja näyttelyssä vierailleet konealan ammattilaiset ovat tietysti mm. värin muuttumisen huomanneet. Onpa tauluja ihmettelemässä nähty nyt sellaistakin porukkaa, joka ei kengänpohjiaan yleensä gallerian lattioilla kuluta.

”Kuulemma eräs näyttelyssä vieraillut koneen kuljettaja oli soittanut kaverilleen ja tokaissut alkavansa nyt taiteen harrastajaksi sekä gallerioissa kävijäksi. Toivonkin tämä näyttelyn aihepiirin rikkovan osaltaan rajoja. Ettei tätä galleria- ja taidetouhua miellettäisi ainoastaan punahuulisten korkokenkätätien touhuksi”, jatkaa Vainio.

Kaivukoneet on maalattu tussi- ja akryylimaalein. Hempeäksikin mainittu tekniikkaa pehmentää koneet sopivasti, sillä aihe on kuitenkin kovan miehinen. Puomeiksi, rungoiksi ja teloiksi jalostettu teräs saa aivan uuden muodon Tiinan tauluissa.

Näköistaidetta myös

”Vaikka nämä koneet on maalattu tällä tavalla pehmeäksi, niin osaan tehdä myös näköistaidetta. Olen maalannut paljon myös muotokuvia. Yksi kolmen vuoden takainen projekti oli maalata räsymatoille Turun erilaisia purettuja rakennuksia seteleiden kuviksi. Niitä historiaan vaipuneita rakennuksia täällä riittää”, nauraa Tiina.

Eli paitsi purkukoneet myös niiden kohteet on tullut ikuistettua. Ja nyt jo epäileväisinkin Tuomas uskoo, että Tiinan aiheet taideteoksiin eivät ole ihan tavanomaisimmasta päästä.

Konemiehille ja -naisille hän lupaakin tehdä myös tilaustöitä pyydettäessä. Rakas kone tai työmaa voidaan ikuistaa vaikkapa merkkipäiväänsä viettävän urakoitsijan kanssa samaan tauluun.

”Vaikka joku voi kokea nämä konekuvat hieman humoristisiksi, niin tiedän, että tositöistä on huumori välillä kaukana. Minä kunnioitan kyllä niitä kovasti, jotka osaavat tuollaisia isoja koneita ajaa”, lopettaa Tiina.

Gallerian alakerta oli omistettu työkaluille, joiden ikuistamiseen on käytetty mm. hopeaa. Jalometalli hehkuu työkaluissa ja saa ne tuntumaan entistä arvokkaammilta.

Hauskin ja ehkä Tiinan huumorintajua parhaiten kuvaava teos löytyy alakerran ”verstaasta”.

Bilteman 150-osainen työkalusalkku on ikuistettu jokaista kiintoavainta ja ruuvipäätä myöten. Kerrankin taidenäyttely, jota koneinsinööritoimittajakin ainakin luulee ymmärtävänsä. Kun kompressorin letkut on tauluun maalattu täysin sekaisin sykkyrälle eli juuri niin kuin ne jokaisen autotallissa ovat, nousee suupieliin väkisinkin hymy.

Ensi vuonna Tiina järjestää vastaavan koneaiheisen näyttelyn Helsingissä. Luvassa on myös uusia töitä vanhojen lisäksi.

Verkossa: www.tiinavainio.fi

Lue seuraavaksi