Uutiset

Työkoneet

Tieluiska seuloo metsolaisilla

Hyvinkään Tieluiskan Metso ST2.8 -seulontayksikkö.

Hyvinkään Tieluiska Oy:n toiminta on laajentunut luiska- ja pengertöistä monipuoliseen maarakennusurakointiin, joita tehdään tänään yli sadan ammattilaisen voimin ja noin 20 miljoonan euron liikevaihdolla. Yhtiön seulonnat ovat pääosin Metson Lokotrack-malliston harteilla. Kolmanneksi mobiiliseulaksi Tieluiskan käyttöön tuli alkuvuodesta Metson uusin ST2.8-malli.

”Mullan ja maa-ainesten seulonnassa voimakas isku on tärkeä, ja Metson väite markkinoiden voimakkaimmasta iskusta ST2.8:ssa pitänee paikkansa. Laite on lisäksi hiljainen käyttää ja on vain noin 10 litran tuntikulutuksella varsin vähäruokainen”, arvioi ensikokemuksiaan Hyvinkään Tieluiskan raaka-ainetuotannosta vastaava päällikkö Ismo Heikkala.

”Kun iskutehoa löytyy kuten ST2.8.ssa, niin seulaverkkoja ei tarvitse putsata, silmät pysyvät auki ja samalla varmistetaan, että seulonnan laatu pysyy hyvänä. Seulaverkot on myös kätevä vaihtaa aina tarvittaessa.”

Ismo Heikkala kiittelee myös Lokotrack ST2.8:n helppoa ajettavuutta ja kuljetettavuutta. ”Teemme ST2.8:lla paljon laitesiirtoja edellyttävää maa-ainesten ja mullan seulontaa Uudellamaalla, joten seulan taloudellinen kuljetettavuus ja nopea työkuntoon laitto lisäävät työmme tuottavuutta. ST2.8 on myös helppo ajettava työmaan sisällä.”

Mullan seulonta on vaativaa työtä

Ensikosketuksen seulontaan Hyvinkään Tieluiskan ST2.8 sai paraatipaikalla Finlandia-talon vieressä. Toukokuussa yhtiö oli tekemässä uutuusseulalla jo kolmatta, 7000 kuution urakkaa mullan seulonnassa uusiokäyttöä varten Helsingissä.

Doosanin 2,5 kuution kauhalla varustettu kaivukone syötti tiiviistä kasasta multaa reippaassa vesisateessa ST2.8:n lamellisyöttimelle. Tässä työkohteessa kooltaan 4,8 x 1,5 metrin seulan ylätasolla käytettiin sormitankoja ja alatasolla 30 mm:n teräslankaverkkoja.

Märistä työmaaoloista huolimatta seula ehti erotella kivenmurikat ja epäpuhtaudet mullasta ilman, että kaivukoneen tarvitsi odotella syötössä. Seulotuksi saatiin noin 150 kuutiometriä tunnissa, tuloksena laadukasta, puhdistettua multaa uudelleen käytettäväksi.

Metson kumiverkoilla taataan seulonnan puhtaus

Hyvinkään Tieluiskan keskeinen työalue seulontaurakoinnin ohessa on laadukkaiden multalajikkeiden valmistus kahdessa kiinteässä tuotantolaitoksessa. Näissä seulonnoissa yhtiöllä on käytössä Metson ST3.8- ja ST358-seulamallit.

Seulonta on avainasemassa, kun tähdätään puhtaisiin ja laadukkaisiin multalajikkeisiin. Laadun varmistamiseksi Hyvinkään Tieluiska käyttää seuloissa Metson Trellex-kumiverkkoja.

”Vaikka kumiverkot ovat terästä kalliimpia, niin ne myös kestävät 4–5 kertaa pidempään. Kumimateriaali puhdistaa itse itsensä, ja esimerkiksi teräsverkot helposti tukkivan tupasvillan käsityönä tehtävää puhdistamista ei tarvita”, Ismo Heikkala lisää.

Lue seuraavaksi