Uutiset
Tiedä ennen kuin kaivat! Uusi Johtotietopankki urakoitsijan turvana

Viime vuosikymmenten aikana maanalaisen infran määrä on maassamme ollut valtavassa kasvussa, ja kaapelit, putket sekä johdot muodostavat merkittävän osan yhteiskuntamme elintärkeistä toiminnoista. Näiden verkostojen katkeaminen kaivuutehtävissä aiheuttaa vakavia ongelmia, ja tuo helposti ajallisia ja taloudellisia haasteita tekijöille. Nämä ongelmat pystyy välttämään käyttämällä hyväkseen uudistettua Johtotietopankkia, josta saa kattavasti tiedot kaapelien, putkien ja johtojen sijainnista koko maassa. Palvelu on maksuton suunnittelijoille ja kaivajille, joten sen hyödyntäminen kannattaa ehdottomasti sisältää kaikkiin kaivua ja suunnittelua vaativiin työtehtäviin.
Johtotieto Oy on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka kuuluu vahvana osana Suomen Erillisverkot -konserniin. Mukana toiminnassa ovat kaikki maamme merkittävimmät teleoperaattorit sekä energiayhtiöt, ja yli 35 vuoden toimintansa aikana Johtotieto on varmistanut infrarakentamisen sujuvuutta paikkatietopalvelujen sekä näyttötoimintojen avulla. Vuositasolla Johtotieto käsittelee satoja tuhansia sijaintitietokyselyjä, ja näin varmistaa sekä rakentamisen sujuvuuden että yhteiskunnan rattaiden pyörimisen.
Ennaltaehkäisevää toimintaa erittäin helpolla tavalla
Johtotiedon palvelut on suunniteltu tarkasti käyttäjäystävällisyys edellä, ja asiakas voi kirjautua Johtotietopankkiin tai ottaa Johtotietoon yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse.
”Ymmärrämme vastuumme maamme infrarakenteiden toiminnassa ja esimerkiksi huoltovarmuuden takaamisessa. Siksi meillä on käytössämme ajankohtaiset tiedot, jotka ovat käyttäjille vaivattomasti saatavilla.”
”24/7 Karttapalvelun avulla voi tehdä vahvasti tunnistautuneena itse maanalaisten kaapeleiden ja putkien esiselvitykset turvallisesti ja maksuttomasti. Uudistetun sijaintitiedustelun lomakkeella voi taas tehdä maanalaisten kaapeleiden ja putkien sijaintiselvityksen helposti. Samalla voi lähettää sekä karttapyynnön että toiveen kaapelinäytöstä.”
”Vastaukset kyselyihin saa normaalitilanteissa lähes välittömästi, mikäli tilaus ei vaadi Johtotiedon jatkokäsittelyä. Mikäli tilanne niin vaatii, niin Johtotieto hoitaa myös fyysisen näytön paikan päällä ja merkitsee tarvittavan informaation kohteeseen”, kertoo Johtotiedon toimitusjohtaja Petri Nuutinen.

Yhteistyön voimalla
On luonnollista, että Johtotiedon käsittelemän informaation valtava määrä vaatii toimivaa ja saumatonta yhteistyötä kaikkien sidosryhmien kesken.
”Olemme kehittäneet toimintamalleja alan toimijoiden kesken vuosikymmenien ajan, ja ilokseni täytyy todeta esimerkiksi tietojen synkronisoinnin kehittyneen huomattavasti. Tämä tarkoittaa tietojen nopeaa ja virheetöntä siirtymistä eri instanssien välillä. Samalla on myös huomioitu alan yleinen tekninen kehitys, ja esimerkiksi kaivukoneiden koneohjausjärjestelmät pystyvät koko ajan enemmän käyttämään toimittamaamme dataa suoraan hyväkseen.”
”Viime vuosien erikoispiirre infrarakentamisessa on ollut valokuituverkostojen huikea kasvu, joka on myös työllistänyt meitä huomattavasti. Kyselyjä samoille alueille saattaa tulla useiltakin yrityksiltä, ja useimmissa tapauksissa asutusalueiden tiivis rakentaminen vaatii erittäin yksityiskohtaista tietojen hallintaa. Parhaissa tai pikemminkin pahimmissa tapauksissa yhdessä kaivukohteessa voi sijaita jopa kymmeniä eri johtoja, putkia tai kaapeleita. Huomionarvoista kuitubuumissa on myös tietoturvankin kannalta jo liian laajojen alueiden tietokyselyt kerralla”, huomauttaa Nuutinen.
Mitä jos kuitenkin….
Kaikesta huolimatta vahinkoja kaivamisessa tapahtuu edelleen. Petri Nuutinen antaakin ohjeet toiminnasta, mikäli kauha kolahtaa väärään kohteeseen.
”Hätätilanteissa kuten vesijohtovuotojen sattuessa kannattaa ensin soittaa numeroomme 0800 12600, josta annetaan tarkemmat ohjeet toimintaa varten. Luonnollisesti virheen syy selvitetään toiminnan kehittämisen kannalta, jotta tiedetään, johtuiko vahinko mahdollisista virheellisistä karttatiedoista vai oliko kyse kaivuutyössä tapahtuneesta huolimattomuudesta. Onneksi näiden tapahtumien määrä on kaivutöiden kokonaismäärään nähden varsin maltillinen, mutta luonnollisesti nämäkin olisivat olleet huolellisuudella ja ennakoinnilla helposti vältettävissä. Maksuttomalla ennakoivalla yhteydenotolla Johtotietoon voikin välttyä tuhansien eurojen vahingonkorvausten maksamiselta ja oman urakan merkittävältä hidastumiselta”, päättää Nuutinen.