Uutiset

Työkoneet

Teräsköysien voitelu kannattaa

Oululainen Fibroc Oy laajentaa palvelukonseptiaan teräsköysien voitelupalvelulla. Yritys on nimittäin aloittanut australialaisten, köysien painevoiteluun tarkoitettujen Viper-laitteiden maahantuonnin. Rasvauspalvelu on ostettavissa Fibrocilta, mutta myös laitteen hankkiminen tai liisaus onnistuu.

Jo pitkään markkinoilla ollut australialaiskeksintö on maailmalla osoittanut tehokkuutensa. Perinteinen käsin rasvaus on aikaa vievää, sotkuista, hankalaa ja lopputuloskin on usein kehno. Niinpä se jää monelta tekemättä. Viperilla toteutetussa voitelussa erikoisrasva tunkeutuu korkean paineen avulla säikeiden väliin eli juuri sinne, missä hankaus on suurinta.

Oululainen, Paavo ja Hannu Lehdon omistama Fibroc omaa pitkän historian köysien ja nostoon tarvittavien komponenttien toimittajana. Perinteisesti Pohjois-Suomessa operoinut yritys on nyt laajentanut toimintaansa myös Etelä-Suomeen. Klaukkalassa sijaitseva toimipiste on kasvattanut eteläisen Suomen asiakaskuntaa. Samalla 11 työntekijää työllistävän yrityksen liikevaihtokin on kasvanut reilusti. Tänä vuonna päästäneen jo 4,5 miljoonaan euroon, kun se aiemmin pysytteli 2,5 miljoonan tuntumassa.

Asiakaskunnassa on runsaasti tunnettuja yrityksiä kuten Sandvik, Alucar, Pekkaniska, Havator ym. Köysien suurkuluttajia ovat myös satamat, kaivokset ja rakennusliikkeet.

”Fibroc tunnettiin pitkään täällä pohjoisessa Vaijerityön nimellä. Toimenkuvaan on aina kuulunut erilaisten teräsköysien maahantuonti. Tuomme edelleen maahan pitkiä vaijerikeloja, joita sitten pätkitään hallissamme asiakkaan haluamiin mittoihin”, aloittaa Fibrocin myynnissä toimiva Mika Hytönen.

”Puolet liikevaihdostamme tulee nykyään teräsköysien myynnistä. Varastossamme on vajaat 200 erilaista köyttä halkaisijoilla 0,5–50 millimetriä. Esimerkiksi suurissa satamanostureissa voidaan käyttää 48 millimetrin halkaisijan omaavaa teräsköyttä. Nosto- ja sidontaliinat sekä niihin liittyvät silmukat, sakkelit ja muut komponentit muodostavat myös tärkeän osan liiketoimintaa. Varustelemme nostovälineitä täällä hallissa asiakkaan toivomilla varusteilla”, jatkaa Hytönen.

Köydet tulevat pääosin Euroopasta. Köysien rakenne on tiukasti sidottu standardeihin. Kone- ja laitevalmistajat ovat yleensä määränneet minkälaista köyttä heidän laitteessaan saa käyttää.

”Meillä on hyllyssä joitain köysiä vain yhtä asiakasta varten. Tarjoamme näin varastointipalvelun asiakkaan toiminnan takaamiseksi. Jonkun harvinaisemman köyden tilaaminen maailmalta kun voisi viedä viikkoja.”

Edelleen Fibroc suorittaa hallissaan Oulussa asiakkailleen lakisääteistä vuosittaista nostoapuvälineiden tarkistusta. Siihen kuuluu muun muassa koeponnistuksia ja ketjuvälysten mittaamista. Esimerkiksi nostoketju vaihdetaan uuteen, kun komponenttien vaihtaminen tulee suhteessa kalliiksi uuden hankkimiseen verrattuna.

Ja nyt yritys siis on aloittanut Viper-voitelupalvelun. Eikö nostoköysien käyttöikää pidentävä tehovoitelu sitten vähennä köysien myyntiä. Sahaatteko omaa oksaanne?

”Näin meillä ei ajatella. Pyrimme palvelemaan asiakkaita kaikilla tavoilla ja tämä voitelupalvelu lisää asiakkaan vaihtoehtoja ja täydentää omaa konseptiemme oikeaan suuntaan”, vastaa Hytönen.

”Rauman sataman kanssa teimme sopimuksen kesäksi. Se koskee esimerkiksi satamanosturien köysien rasvauksen.”

Fibrocin tarjoama rasvauspalvelu sopii niin nosturi-, kiinnitys- kuin ankkurointiköysillekin.

”Länsimaissa köydet mielletään usein kulutustavaraksi, jotka uusitaan sitten, kun säikeitä alkaa katkeilla. Ei ajatella, että huoltamalla ikä voidaan moninkertaistaa. Kokemukset likaisesta, aikaa vievästä ja lähes hyödyttömästä käsinrasvauksesta ovat yleensä myös huonot. Kolmansissa maissa köysiä rasvataan paljon enemmän, sillä vaikkapa 10 000 dollarin köysi mielletään kalliiksi”, toteaa australialainen myyntipäällikkö Bill Gommers Viper WRL Ltd yhtiöstä.

Mies vieraili Suomessa tekemässä muutamia demoja esimerkiksi Oulun ja Tornion satamissa. Menetelmää tehdään nyt toden teolla tutuksi Suomessakin.

”Käsin tehtävään rasvaukseen verrattuna ehdoton etu on rasvan painuminen vaijerin sisään. Juuri sinne, missä on kaikkein pienimmät kohtauspinnat. Köyden säikeet avautuvat esimerkiksi väkipyörien kohdalla mutkan tehdessään ja hankaavat toisiaan vasten köyden sisällä. Viperilla tehty voitelu vie rasvaa juuri näihin kriittisiin kohtiin samalla, kun köyden pinta jää kuivaksi. Rasvaa ei roisku ympäristöön,” lupaa Hytönen.

Laitteita on kolmea eri kokoa. Suurimmalla voidaan rasvata köysiä aina 120 millimetrin läpimittaa saakka. Näissä kohteissa puhutaan satojen tuhansien, jopa miljoonan hankintahinnasta, kun köysiä uusitaan.

Gommers kertoo, että painevoitelu tehdään parissa tunnissa siellä, missä käsin rasvaukseen on voinut mennä pari päivää.

”Kukaan ei jätä esimerkiksi kallista kaivukonettaan huoltamatta. Sama ajattelu ei vielä ole levinnyt köysiin. Teräsköysien huolto on helppo tehdä Viperin avulla nopeasti. Säännöllisen voitelun avulla köysien elinikä voidaan moninkertaistaa. Tästä on runsaasti kokemusta jo maailmalta”, päättää Gommers.

Viper-painevoitelulaite käsittää rasvapumpun, voiteluastian ja kauluksen sekä sen kiinnitysvälineet. Rasvapumppu  asennetaan suoraan voiteluaineastian kanteen. Pumppuun tuodaan paineilma kompressorilta (ei kuulu pakettiin). Pumpussa on säätöventtiilit paineilman ja rasvan määrälle. Pikakiinnitteinen letku kiinnitetään pumpulta kaulukseen.

Pääkomponentti on myös vaijerin ympärille asennettava, vankoin kantokahvoin varustettu kaulus. Kaulus aukeaa keskeltä halki ja sisälle asennetaan tiivisteet, joiden keskellä on ura rasvattavan köyden kulkea.

Kaulus ruuvataan kohdaltaan hyvin puhdistetun vaijerin päälle kahden kiristimen avulla. Ennen kaulusta on asennettu erillinen puhdistuslaite, joka pakottaa vanhan rasvan ja muut epäpuhtaudet pois köydestä ennen kuin se kulkeutuu kauluksen sisään. Alusta suojataan muovein. Näin vanha rasvasta ja muista epäpuhtauksista koostuva möhnä ei pääse sotkemaan paikkoja ja on helposti kuljetettavissa pois. Kauluksessa on myös ulostuloaukko liialle rasvalle. Maksimissaan pumppu pystyy toimittamaan neljä kiloa rasvaa minuutissa.

Kun kaikki komponentit on asennettu paikalleen, vaijerin annetaan kulkea reilua vauhtia paikalleen lukitun kauluksen läpi. Valmista kestovoideltua köyttä syntyy kertavedolla. Maksimissaan 2000 metrin tuntivauhtia.

Fibroc Oy:n myynnissä toimiva Mika Hytönen (vas.) kertoo, että heiltä voi ostaa joko Viper-laitteita tai sitten köysien voitelupalvelua. Köysien käyttöikä nousee radikaalisti säännöllisellä voitelulla, toteaa Bill Gommers Viper WRL Ltd yhtiöstä.

Lue seuraavaksi