Uutiset
Teräskauppa jatkaa myötätuulessa
Teräksen ja metallien kauppa kääntyi viime vuonna monen heikomman vuoden jälkeen nousuun. Etenkin rakentaminen veti teräskaupan lukuja ylöspäin. Kehitys on jatkunut vakaana koko kuluvan vuoden, ja myös kolmannella vuosineljänneksellä kauppa jatkui vahvassa etukenossa. Arvossa myynti kehittyi lähes 15 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Vuoden alusta kehitys oli lähes samansuuruista. Kysyntä on selvästi parantunut etenkin konepajateollisuudessa.
Teräksen hinnat ovat Euroopassa kuten Suomessakin vahvistuneet muun muassa elpyneen kysynnän vuoksi ja rangaistustullien pienentäessä EU:n ulkopuolelta tulevaa tarjontaa. Kiinassa on muun muassa ympäristösyistä jouduttu vähentämään grafiittielektrodien tuotantoa, mikä nostaa Euroopassa elektrodien ja sitä kautta seostettujen terästen hintaa. Useiden terästuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet merkittävästi. Kysynnän odotetaan jatkuvan vahvana myös loppuvuonna.
”Laajalla rintamalla vahvistunut kysyntä on erityisesti ilahduttanut kuluvana vuonna. Kiina hallitsee grafiittielektrodien maailmanmarkkinoita noin 60 prosentin osuudella ja määrää tällä hetkellä markkinahinnan. Terästehtaat ovatkin alkaneet lisätä tuotteisiinsa grafiittielektrodilisää, mikä osaltaan on nostanut terästuotteiden hintatasoa, Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston puheenjohtaja”, Stén & Co Oy Ab:n toimitusjohtaja Jaakko Stén sanoo.
Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset edustavat teräksen ja metallien maahantuojia ja myyjiä. Ne käsittelevät ja toimittavat terästä monen muotoisena asiakkailleen. Teräksen merkittävimmät käyttäjät ovat konepaja- ja rakennusteollisuus.
Teräsala on energiaintensiivinen, ja myös kauppa tekee työtä vähentääkseen teräksen käsittelyn ilmastovaikutuksia. Esimerkiksi teräspalvelujaoston jäsenyritys Oy Flinkenberg Ab asennutti Valkeakosken teräspalvelukeskukseen katolle viime kesänä 600 aurinkopaneelin voimalan, joka tuottaa parhaimmillaan 150 kilowattia sähköä. Aurinkovoimala kattaa merkittävän osan teräspalvelukeskuksen sähköntarpeesta kuitenkin siten, ettei ylijäämäsähköä esimerkiksi kesäviikonloppuisin tule liikaa. Jos voimalan tuotanto on korkeampi kuin kiinteistön kulutus, ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon.
Terveellinen ja turvallinen työympäristö sekä työhyvinvointi ovat lähtökohta hyvälle tuottavuudelle ja toiminnan laadulle. Työturvallisuuden mittaaminen on edellytys onnistuneelle työturvallisuuden johtamiselle, sillä vain mitattavaa toimintaa voidaan johtaa. Teknisen Kaupan Liiton teräspalvelujaoston jäsenyritykset ovat käynnistäneet alan tapaturmataajuuden mittaamisen (LTIF) osana vastuullista liiketoimintaa. Alan tapaturmataajuus edellisen 12 kuukauden jaksolta oli syyskuun lopussa 4,5. OP.