Uutiset

Työkoneet

Teknisen Kaupan myynti Q2 2020: Myynti heikkeni vain hieman

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti laski toisen neljänneksen aikana seitsemän prosenttia vuodentakaisesta. Tammi-kesäkuun aikana myynti jäi neljä prosenttia edellistä vuotta pienemmäksi.

Toimialoista vain tuotteet ja palvelut rakentamiseen lisäsi myyntiään niin toisella neljänneksellä kuin koko alkuvuodenkin aikana. Toisella neljänneksellä alan myynti kohosi vajaat kaksi prosenttia. Heikoin tilanne oli raaka-ainekaupassa, joka putosi 22 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti puolestaan supistui 11 prosenttia. Kuluttajatuotteissa päädyttiin vajaan kolmen prosentin laskuun.

Markku Uitto

”Teknisen Kaupan toinen neljännes oli heikko, mutta kuitenkin parempi kuin pelättiin. Pahimman iskun otti raaka-ainekauppa, jossa niin teräs-, kuin kemikaalikauppakin kärsivät niin hintojen kuin volyymin pettämisestä. Teollisuuden loppukysynnän heikkeneminen alkoi näkyä selvästi toimitusketjuissa. Kuitenkin kysyntä polarisoituu kovasti”, sanoo Teknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Markku Uitto.   

”Toisilla (asiakastoimialoilla ja asiakkailla) menee edelleen hyvin, toisilla on merkittäviä vaikeuksia. Rakentaminen on yllättänyt positiivisesti ja uusia työmaita on käynnistynyt jopa ennakko-odotuksia enemmän. Erityisen vahvaa oli rakennuskoneiden kysyntä.”

”Kuluttajakaupassa näkyy positiivisena muun muassa pienkoneiden kuten puutarhakoneiden ja toisaalta kaksipyöräisten (mp ja mopot) kysyntä. Autonvaraosakauppa heikkeni autokaupan hidastumisen vanavedessä”, jatkaa Uitto.          

”Odotukset kolmannesta neljänneksestä ovat edelleen heikot. Teollisuuden vaikeudet jatkuvat ja todennäköisesti syvenevät kysynnän puutteen johdosta. Näkymä tulevaisuuteen on heikko, mikä jarruttaa investointeja kaikkialla. Rakentaminen jatkanee ainakin alkusyksyn hyvässä kehityksessä. Oleellinen muutos positiiviseen suuntaan edellyttää koronaviruksen taltuttamista rokotuksin. Hallituksen onkin tulevassa budjettiriihessä varauduttava uusimaan kustannustuen kaltainen tuki-instrumentti syksyn ja talven aikana vaikeuksiin ajautuville yrityksille.”

”Palvellaksemme paremmin ja nopeammin sekä jäseniämme että sidosryhmiämme julkaisemme ennakkotietoja jäsenyritystemme myynnin kehityksestä ennen virallista markkinakatsausta. Ennakkokatsaus perustuu jäsenyritysten antamiin tietoihin ja sen kattavuus on noin kaksi kolmasosaa prosenttia koko Teknisen Kaupan Liiton jäsenistöstä. Tarkennetut ja yksityiskohtaisemmat tiedot myynnistä sekä toimialakohtaiset analyysit julkaisemme varsinaisessa markkinakatsauksessamme syyskuun alussa”, päättää Uitto.

Lue myös: Vuoden 2019 maarakennuskonemyynti oli 2 255 kappaletta.Lue seuraavaksi