Uutiset

Työkoneet

Tehokas monitoimikone yhden luukun periaatteella – Metsämallin Hitachi Keslan hakkuulaitteella

Tapani ja Mika Pasanen Ay urakoi metsäkonetöitä pääasiassa Metsähallitukselle: hakkualueiden muokkausta ja ojitusta kesäaikaan, aurausta ja hakkuuta talvella. Hakku-urakointi alkoi UPM:lle viisi vuotta sitten pyöräalustaisella motolla ja ajokoneella. ”Vuosi sitten hankimme Metsähallituksen hakkuilla 1070D Timberjackin ja sen perään 810B Timberjack -ajokone, joka nyt jahtaa Hitachia”, kertoo Mika Pasanen. ”Metsähallituksella oli tarvetta saada pehmeille maille, joilla ei pyöräkoneilla kunnolla pääse, soveltuva hakkuukone ja siten he toivoivat meidän hankkivan tela-alustalla olevan harvesterin. Päätimme hankkia tällaisen koneen ja myimme 1070D:n Manu Pasaselle.”

Sopivan yhdistelmän pääteltiin olevan Hitachi ZX135 Keslan hakkuupäällä. Rotator teki kaupan kokonaisuudesta ja tämä kone on ensimmäinen tällä tavalla toimitettu kokonaisuus. Janne Salomäki Rotatorilta kertoo, että kokonaisuuden kannalta on yksinkertaisinta asiakkaalle tehdä kauppa yhden tahon kanssa. ”Näin kaikki menee yhden luukun periaatteella. Vastaavista paketeista on ollut paljon kyselyitä, joten tämä päänavaus tuo varmasti useita muitakin vastaavia kauppoja. Seuraavien toimittaminen on jo taas helpompaa, kun yhteistyökuvio on rakennettu ja testattukin jo käytännössä”, sanoo Salomäki.

Varustelu työvalmiiksi

Salomäen mukaan Hitachilla on tarjota hyvät peruskonevaihtoehdot harvesterikäyttöön. ”Hitachilla on kolme metsäalustaista mallia: ZX 110 M, ZX 135 USL ja ZX 225 USLR. Kaikki metsäalustamallit tulevat Japanin tehtaalta. Vakiona kaikissa koneissa on muun muassa peruutuskamera ja satelliittipaikannus.”

”Tämä Pasasille toimitettu kone on ZX 135 USL, joka varusteltiin ensin Pirkkalan toimipisteessämme lisävastapainolla, kylkisuojilla ja Webastolla sekä valoilla. Leveät telat saivat tukisukset, mikä lisää telaston ikää. Jo tehtaalta tilatessa koneen varustuksiin kuuluu vahvistettu kauhanvarsi, normaalia vahvemmat ylävaunun alapuoliset suojaukset sekä tavallista vankempi alavaunu.”

Rotatorilla tehtyjen maahantulohuollon ja asennusten jälkeen kone meni Keslalle harvesteriasennukseen. Kouraksi asennettiin Kesla RH20. ”Tämä on vajaat 15 tonnia painaviin kaivukoneisiin sopiva malli”, kertoo Mika Tahvanainen Keslalta.

”Se on tarkoitettu ensiharvennuksista järeämpiin harvennuksiin ja aina pieniläpimittaisiin päätehakkuisiin asti. Tällaisia vastaavia yhdistelmiä kuin tämä Pasasten kone, tai seuraavan kokoluokan RH25-kouralla varustettuja, on Suomeen toimitettu joitakin kymmeniä kappaletta. Muutamia isompia kaivukoneita on varustettu RH30-kouralla”, selvittää Tahvanainen. ”Tehdasasennettuja paketteja menee paljon myös vientiin. Kaivukoneratkaisut ovat meillä niin teknisesti kuin kaupallisesti vahva alue. Kesla valmistaa hakkuupäitä 250 kappaletta vuodessa ja puolet niistä asennetaan kaivukoneisiin. Vain murto-osa tuotannosta jää Suomeen.”

”Kaivukonesovitteisia hakkuupäitä ovat hankkineet niin pienet kuin suuret yritykset tasaamaan kapasiteettia. Suosittuja peruskoneita ovat Hitachi ja Kobelco, koska niistä on saatavana metsäalustamallit. Hitachin vahvuuksia ovat suuri maavara ja telojen pituus”, tietää Tahvanainen.

Tehokas yhdistelmä

Peruskoneen puomin ulottuvuutta on kasvatettu Keslan Xtender-jatkopuomilla. Tämän avulla ulottuvuutta on saatu yli 9 metriä. ”Heiluriliikkeellä saadaan ulottuvuutta lähes 10 metriä”, sanoo Elias Itkonen, joka on tätä ennen hakannut kolme vuotta pyöräalustaisella motolla. ” Xtender on jyty rakenteeltaan, tavallisen jatkeen kanssa täytyy sääliä. Muutoinkin tämä yhdistelmä on vakaa ja voimakas. Sillä voi ottaa täydeltä mitalta puun, ajaa ja vielä syöttääkin samalla. Erityisesti tämä on kätevää suojuspuun poistossa, sillä puut saa pois niin ettei jäävät puut vaurioidu. Jatke on kiinni pikakiinnikkeellä, joten kauhan vaihtaminen hakkuulaitteen tilalle käy nopeasti.”

”Pienellä puulla tämä on erityisen tehokas. Sopivasta ensiharvennuksesta tuotos on viittä mottia tunnissa. Järkevästi tällä saa tehtyä vielä 45-46 senttimetrin vahvuista puuta, joten tämä sopii monipuolisesti erilaisiin kohteisiin. Mielestäni tämä on nopeampi kuin pyöräalustainen moto”, toteaa Itkonen.

Jälkeenpäin Miikka Pasanen kertoi heidän tehneen tämän jutuntekohetken jälkeen ”pieniläpimittaista päätehakkuuta” – tyveltä 55 cm läpimittaista yli satavuotiasta kuusikkoa, jossa runkojen keskitilavuus oli vajaa 800 litraa – ja kouran pärjänneen tässä hyvin.

Lyhytperäinen kone on harvennuksilla kätevä, koska perä ei leimaa jäljelle jäävää puustoa. Telasto on 900 mm lapuilla, mikä mahdollistaa pienen pintapaineen. Kone meneekin erittäin hyvin pehmeissä paikoissa eikä muutoinkaan jätä syviä jälkiä maastoon.

”Meillä on ollut ennenkin käytössä Hitachin kaivukoneita ja ne ovat osoittautuneet luotettaviksi ja tehokkaiksi – kaikin puolin hyviksi koneiksi”, sanoo Mika Pasanen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi