Uutiset

Työkoneet

Täyssähkökäyttöinen Twinca-dumpperi purkutyömaalla

Terra-Team Oy Espoossa maahantuo täyssähkökäyttöisiä, Twinca-merkkisiä dumppereita. Sähkökäyttöiset laitteet yleistyvät nopeasti työmailla ja niihin on jo totuttu monilla purkutyömaillakin.
”Useita pienemmän pään työkoneita on saatavana akkukäyttöisinä, kysyntä on kovassa kasvussa”, tietää Erno Lahti Terra-Team Oy:n teknisestä myynnistä. Kun vielä muistetaan, että päästötön käyttökokemus edustaa vihreää linjaa on helppo ennustaa määrän kasvua tulevaisuudessa.

Konepörssille tarjoutui mahdollisuus käydä katsomassa ja kyselemässä Twinca ES-800:n käyttökokemuksia Tampereen Hatanpään alueella, missä Tampereen Porausteam Oy teki piikkausta vanhassa tehdaskiinteistössä. Työnjohtaja Sakari Haapaniemellä on Twincasta jo neljän kuukauden kokemus.

”Olemme pystyneet sen avulla lisäämään tehokkuutta purkutöissä. Akuista virtansa ottava minidumpperi on toiminut koko sen käyttöajan erinomaisesti. Tärkeintä on vain muistaa laittaa akut latautumaan lyhyenkin tauon aikana”, aloittaa Haapaniemi.

Kompakti koko helpottaa koneen siirtämistä työmaalta toiselle ja myös kulkua sisätiloissa.

Lataus käy erittäin helposti, kun laturi on integroitu koneeseen ja ladata voi mistä tahansa 230 voltin sähköpistokkeesta. Uudet akut sietävät lyhyitäkin latausjaksoja hyvin. Akkujen kapasiteetti yllätti Haapaniemenkin positiivisesti.

”Akkujen kesto on ainakin täällä Sarviksen kiinteistön saneeraustöissä ollut todella hyvä. Täyden työpäivän, joskus parikin päivää voi ajaa ihan helposti yhdellä latauksella. Täällä olemme päässeet 20–30 tonnin päiväsuorituksiin. Yhteensä piikattua betonia on kuljetettu pois yli 300 tonnia”, sanoo yli 15 vuotta purku- ja timanttitöitä tehnyt Haapaniemi ja jatkaa:

”Täällä on tasaiset lattiat, ja luiskat ovat sopivan loivat. Tasauspyörästö tekee koneesta helposti ja tarkasti hallittavan, myös käännettäessä. Aluksi meidän piti tehdä piikatun betonin siirtoa rakennuksesta pois pienkuormaajalla, mutta se ei mahtunut oviaukon luiskasta. Akkudumpperi sen sijaan on kompakti, kantavuudeltaan täysin riittävä ja mikä parasta, se sopii tavarahissiin sekä kulkemaan normioviaukoista.”

Erittäin kompakti ja päästötön

ES-800-dumpperilla kuljetuskapasiteetti on 800 kilogrammaa. Se nostaa ja kippaa maksimikuormansa matalalaitaisen vaihtolavan jokaiselta sivulta kyytiin. Lava nousee saksityyppisen rakenteen ansiosta riittävän korkealle ja kippaus onnistuu korkealaitaisellekin vaihtolavalle pienen rampin avulla. Twincan valikoimasta löytyvät myös kevyemmät akkudumpperit ilman saksinostinta. Nämä painavat maksimikuorman kanssa 773 kilogrammaa (koneen omapaino 273 kg ja 500 kuorma 500 kg). Dumpperit kulkevat helposti työmaalta toiselle tavallisella pakettiautolla, jossa kantavuus riittää.

Sakari Haapaniemi (vas.) ja Erno Lahti toteavat, että Twinca-minidumpperi on kätevä, hiljainen ja päästötön työmaan juhta. Akkujen lataus onnistuu verkkovirralla. Kapasiteetti on 800 kilogrammaa, joten kyseessä on oiva peli purkusaneerauksiin.

Akusto kestää helposti kokonaisen työpäivän ja koneessa on integroitu laturi. Rasvanipat on sijoitettu siten, että niihin on esteetön pääsy. Twincassa on nivelletty ohjauspyörästö. Tarkka peukalovivusto lisää valmistajan mukaan käytön helppoutta ja myös turvallisuutta kerroksissa toimiessa. Sen ansiosta konetta on helppo hallita ahtaissakin tiloissa. Myös puhkeamattomat renkaat ovat hyvä varuste, sillä rengasrikko kuorman kanssa on aina ikävää.

”Kaikkia varaosia ja huoltopalveluita on saatavana Suomesta. Kriittisiä osia on aina varastossa. Periaate on, että laite saadaan liikkumaan aina”, päättää Erno Lahti.


Lue seuraavaksi