Uutiset

Työkoneet

Täydennystä Hidromekin H4-sarjaan – HMK 150 WR H4

Turkkilaisen konevalmistaja Hidromekin uusi H4-sarja täydentyy pyöräalustaisella HMK 150 WR -kaivukoneella. Se on 16,7 tonnin omapainollaan merkin kolmas pyöräalustainen kone, ja nimenomaan H4-sarjalainen. Muita pyöräalustaisia ovat hitusen pienempi HMK 140 W (16,2 t) ja suurempi HMK 210 W (22,5 t). H4-sarjan koneet tarjoavat valmistajan mukaan parantunutta hydrauliikkaa, kuten nopeampia ja tarkempia toimintoja. Hidromekin tela-alustaiset kaivukoneet edustavat nykyisin jo kaikki H4-sarjaa.

Kävimme ottamassa niin sanotut kylmät tyypit ensimmäisestä Suomeen saadusta Hidromek HMK 150 WR:stä. Valmistaja luokittelee koneen lyhytperäiseksi, joka varmasti tuo etua ahtaissa paikoissa operoitaessa. R-kirjain mallimerkinnän lopussa tarkoittaa juuri tuota lyhytperäisyyttä. HMK 150 WR on saatavana joko mono- tai taittopuomisena, jollainen tämä ensimmäinen Suomeen rantautunut yksilö on. Tarkka mallimerkintä sille on HMK 150 WR 2P Boom.

Hidromekin pyöräalustaisten kaivukoneiden sarja on täydentynyt vajaalla 17-tonnisella, H4-sarjan mallilla HMK 150 WR. Parhaiten H4-sarjalaisuus näkyy kuljettajan työympäristössä. HMK 150 WR on lyhytperäinen malli. Tämä kone on lisäksi varustettu taittopuomilla.

Ulottuvuudet ovat eri puomiversioilla lähes samat. Taittopuomisen maksimi ulottuma pitkällä kauhanvarrella on vajaat 300 millimetriä monopuomista pidempi ollen 8 800 millimetriä. Kaivusyvyys on sen sijaan 40 millimetriä pienempi, eli 5 300 millimetriä. Koneen leveys on 2 500 millimetriä. Mitta on sama niin ylävaunussa kuin renkaista mitattuna. Perän kääntösäde on 1 850 millimetriä, eli vastapaino tulee hieman rengaslinjan yli sivuttaisasennossa. Puomisto laskostuu minimissään kolmen metrin kääntösäteelle. Valmistajan mukaan puomiston pronssigrafiittipuslat pidentävät tappien rasvausväliä.

Stage V -moottori

Voimantuotosta vastaa Deutz TCD 4.1 -turbodieselmoottori välijäähdytyksellä. Tehoa neljäsylinterisestä pannusta irtoaa 105 kilowattia ja vääntömomenttia parhaimmillaan 550 newtonmetriä. Päästöjen minimoimiseksi moottori ”nielee” ureaa. Polttoaineenkulutusta pitää kurissa automaattinen tyhjäkäynti- ja pysäytystoiminto.

Hydrauliikkaa saadaan kahdesta, 160 litraa minuutissa per kappale tuottavista säätötilavuuspumpuista. Kauhan murtovoimaksi ilmoitetaan 97 kilonewtonia ja puomin 63,7. Ajovoimansiirto on hydrostaattinen ja maksimi siirtonopeus 33 kilometriä tunnissa.

Mittaristona toimii 8-tuumainen kosketusnäyttö. Kaikkia toimintoja ei ole kuitenkaan ahdettu kosketusnäyttöön, vaan konsoleissa on molemmin puolin vielä runsaasti perinteisiä, ”oikeita” kytkimiä. Ohjaamon yleisilme on hyvin valoisa.

Suurin osa moottorin ja hydrauliikan huolto- sekä tarkistuskohteista on sijoitettu siten, että niihin yltää tukevasti maassa seisten, jolloin koneen päällä kiipeily vähenee. Muun muassa polttoaine- ja öljynsuodattimet on koottu kaikki yhteen pisteeseen, koneen oikeanpuoleisen takaluukun alle. Samoin moottori-ilmansuodatin on helpossa paikassa vasemman takaluukun alla. Saman luukun alla sijaitsee 20 litran ureatankki sekä akut. Polttoainesäiliön koko on 245 litraa.

Kiipeilyä ja muuta kulkemista varten kaikki kaiteet, tartuntakahvat ja astinlaudat, joista voi ottaa kiinni tai joihin astutaan, on maalattu punaiseksi.

Arkiset huoltokohteet ovat helposti luokse päästävissä. Vasemman sivuluukun alla on moottorin ilmansuodatin ja ureasäiliö. Oikean puoleisen luukun alle on kerätty polttoaine- ja öljynsuodattimet yhteen nippuun. Molempiin kohteisiin yltää tukevasti maassa seisten.

Mallisarjan mukainen ohjaamo

HMK 150 WR:n ohjaamo noudattelee hallintalaitteineen jo muissa H4-sarjan koneissa nähtyä linjaa. Hytti on ROPS- ja FOPS-hyväksytty. Ohjaamo on kiinni rungossa kuudella silikonityyppisellä joustinkumilla, mikä osaltaan vähentää melua ja tärinää.

Joystickien hallintakonsolit ovat molemmin puolin kiinteät. Niissä on kuitenkin molemmissa pieni kaltevuuden säätö. Kuljettajan penkille kulkua helpottaa kallistuva ohjauspylväs. Mittariston virkaa hoitaa kahdeksan tuuman kosketusnäyttö. Näytön kautta pystyy tekemään muun muassa esiasetuksia 20:lle erilaiselle, hydrauliselle työlaitteelle (tuotot & paineet).

Taka- ja sivukameroiden kuvaa saadaan tarvittaessa näkymään samalle näytölle. Kosketusnäytön toimintojen lisäksi konsoleissa on runsaasti keinukytkimiä, painonappeja ja kiertokytkimiä perinteiseen tapaan. Kännykälle on oma kaukalonsa virtalähteineen näytön alla mukitelineen vieressä. Eväitä varten ohjaamossa on lämpö-/kylmälaatikko.

Koneen leveys on 2 500 millimetriä niin renkaista kuin ylävaunusta mitattuna. Vastapainon kääntösäde on 1 850 millimetriä, joten se tulee hieman rengaslinjan yli sivuttaisasennossa.

HMK 150 WR käyttää samaa Opera-käyttöliittymää kuin muutkin Hidromekin H4-sarjalaiset. Koneeseen saa lisävarusteena Hidromek Smartlinkin, joka mahdollistaa koneen toimintojen, tilojen ja sijainnin seurannan joko tietokoneella tai kännykällä. Smartlinkin avulla voidaan seurata esimerkiksi päivittäisiä käyttötunteja ja polttoaineenkulutusta. Myös koneen huoltoaikojen seuranta helpottuu Smartlinkin myötä.Hidromek-maarakennuskoneet tuo maahan ja jälleenmyy Honka Trading Oy. Yrityksellä on myyntipisteet Honkajoella, Pirkkalassa, Tuurissa, Turussa ja pääkaupunkiseudulla.


Lue seuraavaksi