Uutiset

Työkoneet

Tapio sykeharvesteriin myös veitsikatkaisu

Tapio harvestereita on viittä eri mallia. Tapio 160 sopii keveytensä puolesta hyvin maataloustraktorin metsäkuormaimeen asennettavaksi. Painoa satakuusikymppisellä on
215 kg ja tehoa hydrauliikkapumpulta vaaditaan 40–60 l/min ja sopiva paine on 160 baaria. Katkaisuläpimitta on maksimissaan 25 cm, jolloin se sopii nuorten metsien hoitoon ja energiapuun korjuuseen, kertoo Tapani Rintala. Tapio 250 on saavuttanut hyvän maineen muun muassa Ruotsissa urakoitsijoiden keskuudessa, koska kone oli kevyt ja sopi harvennuksille erittäin hyvin. Sillä pystyi kuitenkin tekemään jopa halkaisijaltaan 40 cm puita, joten isompien puiden takia ei tarvinnut kuljettaa moottorisahaa mukana koneessa. Tapio 250 harvesterista tuli suosittu niin sanotun isäntälinjan harvesteri, koska sen voi painonsa
ja tehontarpeensa puolesta asentaa myös maataloustraktoriin. Tapio 280 on uusi päivitetty versio edellisestä mallista. Tapio 400 sarjan harvesteri soveltuu myös traktorikäyttöön, kun tarvitaan lisää kapasiteettia. Suurinta mallia Tapio 600 EXS harvestereita on asennettu moniin erilaisiin kaivinkoneisiin. Tapio harvestereita on myyty 15 eri maahan, valmistettu vuodesta 1981 kaikkiaan noin 2000 kpl.

Tapio-harvesterin asentaminen erilaisiin peruskoneisiin on helppoa. Kuormaimeen asennetaan paine- ja paluulinja sekä sähkökaapeli. Peruskoneen hyttiin asennetaan pääkytkin, ohjausyksikkö, mittalaite ja ohjauspainikkeet. Harvesteri voidaan asentaa sekä avoimeen että suljettuun hydrauliikkajärjestelmään. –Asennustapoja on useita ja niistä saa lisätietoja meiltä, kertoo Tapani Rintala. Harvesterin venttiilistö on suljettua tyyppiä.

Ohjaus- ja mittalaite

Tapio 280, 400 ja 600 harvesterit voidaan toimittaa useimmilla markkinoillaolevilla ohjaus- ja mittalaitteilla esim. EPEC 4W-30 järjestelmä tarvitsee vain neljä johdinta moduulien välille, kaksi johdinta virransyöttöön ja kaksi johdinta tiedonvälitykseen moduulien välillä. Tapio 160 harvesterissa on Siemens MiniLogo ohjaus, perusmallissa mittaus perustuu 50 cm sykkeiden määrään.

Lue seuraavaksi