Uutiset

Työkoneet

Takeuchille uusi elämä poraustöissä Pohjois-Suomessa

Infrarakentamisen moniosaaja Veljekset Toivanen Oy palvelee asiakkaitaan myös kaivoksilla varustelussa, kunnossapidossa, teiden hoidossa ja logistiikassa. Kaivospalveluun kuuluu myös maanalaisten tunneleiden infran rakentaminen ja kunnossapito. Tähän työhön haetaan tarvittaessa uusia ratkaisuja. Drillcom Oy:llä Tampereella varusteltu, vuosimallia 2018 oleva Takeuchi TB295W on siitä hyvä esimerkki.

Yli 5 000 tuntia infratöissä aikaisemmin palvellut pyöräalustainen luottokone siirtyi nyt poraustöihin kannakoiden reikiä työstämään. Kaikkiaan Veljekset Toivanen Oy:llä on yhteensä neljä pyöräalustaista Takeuchia tunnelitöissä Kittilän ja Kemin kaivoksilla. Nyt varusteltu kone on Toivasella ensimmäinen laatuaan. Samoin se on ensimmäinen tämän kokoluokan pyöräalustainen kaivukone, joka varusteltiin Drillcomin poralaitteella.

Poralaite ulottuu 10,5 metriä ylös ja muutenkin ulottuvuus ja porausalue ovat tunnelitöissä riittävät.

Takeuchi on hyvä peruskone myös poraukseen muun muassa riittävän hydrauliikan tuoton ansiosta. Lisäksi lähes 700 kilogrammaa painava poralaite vaatii peruskoneelta vakautta, joka Takeuchissa havaittiin myös riittäväksi.

”Olemme toimittaneet Veljekset Toivanen Oy:lle kaikkiaan 22 Takeuchia eri kokoluokissa”, kertoo maahantuojan Honka Trading Oy:n myyntipäällikkö Antti Forma.

”Kaivoksilla koneille asetetaan suuret vaatimukset ja Takeuchit ovat vastanneet asiakkaan odotuksiin hyvin näissäkin tehtävissä”, kehuu Forma.

Aikaisemmin tunneleissa kulkevien ajoteiden reunoilla olevien ojien kaivuutöissä ja louhospohjien puhdistamisessa olleesta koneesta haluttiin saada nyt nopea itsenäinen porausyksikkö.

”Takeuchit ovat luotettavia koneita, jolloin niistä yhden varustelu pilottikoneeksi uuteen tehtävään oli luontevaa”, kertoo Mika Hartikainen Veljekset Toivaselta.

Drillcom on porauslaitteiden asiantuntija

Drillcom valmistaa omaa hydraulisten kallioporakoneiden RD-tuotesarjaa (mallit RD20, RD22, RD28, RD30 ja RD32) sekä kaivukoneasennuksiin tarkoitettuja EX-D ja EX-R -malleja. Lisäksi yrityksessä tehdään huoltoja louhintalaitteisiin ja tarjotaan niihin varaosapalveluja.

Kaikki poralaiteasennukset ja -toimitukset tehdään asiakastarpeiden mukaisesti. Nyt varusteltu Takeuchi oli ensimmäinen merkkiään ja samalla ensimmäinen tämän kokoluokan pyöräalustainen kaivukone, johon laiteratkaisu asennettiin. Vastaavia on tehty aikaisemmin tasaisesti eri konemalleihin, mutta tässä kokoluokassa vain tela-alustaisiin.

Kaikkiaan poralaitteen asennus Takeuchiin erilaisineen varusteluineen vei Drillcomilla aikaa viikon verran. Hyvä etukäteissuunnittelu mahdollisti tässäkin nopeat asennusajat.

Asennettu laitemalli on Drillcom EX30R ja silloin peruskoneen on oltava painoluokassa 10–15 tonnia. Porakoneena siinä on käytössä Drillcom RD30, jolloin reikäkoko on 32–64 millimetriä ja poraussyvyys ulottuu 2,2 metriin. Porausalue on 350 astetta ja porausta hallitaan joystick-ohjaimella peruskoneen ohjaamosta. Hydrauliöljyn tarve on 120 litraa minuutissa maksimipaineella 160 baaria. Poraushuuhtelu toimii vedellä/ilmalla ja porapalkki zoomaa yhteen metriin.

Antti Forma, Teemu Hänninen ja Heikki Tervonen uskovat uuden poralaiteratkaisun herättävän laajempaakin kiinnostusta Takeuchi-asiakkaiden keskuudessa.

Drillcom Oy toimittaa porakoneistaan yli 80 prosenttia ulkomaille, mutta vastaavasti laiteratkaisut jäävät enimmäkseen kotimaahan. ”Töitä on riittänyt hyvin ja normaali kiire on päällä”, sanovat Drillcomin Teemu Hänninen ja Heikki Tervonen.

”Tämä nyt Takeuchiin asennettu Drillcom EX30R -laiteratkaisu voi hyvinkin herättää laajempaakin kiinnostusta”, uskovat Honka Trading Oy:n Antti Forma ja Drillcomin Teemu Hänninen ja Heikki Tervonen.

Lue seuraavaksi