Uutiset

Työkoneet

Takeuchi TB23R

Takeuchi TB23R on Takeuchi TB23R

Kallistuvalla liittimellä varustettua konetta käytettiin pääasiassa omakotitalotyömaan nurmikon pohjan tasaukseen. Tämän lisäksi tehtiin tutut mittaukset.

Takeuchin kaivukonemallisto käsittää nyt kaikkiaan kahdeksan perinteistä tela-alustaista minikaivukonetta työpainovälillä 835-14200 kiloa. Lyhytperäisiä malleja on kolme. Nyt koeajetun lisäksi 5495 ja 8325 kiloa painavat koneet.
Malliston täydentää pyöräalustainen, 8100 kiloa painava malli. Keväällä Takeuchi esitteli Intermat- näyttelyssä myös kaksi täysin akkukäyttöistä kaivukonetta (Konepörssi 6/2006). Eikä tässä vielä kaikki. Kolme tela-alustaista pienkuormainta täydentävät japanilaisyrityksen vahvaksi pienkonetaloksi.

Suomessa Takeuchin edustaja ja maahantuoja on Honka Trading Oy Honkajoelta. Koeajettu TB23R on ulkomitoiltaan kokoluokkansa tyypillinen edustaja. Korkeutta on ehkä hivenen joitakin kilpailijoita enemmän eli tilaa tarvitaan pystysuunnassa 2450 millimetriä.
Koneen kokonaisleveys sen sijaan on vaatimaton 1400 millimetriä, joten hyvin pieniin tiloihin koneella pääsee. Telaleveys on 250 millimetriä sekä koeajossa olleilla kumi- että optiona saatavilla terästeloilla. Perän kääntösäde on 840 millimetriä, vastapaino ylittää telalinjan noin 150 millimetriä. Ihan telojen sisällä perä ei siis pyörähdä. Etukääntösäteeksi puomi suorana mitattiin 1990 ja tyvitaitto täysin käännettynä 1610 millimetriä. Kallistuva liitin ja sen ulkoneva sylinteri tietenkin suurentaa kääntymisen tilantarvetta.

Kuljettajan viihtyvyydelle oviaukon koolla on merkitystä. Takeuchissa sivulla liukuva ovi paljastaa peräti 500 millimetrin levyisen aukon, mikä on luokassaan varsin reilu. Myös ohjaamon mitat leveys 950, korkeus 1540 ja syvyys 1260 millimetriä kertovat sitä tosiasiaa, että kyseessä ei todellakaan ole ahtaimpia 2,5 tonnisia. Kallistuvalla liittimellä ja 100 millimetrin levyisellä kauhalla maksimiulottuvaisuus on 4540 millimetriä, mikä on siis tietenkin enemmän kuin esitteen tappikiinnitteisellä tehdaskauhalla (4330 mm). Kaivusyvyys liikkuu 2600 millimetrin paikkeilla.

Tilantarpeensa ja mittojensa puolesta Takeuchi TB23R on kokoluokkansa tyypillinen edustaja, mutta ohjaamossaan antaa käyttäjälleen yllättävän reilusti ”ilmaa”. Nopea hydrauliikka Mittausohjelma on vakiintunut ja on täysin vertailukelpoinen aiempiin saman kokoisiin koneisiin. 20 kauhan kellotettu aika on jälleen kahden kuljettajan keskiarvo. Takeuchin leveä kauha ja kallistuva liitin luultavasti hidastivat joillain sekunneilla tätä täysillä kierroksilla tehtävää, 20 kauhallisen mättöaikaa. Takeuchin hydrauliikka on aina ollut nopea, eikä petä tälläkään kerralla. Kolmen minuutin ja 46 sekunnin aika on huima, sillä yleensä liikutaan yli neljän minuutin ajoissa. Hydrauliikan hallittavuus on hyvä ja se pysyy hyppysissä täysilläkin moottorikierroksilla. Muuttuvatilavuuksinen pumppu antaa jouhevat kaivuliikkeet ja käteen sopivan hydrauliikan.

Voimansiirron ja kaivuhydrauliikan samanaikainen käyttö onnistuu sekin hyvin. Tosin hieman kaivuliikkeet ajettaessa hidastuvat. Moottorina on Yanmarin 13,9 kilowatin tehoinen diesel, joka kuluttaa kovassa jatkuvassa kaivutyössä 3,5 litraa tunnissa. Ja taas kerran on todettava, että työmaaolosuhteissa jäätäneen reilusti mitattua lukemaa alemmas. Pieni kone ja pieni kulutus. 30 litran polttoainesäiliötä ei varmasti joka päivä tarvitse täyttää. Ohjaamon melutaso on varsin tavanomainen eli kaivettaessa (täydet moottorikierrokset) liikutaan pääasiassa 76-78 desibelin välillä ja ajomelu kasvattaa lukemaa vielä parilla desibelillä ollaan 80 desibelin tuntumassa. Tyhjäkäyntimelu on alhainen eli 68 desibeliä. Kaiken kaikkiaan melutaso pysyy aika tasaisena, eikä moottori tai hydrauliikka anna minkäänlaisia poikkeamia. Kaivulaitteen nostovoima mitattiin sekin tuttuun tapaan kolmelta eri etäisyydeltä kääntökeskiöstä eli 3260 (maksimi) sekä 2600 ja 2000 millimetriä.

Aivan maksimissa nousee 480 kiloa ja seuraavilta etäisyyksiltä 840 ja 1110 kiloa. Taas on muistettava, että kallistuva liitin vie pois muutamia kiloja. Ihan parhaimpiin kokoluokkansa nostovoimiin ei Takeuchi yllä. Kaivuvoimaksi eli kauhanvarren voimaksi saatiin 1490 kiloa eli noin 14,9 kilonewtonia. Vetovoiman mittaus kapeatelaisilla koneilla ei onnistu. Puskulevykäytössä voimaa on riittävästi ja tasaustyö sekä vaikkapa ojan täyttö luonistuu ongelmitta. Ylävaunun pyörimisnopeus eli 10 kierrosta minuutissa on sekin varsin normaali lukema kilpailijoihinkin verrattuna ja myös kaksinopeuksisen voimansiirron GPS-laitteella mitatut nopeudet 2,5 ja 4,4 kilometriä tunnissa ovat 2,5 tonniselle varsin tyypilliset. Lukemat ovat varsin lähellä valmistajan ilmoittamia (2,4 ja 4,2 km/h).

Tyvitaitto on oikealle hitaampi kuin vasemmalle. Vasemmalta oikealle kääntämiseen kuluu aikaa kahdeksan sekuntia kun vastakkaiseen suuntaan aikaa kuluu vain viisi sekuntia. Puskulevy sen sijaan on nopea alle kolmen sekunnin liikenopeudella. Jaloilla yhteen suuntaan Ohjaamoon kulku kuten jo todettiin on varsin tilava eikä ohjaamon avaruuttakaan pidä moittia. Hallintalaitteiltaan japanilaiskone on pelkistetty ja yksinkertainen. Istuimen oikealla sivulla sijaitsee paneli, jossa ovat moottorin jäähdytysnesteen lämpö- sekä polttoainemittari. Myös tuntimittari ja erilaiset varoitusvalot on sijoitettu tähän.

Vihreänä hehkuva rusakkosymboli kertoo nopeamman voimansiirtoalueen olevan valittuna kaivuvivun yhteydessä sijaitsevasta napista. Puskulevyn hallinta on niin ikään oikealla kuten myös käsikaasuvipu, virtalukko sekä valojen katkaisin. Kyynärtuet ovat kiinteät ja kaivuasentoa käsille ei siis voi säätää. Istuin sen sijaan on säädettävissä monipuolisesti kuljettajan anatomian mukaan. Voimansiirron hallintaan on käsivivut ja lähelle lattiaa niihin on kiinnitetty poikittaiset tangot. Hallinta eteenpäin painaen onnistuu, mutta toiseen suuntaan eli vipujen kohti vetäminen onnistuu ainoastaan käsin.

Minikaivukoneessakin saisi olla kunnon ajopolkimet käsivipujen lisäksi. Koska lattiapintaalaa on niukasti, joudutaan tässä tekemään kompromissi. Lattialta löytyy edelleen tyvitaiton jalkapoljin sekä vastaava lisähydrauliikan hallinnalle. Molemmat polkimet on lukittavissa päälle käännettävillä levyillä jalkatuiksi silloin kun niitä ei tarvita. Etuikkunan mekanismi on hyvä ja kevyt käyttää. Näkyväisyys kauhalle on ensiluokkainen ja paranee entisestään, kun myös ikkunan alaosa on siirrettävissä sivuun. Huoltokohteet kuten suodattimet ovat varsin hyvin käsillä ja helposti vaihdettavissa reilusti aukeavan konepeiton alta.

Plussat ++

+ nopea ja tarkka kaivuhydrauliikka
+ lyhytperäiseksi tukeva ja vakaa kone
+ tilava ohjaamo
+ pieni polttoaineen kulutus
+ selkeät hallintalaitteet

Miinukset —

– nostovoima täydellä ulottuvuudella pieni
– toiseen suuntaan hidas tyvitaitto
– ajopolkimet puuttuvat

Lue seuraavaksi