Uutiset

Työkoneet

Suomen vanhin Extec

Sandvik järjesti keväällä kilpailun, jossa etsittiin Suomen vanhinta Extec-seulaa. Vanhin yksilö, Extec 5000s vuosimallia 1991 tai -92, löytyi Pohjanmaalta Koneurakointi ja Kuljetus J. Isomöttönen Oy:ltä, edelleen käytössä olevana.

Isomöttösellä on kallioalue ja kolme omaa soranottopaikkaa. Jorma Isomöttönen arvelee, että jatkossa soralupien saanti tulee olemaan vaikeampaa, niin kallionotto tulee varmasti lisääntymään. ”Meillä on kyllä nyt lupa yhteen uuteen sora-alueeseenkin.”

Seulan pääasiallisina käyttäjinä toimivat Jorman (kuvassa vas.) vaimo Taina ja heidän toiseksi vanhin poikansa Ville (takana). Muutoinkin Isomöttösellä toimitaan pitkälle perheyrityspohjalta. Toiminnassa on keskeisesti mukana perheen vanhin poika Antti, joka oli juuri jutuntekohetkellä häämatkalla. Myös nuorimmat Anna ja Aatu ovat mukana työmailla oppimassa alan tavoille.

Isomöttösen sora-alueilta on löytynyt erityisesti salaojasoran valmistamiseen sopivaa soraa ja sitä ajetaan pitkienkin matkojen päähän. Hiekoitushiekka on yksi merkittävistä lajikkeista ja sitä tehdään varastoon sesonkikautta varten. Normilajikkeina tarjonnassa ovat 0-30 ja 0-60 (tai 0-50). Soramursketta tehdään tarpeen mukaan urakoitsijan toimesta.

Seulottavaa riittää, sillä suuri osa sorasta menee seulottuna. Myös filleri on Isomöttösellä ajettu seulan läpi laadun varmistamiseksi. Useassa kohteessa toimiminen vaatii pyöräkuormaajakapasiteettia ja niitä Isomöttösellä on neljä kappaletta.

Erikoisempiakin lajikkeita tehdään tilausten mukaan. ”Tässä hiljan tehtiin Vimpeliin uimarantaan tarkkaan valittu lajike. Tilaajalla oli selkeä näkemys millaista soraa tarvittiin ja meiltä löytyi sopivaa materiaalia sen tekemiseksi. Nyt juuri on seulottu maakaapelin päälle ajettavaa tavaraa paljon.”

Extec 5000s on Isomöttösellä ollut kymmenen vuotta. Aluksi Extecin seulontatyömaa oli todella kovaa koulua, sillä materiaalissa oli paljon isoja kiviä. ”Niitä nosteltiin välillä kaivukoneella liinan avulla pois, kun eivät mahtuneet kulkemaan. Jos tuo olisi ollut tällä montulla alusta asti, se olisi vielä kuin uusi”, Jorma arvelee.

Tunteja Extecin mittariin on kertynyt 28 500 h.

”Runkoa ei ole tarvinnut vielä hitsata, mutta toki muuta osaa on uusittu, kuten matot, hydraulimoottorit ja säätöventtiilit. Tässä oli hydraulinen repijä, mutta sille ei ole ollut käyttöä ja keväällä se riisuttiin tästä pois. Muuten kivet ovat tehneet tehtävänsä ja osia on poistettu vaurioitumisen seurauksena. Aina on sattunut satamaan, kun tätä on korjattu”, seulan toimivuudesta pääasiassa vastannut Ville Isomöttönen muistelee. Isomöttösellä tehdään pääsääntöisesti kaikki mahdollinen huolto ja remontti omassa korjaamossa.

Tilanteen mukaan Extec on käytössä välillä vuorokauden ympäri, toisinaan on hiljaista. ”Pienellä aineella tämä menee. Aamulla kun tuo 20 litraa polttoainetta, niin sillä tämä saa käydä koko päivän. Deutzin moottori on osoittautunut kestäväksi. Kerran siitä meni tuulettimen hihnakin poiki, mutta ei se ollut siitä moksiskaan”, Ville kertoo. Pekka Jauhiainen Sandvikilta vahvistaa asian. ”Deutzin moottoreita on näissä laitteissa ollut käytössä ja hyväksi ovat osoittautuneet. Vanhat moottorit ovat yksinkertaisia ja kohtuullisen helppoja korjata.”

Perholainen Koneurakointi ja Kuljetus J. Isomöttönen on, kuten nimestäkin voi päätellä, monipuolinen kone- ja kuljetusalan yritys. Se tekee yli 20 vuoden kokemuksella niin kuljetukset kuin maarakennusalan kuin muutkin konealan työt; yksi moto/ajokoneketjukin yrityksellä on. ”Kaksikin ketjua meillä on ollut, mutta nykyään tällä yhdellä teemme lähinnä omat hakkuut ja lisäksi vähän kylän isännille”, mainitsee Jorma Isomöttönen. Yhtenä keskeisenä toimialana on kiviainesten toimittaminen omilta soranottopaikoilta.

Perustyöllistäjä Isomöttöselle on betonia ja betonielementtejä valmistava Betset ja sen Kyyjärven tehdas. Isomöttösellä on muun muassa rekkaveturi ja sen perässä allaskärry, jolla saadaan kuorman alareuna noin 20 senttimetrin korkeudelle tien pinnasta. ”Saamme tämän avulla kuljetettua yli neljä metriä korkeita elementtejä ilman, että kuorman korkeus nousee yli 4,5 metrin”, Jorma esittelee. Myös betonin raaka-aineen ajo tehtaan omalta montulta betonitehtaalle kuuluu Isomöttösen urakointiohjelmaan. Lisäksi tehdas työllistää tehdaspalvelun muodossa, pääasiassa vaihtolavakuljetusten muodossa.

Kun tämä Suomen vanhin Extec-seula valmistettiin, Extec oli merkittävä seulavalmistaja. Suomeenkin näitä on tullut uutena ja käytettynä, kantaa tällä hetkellä on arviolta 30–50 kappaletta. Extec 5000s oli aikansa huipputuote alalla ja yleisin kolmijaeseula silloin.

Katso vierestä video vahhuksesta työn parissa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi