Uutiset

Työkoneet

Suomen Telakoneen uusi edustus on espanjalainen Ausa

Lähellä Barcelonaa sijaitseva Ausa on perustettu jo vuonna 1956, joten koneen rakennuksen historia on pitkä. Tosin aivan alussa yritys valmisti pientä kaksipaikkaista henkilöautoa. Johtotähtenä oli tosiaan valmistaa pieniä autoja, jotka ovat käytännöllisiä kaupungeissa ja ahtailla kaduilla. Nykyisen konevalmistuksen suuntaviivoja vedettiin jo vuonna 1961, jolloin yritys rakensi henkilöauton lavalla ja kipillä. Kyseessä oli eräänlainen auton ja minidumpperin yhdistelmä.

Tänään Ausa valmistaa monenlaisia koneita ja laitteita mm. rakennusteollisuuden ja maatalouden käyttöön. Lukuisat erikoissovellutukset ja toimilaitteet laajentavat koneitten käyttötarkoitusta vielä esimerkiksi kunnalliselle sektorille, viherrakennukseen, teollisuuteen, junaradoille ym. Jälleenmyyjiä yrityksellä on ympäri maailmaa.

Vain 1,5 metriä leveä

Rapiat 4000 kiloa ilman kuormaa painava Taurulift T204H kurottaja on nelipyöräohjattu ja käyttää samoja rungon komponentteja kuin yrityksen samankokoinen maastotrukki. Trukkimaston sijaan koneessa on teleskooppivarrella oleva puomi. Maksimi nostokorkeus on 4200 millimetriä ja täyteen nostokorkeuteen nousee kahden tonnin kuorma. Täydellä vaakaulottuvuudella eteenpäin (2598 mm) voidaan vielä käsitellä 1000 kilon kuormaa.

Nelipyöräohjauksen lisäksi koneessa on kurottajatyyliin myös rapu-, ja kaksipyöräohjauksen mahdollisuus.

Varsin kätevä koko antaa mahdollisuudet ajaa rakennusten sisäänkin, sillä kokonaisleveys on vain 1595 millimetriä. Nelipyöräohjauksella kääntöympyrän halkaisija on alle kuusi metriä.

Moottorina on nelisylinterinen Kubotan diesel (36,5 kW) ja hydrostaattisessa voimansiirrossa on kaksi nopeusaluetta. Maksimissaan kone kulkee 24 kilometriä tunnissa.

Ohjaamo koneessa on valoisa ja kuormainta hallitaan yhdellä joystickillä. Erikoispiirre on, että ohjaamo voidaan nopeasti kipata pois ja näin päästä kiinni huoltokohteisiin rungon sisällä.

Taurulift –kurottajaperheessä on myös suurempi malli T276H, joka painaa noin 5000 kiloa ja nostaa 2700 kiloa täyteen 6100 millimetrin nostokorkeuteen. Konstruktioltaan molemmat Taurulift –kurottajat ovat kutakuinkin yhteneväisiä. Esimerkiksi ohjaamo on sama.

Dumpperivalikoima on laaja käsittäen sekä runko-ohjauksisia että jäykkärunkoisia malleja 850-10000 kilon kapasiteeteilla. Telakonepäivillä esillä oli pienempään dumpperisarjaan kuuluva Ausa D120AHA, jonka paino tyhjänä on 1375 kiloa.

Maksimi kuorma tulee suoraan koneen tyyppimerkinnästä eli on tässä tapauksessa 1200 kiloa. Myös leveys täsmää tyyppimerkintään ollen 1200 millimetriä. Kuorman siirtoon voimaa antaa Kubotan kolmesylinterinen diesel (18,9 kW). Lavan tilavuus on laitojen tasalle 425 ja kukkutilavuus valmistajan mukaan yli 600 litraa. Hydrostaattisen voimansiirron hallinta on joystick –vivussa ja maksimi siirtonopeus on 17 kilometriä tunnissa. Korkeus turvakaareen on 2420 millimetriä. Lava voidaan kipata tyhjäksi sekä eteen että molemmille sivuille.

Lue seuraavaksi