Uutiset

Työkoneet

Suomen Rakennuskone panostaa huoltopalveluiden helppoon saatavuuteen


Artikkelikuvassa: Suomen Rakennuskoneen kentällä enimmäkseen operoivat huolto- ja varaosamyyjät kokoontuivat Pirkkalan toimipisteelle Mansen Mörinöitten alla. Vasemmalta; Joni Kilponen, Petteri Karttunen, Antti Mannermaa, Tuomas Hietanen ja Jaakko Ranta.Suomen Rakennuskone Oy:llä (SR-O:lla) on toiminut jo muutaman vuoden huolto- ja varaosamyyjiä, jotka palvelevat asiakkaita kentällä kaikissa jälkimarkkinoinnin asioissa. Nämä huolto- ja varaosamyyjät eivät ole perinteisesti tiskin takaa palvelevia, vaan liikkuvat säännöllisesti työmailla asiakkaiden luona siellä, missä töitä tehdään. Toiminnalla pyritään tarjoamaan hyvää asiakaspalvelua ja helpottamaan asiakasta kaikissa koneiden ylläpitoasioissa. Tämä tarkoittaa myös sitä kuuluisaa yhden puhelinnumeron taktiikkaa.

Tähän Rakennuskoneen säännöllisesti kentällä liikkuvaan huolto- ja varaosamyyntiryhmään kuuluu tällä hetkellä viisi henkilöä, jotka kaikki kokoontuivat yhteen SR-O:n Pirkkalan toimipisteelle juuri ennen Mansen Mörinöitä, jolloin koko kaarti myös esittäytyi Konepörssille. Näiden viiden miehen käyntikortissa lukee huolto- ja varaosamyynti. Miehet toimivat eri puolilla Suomea kattaen maantieteellisesti koko maan. Yhteistä kaikille on, että työaika kuluu pääasiassa kentällä asiakkaiden työmailla ja varikoilla, siellä missä niitä huoltopalveluita ja varaosia tarvitaan. Seuraavassa hieman henkilökuvaa ryhmän miehistä.

Suomen Rakennuskoneen huoltoauto kohteessaan; asiakkaan työmaalla, koneen äärellä.


Tuomas Hietanen

Hietanen kuuluu SR-O Vantaan toimipisteen henkilöstöön. Hänen toimialueenaan on Etelä- ja Itä-Suomi pääpainon ollessa pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Tuomas on ollut talossa vasta muutaman kuukauden, mutta asiakaskäyntejä on jo paljon takana. Hänellä on aikaisempaa kokemusta konealalta henkilönostin- ja kurottajapuolelta.

Tuomas sanoo hänen tehtävänään olevan huolto- ja varaosamyynti alusta loppuun, tarkoittaen että hän selvittää monesti tarpeet koneen äärellä ja huolehtii varaosien perille toimituksesta. Jos osia ei kotimaasta löydy, hoitaa Tuomas osien ”metsästyksen” ja tilauksen rahteineen Komatsun Keski-Euroopan keskusvarastosta asiakkaan työmaalle. Sama toimenkuva kuuluu tietenkin kaikille tämän ryhmän huolto- ja varaosamyyjille. Kenttämyynnin ohella tehtäviin kuuluu myös huoltosopimusten räätälöintiä ja pienimuotoista teknistä tukea. Ja jos Tuomas ei tiedä jotain nippeliasiaa, tietää hän ainakin kuka tietää.

”Pakko sanoa, että nyt on mukava lähteä töihin joka aamu”, sanoo Tuomas lopuksi.


Jaakko Ranta

Ranta on ollut jo viisi vuotta SR-O:n palveluksessa, josta 1,5 vuotta huolto- ja varaosamyyjänä. Jos Jaakko ehtii istua toimistossaan, tapahtuu se silloin Pirkkalan toimipisteellä. Muutoin hän kiertää aluettaan, johon kuuluu Kanta- ja Päijät-Häme, Varsinais-Suomi, Satakunta, Keski-Suomi ja Ahvenanmaa. Asiakaskuntaa edustavat maarakennusurakoitsijat ja alueen muutama kaivos. Jaakko sanoo alueellaan olevan paljon kivenmurskausurakoitsijoita, joiden luona hän asioi aktiivisesti. Asiakaspalvelu on lähellä Jaakon sydäntä. Samalla hoituvat varaosa-asiat, ongelmien ratkaisut ja pienimuotoinen tekninen tuki. Huoltosopimusten räätälöinti kuuluu tietenkin myös tehtäviin.
”Toimenkuva on moninainen, joten viihtyvyys työssä on taattua”, päättää Jaakko.


Petteri Karttunen

Petteri istuu Kuopion pisteellä, jos toimistopäivä osuu kohdalle. Muutoin hänenkin päivät kuluvat pääosin tien päällä. Toimialueena Petterillä on Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu, pääpainon ollessa Kuopion ja Joensuun seuduilla. Asiakaskunta koostuu maarakennusurakoitsijoista, joista moni on niin sanottu yhden koneen toimija. Vakioasiakkaita on jo kuulemma kymmenittäin.

Petterin alueella on myös Terrafamen kaivos, johon liittyviä asioita on hoidettavana. Hän sanoo pyrkivänsä olemaan tien päällä ja kentällä asiakkaiden luona mahdollisimman paljon, jolloin asioiden hoito käy helpommin niin myyjän kuin asiakkaan näkökulmasta. Huolto- ja varaosa-asioista neuvottelu koneen vieressä nopeuttaa asiointia Petterin mukaan oleellisesti.

Petteri aloitti työssään viime syksynä. Hänellä on pitkä kokemus teollisuuden kunnossapidosta. Hydrauliikka ja pneumatiikka ovat tulleet siellä tutuksi.


Joni Kilponen

Kolme vuotta talossa olleella Jonilla on hoidettavanaan lähes puoli Suomea. Vastuualueena on nimittäin koko Lappi ja Pohjanmaa. Eteläisimmät asiakkaat ovat Seinäjoen eteläpuolella ja ylärajana on Utsjoki. Autossa istumissa siis riittää miehellä, koska asiakaskäynnit ovat etusijalla. Jonin pulpetti on SR-O:n Kempeleen toimipisteellä, mutta hän tekee toimistohommia ajoittain myös etätyönä Haapavedeltä käsin. Toimenkuvakseen Joni määrittelee asiakassuhteiden ylläpidon, johon kuuluu huolto- ja varaosa-asioiden hoitoa, huoltosopimusten organisointia ja vähän teknistä tukea. Varaosia Joni sanoo saatavan Belgian päävarastolta pohjoisenkin työmaille jopa seuraavana työpäivänä.

Asiakaskunta on enimmäkseen koneurakoitsijoita, joista monet operoivat alueen kaivoksilla. SR-O:lla on oma huolto-organisaationsa Kevitsan kaivoksella, joten siellä operoivat Komatsu- ja muu SR-O:n toimittama kalusto ei kuulu Jonin vastuulle. Loput Lapin koneet sitten kuuluvatkin, ja niitä mies kiertää katsastamassa säännöllisesti, vaikkakin työn painopiste on miehen mukaan Kokkola-Seinäjoki-akselilla.

Jonilla on sähkömiestaustaa ja hän on toiminut mekaanikkona 2,5 vuotta ennen tätä pestiä.


Antti Mannermaa

Antti on ollut talossa pari vuotta. Hänellä ei ole edellä esitellyistä poiketen omaa aluetta, vaan hän operoi tiettyjen kaivospuolen ja teollisuuden toimijoiden kanssa. Asiakkaita on puolenkymmentä, ja kyse on niin sanotuista suurasiakkaista, joilla on laitekantaa yhteensä noin 120 koneyksikköä. Suurimmat huolehdittavat koneet ovat kiviautoja, ja niitä on Antin mukaan paljon. Suurin työllistäjä on koneiden elinkaaren suunnittelu sekä hallinta, mutta toimenkuvaan kuuluu myös huolto- ja varaosa-asioiden organisointia sekä pienimuotoista teknistä tukea ja käyttökoulutusta. Antti tekee myös jonkin verran tela-alustaisten koneiden alustamittauksia ylläpitoa varten. Hänellä on käytettävissään kymmenkunta huoltomiestä erilaisiin huolto- ja ylläpitotöihin.

Antilla itsellään on kokemusta konepuolelta ja kaivoskoneiden ajosta, joten mies tietää, mistä puhuu. Hän sanoo viihtyvänsä hyvin työssään, asiaa on laajasti hallittavana ja aina on mielenkiintoista tekemistä. Antti kiittelee myös suoria yhteyksiä Keski-Euroopan Komatsuun, mikä helpottaa hänen työtään huolto- ja varaosapalveluiden myynnissä.


Lue seuraavaksi