Uutiset

Työkoneet

Stone Scorpion omassa luokassaan

Pian pari vuotta markkinoilla ollut Stonepower-poravaunusarjaan kuuluva Stone Scorpion Roto on osoittautunut markkinoilla olevien poravaunujen kokoluokkiin sopivaksi täydentäjäksi pienimpien poravaunujen yläpuolelle. Pyörivän ylävaunun ansiosta ulottuvuus on loistava ja kooltaan vaunu sopii käytettäväksi ahtaillakin työmailla. Myös tunnelityömaille Scorpion on kiinnostava vaihtoehto.

Uusimman Stone Scorpion Roton omistaja on Räjäytystyö U&M Pitkänen Oy, joka tekee räjäytystöitä niin yhtiöille kuin yksityisillekin pääasiassa Pirkanmaan alueella. ”Hoidamme yhteistyöverkostomme kautta koko urakoinninkin, mikä on erityisesti yksityisille tärkeää”, kertoo isänsä kanssa yritystä pyörittävä Marko Pitkänen.

Poravaunukalusto koostuu Commandoista, joita on edelleen kaksi kappaletta. Scorpionin hankinnan taustalla on monipuolisuus, sillä Scorpionin ulottuvuudet ovat erinomaista luokkaa. ”Muuten kone tuli perusvarustuksella, mutta puomin päähän tuli rollikka. Se mahdollistaa erikoistöiden tekemisen esimerkiksi tunneleissa. Vaikkapa tuentatöitä. Tällä pystyy poraamaan tunnelin kattoon varmaan noin kymmenen metrin korkeuteen, vaakareikää saa porattua seitsemän metrin korkeuteen.”

”Tällä pystymme poraamaan myös jatkokalustolla, jollaiseen tulee tarvetta muutaman kerran vuodessa.”

Urakat Pitkäsillä ovat yleensä pienehköjä, muutamaan tuhanteen kuutiometriin asti. Lähes kaikki työt ovat asutuksen keskellä tai tuotantotilojen sisällä, joten toimenkuvaan kuuluvat kiinteästi myös katselmukset ja työltä vaaditaan erityistä tarkkuutta sekä huolellisuutta. Lisääntyvissä määrin louhintoja tehdään myös kiilaamalla, johon yrityksellä on hydraulinen kalusto.

Ensimmäinen työmaa Scorpion Rotolla oli Ruskon alueella Tampereella. ”Yllättävän vähän mitään koneesta johtuvaa ongelmaa on vielä ollut. Tämä on täysin erilainen porata, kuin aikaisemmat laitteemme, mutta todella nopeasti tähän on päässyt sisään. Kauko-ohjain on kuitenkin samanlainen. Kaikkiaan hyvin positiiviset ensikokemukset ovat tästä”, sanoo Pitkänen.

”Ulottuvuus tässä on aivan mahtava. Vaikka sen tiesi olevan hyvä, oli se vielä työmaalla yllättävän paljon parempi. Rikkokivien porauksessa tämä ehti jo näyttää kyntensä. Tarvittaessa poraus onnistuu vaikka kuljetusauton päältä suoraan”, mainitsee Pitkänen.

Kuvassa Räjäytystyö U&M Pitkänen Oy:n Stone Scorpion ensimmäisellä työmaalla Petri Lehtinen Kiukaisten Asennuspalvelu Oy:stä, konekaupat hieronut Markku Saikkonen Stone Scorpionia edustavasta Marktec Oy:stä sekä Marko Pitkänen.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi