Uutiset

Työkoneet

Stenmann Oy Ab – Laadukkaita kulutusosia pienellä organisaatiolla

Kaarinalainen Patrick Gunn ottaa toimittajan vastaan varastollaan Kaarinassa. Auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi kouluttautunut Patrick tuo vuonna 2017 perustetun yrityksensä Stenmannin puitteissa maahan erilaisia kulutusosia niin Euroopasta kuin Aasiasta. Tuotteet on valikoitu vain laadukkaimmilta valmistajilta. Kauhojen ja murskaimien kulutusosat sekä hydraulisten iskuvasaroiden terät ovat sitä pääasiallista ydinaluetta, mutta muitakin tuotteita maahantuontiohjelmassa on. Viimeisimpänä lisäyksenä turkkilaiset MTB-iskuvasarat.

Uusin edustus on MTB, joka valmistaa iskuvasaroita aina 100 tonnin peruskoneisiin saakka. Patrick Gunn kertoo, että nyt yrityksensä Stenmann huoltaa ja korjaa MTB:n lisäksi muitakin vasaroiden valtamerkkejä. Kuvassa miehestä mittaa ottaa 3 800 kiloa painava ja 40-65 tonnin peruskoneisiin tarkoitettu MTB 365. C-sarjassa on vielä kaksi tätä isompaa vasaraa. Suurin MTB 705 painaa 7 200 kiloa ja soveltuu peruskoneisiin painohaarukassa 60-100 tonnia.

Tuoterepertuaari kattaa koko kiven matkan peruskalliosta murskaimen purkukuljettimen päähän saakka.

”Meillä on tarjota urakoitsijoille laadukkaat tuotteet koko kiviketjuun alkaen porakruunuista ja -kangista. Ylisuurien rikotukseen on koko valikoima vasaroiden teriä ja nyt myös koko vasaraperhe. MTB -vasaraperhe kattaa mallit 80 kilosta 7 000 kiloon eli peruskoneluokat 1–100 tonnia. Kauhoihin löytyvät kaikki kulutusosat: kynnet, adapterit ja kauhojen erilaiset suojat kuten panssarilevyt ja kovametallinapit. Yleisimpiin murskaimien malleihin tarjoamme leukoja, sivukiiloja ja mantteleita”, aloittaa Gunn.

Pihamaalla oli jutunteon hetkellä juuri lähdössä asiakkaille tätä raskaampaakin, murskaimiin tarkoitettua arsenaalia.

Patrick on poiminut edustukset huolella. Erilaisia messuja kiertämällä ja tehtailla useaan kertaan vierailemalla on löydetty sellaiset tuotteet, jotka soveltuvat suomalaisille käyttäjille, kovalle kivelle raakaan käyttöön.

”Kun aikanaan tilasin Kiinasta ensimmäiset kynnet Suomeen kokeiltavaksi, niin halusin laittaa ne tositestiin oikeaan ympäristöön. Tuttuja murskamiehiä lupautui niitä käyttämään. Kun ne osoittautuivat yhtä hyvin kulutusta kestäviksi kuin muutkin merkit, niin tilasin ensimmäisen 24 tonnin painoisen erän J550- ja J600-kynsiä. Ne kun ovat murskamiehillä yleisimmin käytössä. Turbo-kynsiä olen myynyt varmaan jo kymmenkunta kontillista. Niiden kanssa on mennyt erinomaisen hyvin ilman reklaamatioita”, jatkaa Gunn.Stenmannin edustuksessa olevat tuotteet ovat valikoituneet tarkan seulonnan ja koekäyttöjen jälkeen. Turbo-kynnet ja -adapterit ovat yksi yrityksen volyymituotteista.

Yhteydenpito on helppoa

Toinen kauhan kulutusosamerkki on ranskalainen Feurst, jonka valmistusohjelmassa on erilaisia kauhansuojia, jotka kiinnitetään joko hitsaamalla tai mekaanisesti. Mekaaninen kiinnitys tarkoittaa sitä, että kauhaan hitsattuun kiinnitysosaan kiinnitetään komponentti mekaanisella lukituksella.

”Feurstin ideana tarjota asiakkaille turvallisempia ja huoltovapaampia kynsituotteita. Feurst-tuotteiden suunnittelun pohjana on minimoida kynnen liikkuminen adapteria vasten, näin vältetään adapterin nopea kuluminen ja mahdollinen kynnen irtiputoaminen adapterista”, valistaa Gunn.

Maahantuonnin luonne on muuttunut Patrickin mielestä paljon. Maailma on kutistunut. Ennen kommunikointia tehtiin puhelimella ja faksilla. Nyt internet ja erilaiset yhteydenpitovälineet kuten WhatsApp ja kiinalaisten käyttämä WeChat ovat nopeuttaneet ja helpottaneet yhteydenpitoa. Stenmannin päämiehistä onkin tullut Patrickille hyviä tuttuja vuosien saatossa.

Erilaisia iskuvasaran teriä on niitäkin tarjolla runsaasti.

”Kun laittelen Kiinaan esimerkiksi kuvia tai muita kyselyitä, saan vastauksen yleensä tunnissa. Ja jos en saa, soitan perään. Tieto kulkee nopeasti molempiin suuntiin. Siksi laatu- ja jälkimarkkinointiasioidenkin on oltava nykyään kunnossa. Koko ketjun on toimittava moitteettomasti tehtaalta asiakkaalle. Me tilaammekin kaikki tuotteemme suoraan tehtailta ilman välikäsiä. Pyrimme palvelemaan nopeasti, kustannustehokkaasti ja kattavasti.”

Varastosta löytyy esimerkiksi volyymiluokkien kynsiä ja adaptereita kerralla satoja kappaleita.

”Pidän säännöllisesti yhteyttä myös maailmalla toimiviin muihin vastaaviin toimijoihin. Vaihdamme tietoa keskusteluryhmissä ja vertailemme eri valmistajia. Loppujen lopuksi alalla vaikuttavien yritysten määrä on maailmanlaajuistekin aika pieni. Moni komponenttivalmistaja tuolla maailmalla tekee tuotteita usealle eri laitevalmistajalle. Näistä ei vaan juuri ääntä pidetä. Perusteellisen taustatyön ja laajojen kontaktien avulla meilläkin päämiehiksi valikoituu vain luotettavia toimijoita, jotka valmistavat tarpeeksi laadukkaita tuotteita tänne Pohjolan ammattitaitoisille asiakkaille”, lupaa Gunn.

Vasarahuoltoa Kaarinassa

Kauhan kynnet kestävät olosuhteista, tuntimääristä ja kiven laadusta riippuen kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Patrickilla on pitkäaikaisia asiakkaita, jotka ovat kynsiä kokeiltuaan jääneet käyttäjiksi.

”Kauhojenkin kulutusosat ovat osoittautuneet erittäin kestäviksi. Pienelle organisaatiolle juuri se seikka on tuonut pysyviä asiakassuhteita”, tiivistää Gunn.

Kaarinassa sijaitsevan varaston pihamaalla murskaimien komponentteja odottaa asiakkaalle toimitusta. Tarjolla on muun muassa leukoja, sivukiiloja ja mantteleita.

Vasaran teriä Stenmann toimittaa omiin ja myös kaikkiin valtamerkkeihin. Myös huoltoa tehdään merkkiin katsomatta.

”Nyt panostamme omaan vasarahuoltoon. Hallilla huolletaan ja korjataan itse kaikki edustamamme sekä myös uiden valtamerkkien vasarat. Isälläni on kuljetusliike (Kuljetusliike Gunn Oy), jonka palveluksessa pitkään ollut huoltomies on nyt koulutettu tehtaalla Turkissa vasaroita huoltamaan”, sanoo Gunn.

Turkista saan osat myös erittäin nopeasti Suomeen, jos niitä ei hyllystä löydy.

70-luvun alusta asti toiminut MTB on iso ja merkittävä valmistaja, joka teki alussa teriä ja muita kulutusosia. 2000-luvun alussa se toi markkinoille oman vasaramalliston ja nyt uudella nykyaikaisella tehtaalla valmistuu yli 4 000 työlaitetta vuodessa. Iskuvasaroiden lisäksi MTB-merkin alle tehdään myös erilaisia purkulaitteita kuten pulveroijia.

”Vasaramerkki oli helppo ottaa maahantuontiohjelmaan. Heti alussa tajusin, että pitkään jatkunut valmistus osoittaa asiakkaiden luottaneen merkkiin pitkään. Yritys on juuri investoinut kymmeniä miljoonia uuten nykyaikaiseen tehtaaseen.”Lue seuraavaksi