Uutiset

Työkoneet

Steelwrist laajentaa Ruotsissa – uusi tehdas valmistumassa

Erittäin vahvaa kasvua, pääosin voimistuvan viennin kautta takova Steelwrist on kasvanut ulos vanhasta Tukholman tehdaskompleksistaan. Sitä on laajennettu moneen kertaan ja pala palalta vanhan jatkeeksi rakennettu kokoonpano ei ole enää se kaikkein toimivin ratkaisu. Muutto tuli pakolliseksi, kun tuotteiden kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset.

Steelwrist vastaa maailmanlaajuiseen kysynnän kasvuun. Jatkossa ”rautaranteita” tullaan valmistamaan Rosersbergin uudessa tuotantolaitoksessa, joka on yli puolet suurempi kuin vanha tehdas. Muutto on parhaillaan käynnissä ja vuoden loppuun mennessä tuotannon uskotaan rullaavan täydellä teholla.

Uusi tuotantolaitos sijaitsee parisenkymmentä kilometriä etäämmällä Tukholman keskustasta kuin vanha tehdas, paikkakunnalla Rosersberg. Vanhan viiden tuhannen neliömetrin sijaan kauhanpyörittäjät valmistetaan tulevaisuudessa 12 500 neliömetrin kokoisissa, avarissa ja valoisissa tiloissa. Tuotantomäärät pystytään tarpeen vaatiessa nyt kaksinkertaistamaan. Avajaisissa puhunut toimitusjohtaja Stefan Stockhaus kertasi yrityksensä vaiherikasta historiaa. Humoristiseen sävyynsä hän valotti myös tuotekehityksen horjuvia ensiaskelia, jolloin reiän porauskin saattoi mennä kaikkialle muualle kuin aiotusti kappaleen keskelle. Nyt asiat ovat toisin. Huippuunsa kehitetty

Toimitusjohtaja Stefan Stockhaus kertoo, että kaikki yritystä kuvaavat käyrät osoittavat vahvasti ylöspäin. Nyt näyttää siltä, että kauhanpyörittäjät lyövät pitkän taistelun jälkeen itseään läpi Skandinavian ulkopuolellakin.

kallistuva kauhanpyörittäjä on kysytty lisälaite niin Skandinaviassa kuin enenevissä määrin muuallakin maailmassa. Steelwrist keskittyy tulevaisuudessakin kehittämään ja valmistamaan vain ja ainoastaan kaivukoneiden lisälaitteita.

”Perustimme Steelwristin vuonna 2005 ja alku oli kantapään kautta oppimista. Muutaman vuoden etenimme varsin pienellä liekillä, vielä vuonna 2008 koko yrityksen henkilökunta sopi mainiosti valokuvaan yhden kauhanpyörittäjän ympärille”, aloittaa Stockhaus.

Nyt Steelwrist ja konsernin toinen yritys SVAB työllistävät pitkälle toistasataa henkilöä. SVAB kehittää ohjausjärjestelmiä ja muun muassa joystick-ohjaimia.

”Meille merkittävä asia oli Volvon kanssa solmittu sopimus vuonna 2009. Tosin meni nelisen vuotta ennen kuin tehdasasenteiset laitteet alkoivat toden teolla yleistymään. Alussa runko oli valurautaa, mutta vuonna 2011 siirryimme teräsvaluun. Konstruktion lujuus ja vahva rakenne ovatkin myyntivalttejamme.”

Volvo oli siis ensimmäinen konevalmistaja, joka lisäsi Steelwristin tehtaalta saataviin varusteisiin. JCB ja Yanmar ovat liittyneet samaan kuvioon myöhemmin. Myös Doosaneihin asennuksia on tehty jo tehtaalla.

”Kun tietous kaivukoneen monipuolisemmasta varustelusta lisääntyy Skandinavian ulkopuolellakin, kasvaa myös tehdasvarustelun taso. Tulevaisuudessa koneet varustellaankin entistä monipuolisemmin jo kokoonpanovaiheessa. Se poistaa monta ongelmaa ja vastuuasiatkin on helpompi kohdentaa sitten yhteen ja samaan osoitteeseen. Tämä on meidän kannaltamme katsottuna tervetullut kehityssuunta”, valistaa toimitusjohtaja.

Yritys on alun alkaen nojannut kallistuviin kauhanpyörittäjiin ja nyt tuotevalikoima kattaa mallit peruskoneisiin välillä 2–33 tonnia.

Käyrä nousee

Tällä hetkellä Steelwristillä on oma myyntikonttori jo 10 maassa. Suomessa myynnistä, huollosta ja teknisestä tuesta vastaa Steelwrist Finland, jota vetää maajohtaja Juha Riihiviita ja myyntijohtajana on Pekka Kainulainen.

Steelwristin jälleenmyyjien määrä maailmalla nousee reilusti yli kahdenkymmenen. Viimeisimpiä lisäyksiä ovat Korea ja USA. Tulossa ovat sellaiset maat kuin Japani ja Italia. Nyt näyttäisi siltä, että vuosikausia takunnut vienti on todella alkamassa. On kestänyt kauan, että maailmalla on huomattu mitä hyötyä saavutetaan, kun kauha taipuu mitä notkeampiin liikkeisiin. Voimakkaasti kasvava tuotanto asettaa myös haasteita. Kun myös muilla lisälaite- ja konevalmistajilla menee tällä hetkellä hyvin, on komponenttien saatavuudessa ongelmia.

Steelwristin teräsvaluosat tulevat Turkista, jossa on tämä alan huippuosaaminen maailmassa. Kun samat valimot tuottavat valuosia myös suurille konevalmistajille, on tuotantoteho nostettu huippuunsa. Myös hydrauliikan osien toimitusajat ovat pidentyneet reilusti viimeisen vuoden aikana. Haastetta siis on saada kasvavat tilaukset täytettyä. Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden tilauskanta oli kaikissa tuoteryhmissä kaikkien aikojen ennätysluvuissa. Tuohon ajanjaksoon mahtui yhteensä yli 800 Steelwrist-kauhanpyörittäjätilausta.

Kaivukonevalmistajat kehittävät tällä hetkellä automaatiota. Myös koneohjausjärjestelmiä tullaan liittämään jo tehtaalla koneisiin. Steelwrist haluaa olla kiinteä osa kaikkia järjestelmiä ja siksi satsaukset eri ohjausjärjestelmiin, paikannukseen ja yhteensopivuuteen ovat merkittäviä.

Ruotsin Solvallassa pidetyssä näyttelyssä (Svenska Maskinmässan) Steelwrist esitteli laajaa tuotesortimenttiaan, johon nykyään kuuluu paljon erilaisia työvälineitä kuten kauhoja, kouria ja tärylevyjä.

Myyntijohtaja Pekka Kainulainen tunnustaa väriä jopa aurinkolaseissaan.

Lue seuraavaksi