Uutiset

Työkoneet

Soraset hankki taloudellisen murskaimen

Etelä-Suomen alueella toimiva maarakennusliike Soraset on monipuolistunut voimakkaasti siitä, kun yhtiö on perustettu vuonna 1991 nimellä Kangasalan Soraset Oy. Perinteinen tie- ja pohjarakentaminen on laajentunut betonirakentamisella silta- ja perustusurakoinnin myötä. Nimi muuttui Soraset Yhtiöt Oy:ksi vuonna 2006, kun toinen maarakennusliike Ympäristötekniikka U-M Oy fuusioitui yhtiöön. Tänä vuonna liiketoiminta-aluetta on laajennettu myös talonrakennukseen. Pääkonttori on edelleen Kangasalla, mutta nyt myös aluekonttorit ovat Es­poos­­sa ja Turussa.

Tilauskannasta merkittävimmän osan muodostaa Tiehallinnolle tehtävät urakat. Viimeisimpänä esimerkkinä syyskuun puolivälissä voitettu urakkakilpailu Vt 4 Toivakka-Vaajakoski yhdessä Niska & Nyyssönen Oy:n kanssa muodostetun työyhteenliittymän kanssa. Toinen suuri tilaajaryhmä ovat kunnat ja kaupungit. Rakennuspohjia urakoidaan lisäksi suurille kauppaketjuille, teollisuusyrityksille ja isoille rakennusliikkeille. Yksityisasiakkaita palvellaan maa- ja kiviainestoimituksin.

Soraset työllistää vakituisesti noin 160 henkilöä, joista noin 40 on teknisiä toimihenkilöitä. Kiireisimpinä kuukausina vahvuus on aliurakoitsijat mukaan lukien yli 200 henkilöä. Työnteon optimointi ammattitaitoisella henkilökunnalla ja kevyellä hallinto-organisaatiolla on Sorasetin yksi vahvuus. Omaa kalustoa on kaikkiaan noin 100 koneyksikköä. Kiviainesten murskaus on oleellinen osa yhtiön toimintaa. Murskauksia urakoidaan neljällä siirrettävällä laitoksella, joiden kapasiteetista noin puolet menee omille työmaille. Sorasetilla on omia maa-ainesvaroja.

Uutta kalustoa

Sorasetilla on kaikkiaan yhdeksän mobiilimurskausyksikköä, kaikki tela-alustaisia, kuten seulatkin. Soraset pyrkii pitämään kalustonsa kohtuullisen tuoreena – tälläkin hetkellä lähes kaikki ovat tämän vuosituhannen tuotteita. Ennen tämän vuotista murskainhankintaa, kun vanhin vuoden 1996 -mallin laitos tuli uusintaikään, ei yhtiöllä ollut sandviklaisia laitteita. Heinäkuun 28. päivä käynnistettiin Sorasetillä uusi Sandvik UJ440i -esimurskain.

Uuteen merkkiin tutustumista vauhditti laitoksen nopea toimitus ja hyvä varustelu jo vakiona. Laitoksen varustukseen kuuluu muun muassa korkeapainekastelu ja imuri pölyn poistamiseksi, kumit melun ja kulumisen vähentämiseksi, turvalliseen ylisuurten rikotukseen kaukosäätöinen Sandvik-iskuvasara ja -puomi ja siirtoja helpottava dolly-varustus.

”Sandvikilla halusivat, että tahdomme tämän yksikön”, muotoilee murskausliiketoiminnan työpäällikkö Jouni Karra. ”Myyjä on myös huolehtinut jälkimarkkinoinnista kiitettävästi.
Työmaapäällikkö Sami Lähdekorpi kertoo heinäkuun lopulta asti käytössä olleen Sandvik UJ440i -esimurskaimen mittariin kertyneen 640 tuntia kahden ja puolen kuukauden aikana. Hän on kovasti tyytyväinen ensimmäisten kuukausien kokemukseen laitteesta. ”Huoltokohteet ovat hyvin esillä ja helppo siirtää, nopea pakata matkakuntoon. Yksinkertaisen selkeä käyttö on tehnyt miehistön nopeasti sinuiksi tämän kanssa. Suunnittelussa on selvästi ajateltu töiden tekemistä”, kiittelee Lähdekorpi.

Murskausyksikölle talousihme

”Erittäin positiivinen kokemus on saatu polttoainetaloudellisuudesta. Keskikulutus on ollut 38 litraa, kun viereisellä koneella menee puolet enemmän.” Syitä pieneen kulutukseen kysyttäessä päällimmäiseksi nousi moottorityyppi. ”Volvon moottori on taloudellinen. Sillä pystytään ajamaan edullisella 1500 k/min pyörintänopeudella, kun kilpailija käy noin 2000 kierroksella. Myös voimansiirrosta saattaa löytyä kulutusta pienentäviä ratkaisuja”, epäilee Lähdekorpi.

Siirrettävyydestä UJ440i saa myös erityistä kiitosta. ”Pakkaustoimenpiteet ovat hyvin pienet ja yksinkertaiset. Dolly-varustuksen ansiosta laitos on todella nopeasti tieliikennekunnossa ja korkeus pysyy varsin kohtuullisena. Laitteen korkeus ei muutenkaan ole erityisen suuri, mikä helpottaa syöttöä.”

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi