Uutiset

Työkoneet

Sandvikin uusi Pantera-porauslaitesarja

Sandvik Mining tuo markkinoille uuden avolouhintaan suunnitellun Pantera-laitesarjan, joka lisää porauskapasiteettia ja turvallisuutta sekä parantaa merkittävästi polttoainetaloutta uppo- ja päältälyövässä porauksessa. Markkinoille tuodaan kaksi uutta tuotetta: DI6400 uppoporauslaite ja DP2000-päältälyövä hydrauliporauslaite.

Innovatiivisen muotoilunsa ansiosta helposti tunnistettava laitesarja on kehitetty parantamaan kaivosteollisuuden tuottavuutta ja taloudellisuutta. Panterassa hyödynnetään uutta teknologiaa, modulaarisia ratkaisuja ja lisävarustetarjontaa ja niiden avulla kaivokset pääsevät hyötymään mm. automaatiosta tarpeidensa ja louhintasuunnitelmien muuttuessa.

Sandvik Mining Surface DTH/TH Drills -tuotteista vastaavan varatoimitusjohtajan Jan-Olaf Petzoldin mukaan uudet Panterat tekevät porauksesta tehokkaampaa ja taloudellisempaa tarjoten ratkaisun, joka täyttää kaivosteollisuuden muuttuvat tarpeet vuosiksi eteenpäin, ensin automatisoidussa ja myöhemmin täysin itsenäisessä porausprosesseissa.

Pantera on suunniteltu kaivosten tuotantoporaukseen, louhosseinämien viimeistelyyn sekä valmistaviin töihin. Malliston laitteet hyödyntävät samaa tela-alustaa, porausmoduulia, ohjaus- ja valvontajärjestelmää sekä automaatioinfrastruktuuria, mikä edelleen vähentää koulutus-, huolto  ja investointikustannuksia avolouhinnassa.

Pantera-sarjassa yhdistyy porauslaitesuunnittelun innovatiivisuus sekä Sandvik Integrated Control Architecture  eli SICA-ohjausjärjestelmäteknologia.

”Uusi Pantera-laitesarja tuo poraukseen tarkkuutta ja tehokkuutta, parantaa käyttöliittymän käyttöystävällisyyttä ja mukavuutta sekä vähentää päästöjä”, sanoo Petzold.

Pantera DI6400 on suunniteltu halkaisijaltaan 115–203 mm reikien uppoporaukseen 45 metrin syvyyteen, kun taas päältälyövä DP2000 poraa 152–178 mm:n reikiä 36 metriin asti. DI6400 on Sandvik Miningin ensiaskel näillä markkinoilla, kun taas ensi vuonna esiteltävä DP2000 lujittaa entisestään yhtiön asemaa päältälyövien porauslaitteiden markkinajohtajana, Jan-Olaf Petzold sanoo.

”Pantera-tuotesarja edustaa merkittävää aluevaltausta avolouhintaan porauslaitteita valmistavassa liiketoiminnassamme”, hän lisää. ”Siinä kaivoslaitteiden erityisominaisuudet yhdistyvät koneälyyn, suorituskyvyn ja tuottavuuden kasvuun, parempaan turvallisuuteen ja ympäristöystävällisiin ominaisuuksiin.

Päältälyövä DP2000 on varustettu Sandvikin uudella 45 kilowatin RD2045C-porakoneella, joka varmistaa hyvän suorituskyvyn hydrauliporauksen ansiosta. Pidempi syöttömoduuli vähentää kangenvaihtoja ja näin työvuoron aikana voidaan porata enemmän reikiä. Uppoporauksessa Pantera tuo markkinoille korkeamman käyttöpaineen kuin aikaisemmin ja tämä lisää porausnopeutta ja –tehokkuutta merkittävästi.”

Petzoldin mukaan uusi Pantera on kokoluokkansa ympäristöystävällisin ratkaisu mm. pitkälle kehitetyn tehoyksikkö  ja kytkinteknologian ansiosta. Teknologia vähentää moottorin kuormitusta, säästää polttoainetta, alentaa hiilidioksidipäästöjä sekä pidentää huoltovälejä ja käyttöikää. Myös hydrauliporaus parantaa merkittävästi voimansiirron ja porauksen tehokkuutta ja säästää polttoainetta.

”Pantera-sarjassa on monia porauksen stabiilisuutta ja käyttöturvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, kuten laitteen leveyden ja painon optimaalinen suhde, FOPS/ROPS-sertifioitu erittäin tilava ohjaamo, jossa on ergonomiset istuimet sekä porarille että kouluttajalle, sekä mahdollisuus porauksen etäohjaukseen niillä kaivoksilla, joissa taloudellinen louhinta edellyttää sitä”, Petzold sanoo.

Uudessa Pantera-sarjassa on myös laitteen käyttöikää pidentäviä ja huoltokustannuksia alentavia ominaisuuksia.

Panterat voidaan toimittaa kolmella eri varustetasolla – Silver, Gold ja Platinum – ja tämä varmistaa laitteiden suorituskyvyn asiakastarpeiden mukaisesti avolouhinnassa sekä muissa sovelluksissa kaikkialla maailmassa.

Pantera DI6400 – ympäristöystävällinen ja tuottava ratkaisu

Sandvik Mining tuo markkinoille vuoden 2013 lopulla Pantera DI6400 -uppoporauslaitteen, joka tarjoaa kaivosteollisuudelle ympäristöystävällisen ja tuottavan vaihtoehdon uppoporauksessa. Laitteen enimmäiskäyttöpaine on 35 baaria ja se poraa 115–203 mm:n reikiä 45 metriin asti. Pantera DI6400 on myös ensimmäinen porauslaite jossa käytetään 25 jalan (7,5 metrin) pituisia Ø89–140 mm:n poraputkia puomilla varustetussa porausvaunussa.

”Muihin ratkaisuihin verrattuna pidemmät poraputket vähentävät putkenvaihdossa kuluvaa aikaa, lisäävät porauskapasiteettia ja reikäsuoruutta, ja alentavat kustannuksia”, Petzold sanoo.

Sandvikin CMS-kompressorin ohjausjärjestelmä ja uusi kytkinratkaisu mukauttavat lisäksi kompressorin tuoton ja tehonoton porauksen tarpeisiin ja varmistavat siten huomattavasti paremman polttoainetehokkuuden.

Pantera DP2000 – hydrauliporauksen uusin aluevaltaus

Ensi vuoden puolivälissä markkinoilla esiteltävä Pantera DP2000 on ensimmäinen kaivosteollisuuden tarpeisiin suunniteltu päältälyövä porauslaite, joka on optimoitu 165 mm reikien poraukseen avolouhinnassa. Laite on varustettu Sandvikin uudella RD2045C hydrauliporakoneella, 6,1 metrin (20’) porakalustolla ja se poraa 152–178 mm:n reikiä 36 metriin asti.

”Kallioporauksessa hydrauliikan avulla voidaan siirtää voimia ja energiaa tarkasti ja tehokkaasti. Paineilmajärjestelmiin verrattuna se varmistaa suuremman porauskapasiteetin ja paremman polttoainetalouden. Uuden RD2045C hydrauliporakoneen iskudynamiikka on optimoitu Sandvikin uutta ST94-127 putkikalustoa varten. Porakoneen pitkä mäntä sekä HLX-venttiiliratkaisu yhdessä uuden kierretyypin kanssa varmistavat optimaalisen jännistystason porakalustossa. Vakiovarusteinen stabilaattori mukauttaa kaluston jännitetasot kiviolosuhteisiin ja varmistaa siten suorat reiät ja porakalustotalouden”, Petzold sanoo ja lisää: ”Ensi vuonna lanseerattava Pantera DP2000 varmistaa, että Sandvik pitää johtavan asemansa päältälyövien avolouhintaan suunniteltujen porauslaitteiden toimittajana.”

Varustelua asiakkaiden tarpeiden mukaan

Jan-Olaf Petzold sanoo, että Pantera-sarjan laitteet voidaan toimittaa kolmella eri varustetasolla – Silver, Gold ja Platinum – ja tämä varmistaa laitteiden suorituskyvyn asiakastarpeiden mukaisesti avolouhinnassa sekä muissa sovelluksissa. Silver on avolouhinnan perus- sekä turvallisuusvaatimukset täyttävä varustelu tuottavaa, tarkkaa ja laadukasta kiventuotantoa varten. Gold on varustettu lisäksi Sandvikin TIM3D-paikannusjärjestelmällä (GPS), tiedonsiirrolla, automatisoiduilla toiminnoilla sekä vianetsintäjärjestelmällä. Platinum-varustetasoon toimitetaan lisäksi Sandvik AutoMine-kaivosautomaatiojärjestelmä itsenäiseen ja kauko-ohjattuun toimintaan kaivoksilla, joissa taloudellinen louhinta edellyttää etäohjattua porausta.

”Panterat on suunniteltu louhinnan tehokkuuden ja taloudellisuuden parantamiseksi, Sandvik Miningin pitkää kokemusta iskuporauksessa, kaivosautomaatiossa ja tiedonhallinnassa hyödyntäen. Laitteiden ominaisuudet tukevat porauksen ja räjähdysaineiden panostuksen välisiä reaaliaikaisia linkkejä, jotta malmin saanti voidaan maksimoida ja raakkulaimennus minimoida, matalammilla louhintakustannuksilla. Automatisoidut toiminnot tukevat poraria ja parantavat laitteen suorituskykyä. Ne toimivat yhdessä Panteran TIM3D-satelliittipaikannusjärjestelmän kanssa, jolloin laitteet voidaan navigoida poraussuunnitelman mukaan nopeasti ja tarkasti, ja tuotantotietoa on saatavana prosessinohjauksen ja valvonnan optimointia varten”, Petzold sanoo.

Tämän ansiosta louhintaporaus voidaan joustavasti liittää osaksi kaivoksen suunnitteluprosessia. Tulevaisuudessa jo porauslaitteet voivat määrittää missä malmin ja sivukiven kontakti kulkee ja miten varmistetaan louhintatarkkuus kyseisessä malmiossa toiminnan taloudellisuutta ajatellen.

”Kaivokset siirtyvät yhä enemmän automaation ja prosessien optimointiin samalla, kun porauslaitteilta edellytetään tehoa ja louhintamenetelmiin soveltuvia ominaisuuksia. Uusi Pantera-mallisto on suunniteltu vastaamaan avolouhinnan tarpeisiin ja teollisuuden pääsuuntauksiin”, Petzold sanoo ja lisää: ”Ja varmistaakseen, että asiakkaat voivat luottavaisin mielin valita Panteran, Sandvik Mining tulee myös pian tuomaan markkinoille tuotetta tukevia ja täydentäviä palveluratkaisuja varmistaakseen markkinoiden kattavimman tukitarjonnan.”

Tuotesarjan perusominaisuudet:

Pantera DI6400-uppoporauslaite

 • Reiän enimmäissyvyys: 45 m
 • Reiän läpimitta: 115–203 mm
 • Poraputkien läpimitta: 89–140 mm
 • Putken pituus: 7500 mm
 • Moottori: Cummins QSX15 (Stage II), teho 399 kW
 • Paineilmakompressorin kapasiteetti: 28 m³/min
 • Uppoporakoneen enimmäiskäyttöpaine: 35 baaria
 • Pyörityspään vääntömomentti: 5000 Nm
 • Kuljetuspaino: 35,7 tonnia

Pantera DP2000-päältälyövä porauslaite

 • Reiän enimmäissyvyys: 36 m
 • Reiän läpimitta: 152–178 mm
 • Poraputken läpimitta: 127 mm
 • Poraputken pituus: 6100 mm
 • Moottori: Cummins QSX15 (Stage II), teho 399 kW
 • Huuhteluilmakompressorin kapasiteetti: 14 m³/min (10 bar)
 • Porakoneen iskuteho: 45 kW
 • Porakoneen vääntömomentti: 5000 Nm
 • Kuljetuspaino: 35,7 tonnia

Lue seuraavaksi