Uutiset

Työkoneet

Saaristomaisema säilyy merikaapelin ansiosta Sundomissa

Kesän aikana Vaasan Sundomin saaristossa on käynyt kuhina. Yhteensä noin puolitoista kilometriä sähkökaapelia on laskettu kaivukoneella lautalta käsin meren pohjaan. Vaativa urakka on jatkoa viime vuonna alkaneelle Sulvan sähköverkon kehittämiselle ja tähtää parempaan sähkön toimitusvarmuuteen noin 1 300 Vaasan Sähköverkon asiakkaalla. Tarpeellisen linjan toteuttaminen merikaapelina mahdollistaa saaristomaiseman säilymisen muuttumattomana.

Saaristossa kaapelointi on tarkkaa puuhaa

”Jos meren syvyys on alle kaksi metriä, kaapeli kaivetaan pohjaan kaivukoneella”, kertoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.

”Syvyyttä seurataan GPS-laitteella, josta on myös hyötyä, kun kaapeli sijoitetaan merenpohjaan kaivettuun kaapeliojaan.”

Merikaapeleiden asentaminen on monella mittarilla haasteellisempaa kuin kuivalla maalla.

Koneohjausjärjestelmän avulla selviää meren syvyys merikaapelin laskussa.

”Merikaapeli on tavallista maakaapelia vahvempi ja painaa seitsemän kiloa metriltä. Myös sen jatkaminen kelan tyhjentyessä on aikaa vievä työvaihe”, jatkaa Rintamäki.

Sundomin hankkeessa kaapelia kaivetaan yhteensä vajaat 20 kilometriä, josta puolitoista kilometriä muodostuu Kantfjärdenin ylittävästä merikaapelista. Lisäksi asennetaan mantereen puolelle automaatiolla varustettu muuntamo ja mahdollistetaan kauko-ohjaus, jolla katkojen sattuessa vika-aluetta pystytään rajaamaan. Merikaapeli toimii myös varayhteytenä esimerkiksi kunnossapitotöiden ajan.

”Tämä työ vaikuttaa yhteensä noin 1 300 asiakkaan arkeen lyhentäen mahdollisten sähkökatkojen kestoa”, lopettaa Rintamäki.

Hankkeen kokonaiskustannus on noin 900 000 euroa. Urakoitsijana toimii Voimatel Oy. 

Jutun kuvat: Vaasan Sähöverkko

Lue seuraavaksi