Uutiset

Työkoneet

Ritchie Bros. konehuutokaupat Suomeen

Maailman suurin konehuutokauppoja järjestävä Ritchie Bros. Auctioneers (RB) kertoi Konepörssille maaliskuun 21. -22. päivä Hollannissa järjestetyssä huutokaupassa laajentavansa kohti Pohjoismaita ja Suomea. Ensimmäinen kauppatapahtuma pidetään syyskuussa pari viikkoa Maxpo-näyttelyn jälkeen Helsingin läheisyydessä.  ”Kokemusta meillä on yrityksenä jo yli 55 vuotta ja pysyviä huutokauppapaikkoja löytyy 44 kappaletta neljästä eri maanosasta”, kertoi yli 25 vuotta yrityksessä palvellut Jorma Karjalainen. ”Yli 300 huutokaupassa vuodessa tehdään lähes neljän miljardin dollarin liikevaihto”.

Tälle kankaalle kuvataan Suomessa oleva huutokauppa samaan aikaan käytävään Hollannin huutokauppaan. Useammat samaan aikaan myynnissä olevat koneet kiinnostavat useampia ostajia niin huutokaupoissa kuin myös internetin välityksellä tekemään ostotarjouksia. 

Samaan aikaan Suomessa pidettävän huutokaupan kanssa järjestetään Hollannissa toinen isompi. Moerdijkissa lähellä Rotterdamia sijaitsevassa RB:n huutokauppapaikassa voi tehdä tarjouksia myös Suomessa myynnissä olevista koneista. Tämä uusi simultoitu huutokauppatapa saa aikaisempaa paremmin liikkeelle useita tuhansia ostajia kautta koko maailman.

Suomessa myyntiin tulevat koneet ovat pääosin Pohjoismaista ja Moerdijkissa vastaavasti muualta Euroopasta, Lähi-Idästä ja isoista valmistuneista kansainvälisistä projekteista vapautunutta kalustosta. RB valitsi Suomen huutokauppapaikaksi mm. sijainnin, valuutan, kasvaneiden kuljetuskustannuksien ja kysynnän perusteella. Valuuttana euro on luonnollinen vaihtoehto Euroopassa pidettävissä kauppatapahtumissa. Suomen sijainti on erinomainen kun ajatellaan Pohjoismaiden ostajien lisäksi mm. Pietarin ja muiden Venäjän alueiden koneostajia. Lisäksi Skandinavian konemarkkinat ovat haasteellisessa taloustilanteessa pysyneet hyvällä tasolla, joka luo uskoa tapahtuman onnistumiselle.

Näillä miehillä on yhdessä konehuutokauppakokemusta jo yli 50 vuotta. Pohjoismaiden aluepäällikkö Jorma Karjalainen ja Euroopan myynnistä vastaava johtaja Jeroen Rijk.

”Pyrimme saamaan Suomessa olevaan huutokauppaan 300-400 yksikköä, joista reilut puolet ovat maarakennus- ja maatalouskoneita ja kuorma-autoja. Toinen puoli on vastaavasti lisälaitteita ja työlaitteita sekä erilaisia alan tarvikkeita”, kertoo Jorma Karjalainen, joka on jo sopinut useammista huutokaupattavista tuotteista Suomessa. Samaan aikaan käynnissä oleva toinen huutokauppa sisältää noin kaksituhatta yksikköä Hollannissa.

Varsinkin Pohjoismaissa tunnettu Jorma Karjalainen on saavuttanut konemyyjien ja -ostajien luottamuksen 25 vuodessa.

Suomen huutokaupassa myydään koneita ja kalustoa, jotka pääosin soveltuvat pohjoismaisiin olosuhteisiin ja ovat pohjoismaisella varustuksella. Täällä niistä saadaan parempi hinta, koska varusteiden merkitys ymmärretään. Paikallinen ostaja on valmis maksamaan varusteista, jolloin simultoidussa huutokaupassa myös muissa maissa olevat ostajat tarjoavat mahdollisesti korkeampaa ostohintaa. Samalla haetaan luottamusta ostajille, koska koneet soveltuvat heti töihin mm. Pohjoismaiden alueella. Simultoitu huutokauppa tuo paljon ostajia, kun koneita on yhtä aikaa myynnissä paljon.”Kaluston vastaanottaminen Suomen huutokauppaan alkaa heinäkuun lopulla,” sanoo Jorma Karjalainen.

”Palvelemme asiakkaitamme monilla eri tavoilla. Autamme myyjäasiakasta saamaan parhaan hinnan koneistaan valitsemalla parhaan huutokauppatapahtuman koneille.   Palvelemme useilla eri kielillä niin verkossa kuin itse tapahtumissa.” Ostajille on myös monia palvelumuotoja. RB voi tehdä ostajan puolesta mm. tarjouksia kaupan olevasta koneesta ennakkoon sovittuun maksimihintaan asti. RB:n laaja, yli 55 vuoden aikana kasvanut asiakaskunta kautta koko maailman saa aina tiedon kaikista tulevista huutokauppatapahtumista. Se luo myytäville koneille maailmanmarkkinahinnan.

Kaikki myydään korkeimmalla huudolla. Kaupattavilla yksiköillä ei ole varaus- tai minimihintaa. RB on tarjonnut ostajille mahdollisuuden tehdä ostotarjouksia myös internetin välityksellä jo vuodesta 2002. Nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin Pohjois-Amerikassa lähes puolet ja Euroopassa yli kolmannes kaupoista tehdään verkon kautta.

RB investoi jatkuvasti merkittäviä summia kaupankäynnin helppouden kehittämiseen. Niin ostajan kuin myyjän palvelumuotoja kehitetään. Vuosien saatossa RB-huutokaupoissa on myyty monenlaista. Työkoneiden ja kuljetuskaluston lisäksi huutokaupoissa on ollut mm. vetureita, lentokoneita, veneitä, maa-alueita ja varsinkin Pohjois-Amerikassa karjaa ja karjatiloja. Edelleen lähtökohtaisesti myydään monenlaista, vaikka tarjonta on keskittynyt koneisiin ja kuljetuskalustoon. Ritchie Bros. Auctioneers on pörssiyhtiö, jonka osakkeet noteerataan Toronton ja New Yorkin pörsseissä.

Ritchie Bros. Auctioneers on mukana Bauma-näyttelyssä osastolla C4-508 sekä Suomessa syksyllä järjestettävässä Maxpo-näyttelyssä.  Huutokaupoista kiinnostuneiden kannattaa vierailla osastoilla kysymässä lisätietoa tulevista huutokaupoista niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Lue lisää Konepörssin numerosta 5/13, joka ilmestyy 19.4.

Lue seuraavaksi