Uutiset

Työkoneet

Risutec kerää energiapuut ja käsittelee kannot

 

Uusi raivaava energiapuukoura Risutec M30 on yksinkertaisempi ja kevyempi versio Risutec L3A -kourasta. M30 painaa 380 kg, kun L3A paina 580 kg. Molemmat perustavat samaan pyöreään raivausterään, kuin myös Risutec III -raivauspääkin. Molemmissa kourissa on tiltti keräystä varten.

M30 on varustettu samalla joukkokäsittelytekniikalla, joka on myös L3A mallissa. Joukkokäsittely on mahdollista, koska kourassa oleva puu jää raivausterän päälle nojaamaan seuraavaan puuhun keräilypihtejä avattaessa. Tiltti on toteutettu kahdella sylinterillä ja se on voimakas.

M30 on ajateltu sopivaksi Sampo-Rosenlew -kokoluokasta ylöspäin. Se käyttäytyy kuten harvesterikoura, joten käytön oppiminen harvesterikuljettajalle on helppoa. Laite on 1,1 metriä korkea, 50 senttimetriä leveä ja se kääntyy 360 astetta. Sivuosalla on hyvä raivata ja raivaus voidaan tehdä myös puut kyydissä. Koska tässä mallissa ei ole vastapainoa, raivata voi myös takaosalla.

Risutec M30:ssa on edulliset osat ja huolto on helppoa. Moottori on pienempi kuin L3A:ssa, mutta muuten osat ovat pitkälle samoja. Hintaero tulee lähinnä M30:nen halvemmasta moottorista ja yksinkertaisemmasta asennuksesta peruskoneeseen. Venttiilistö on asennettu M30-kourassa laitteen yhteyteen, joten asentaminen on helppoa peruskoneeseen. Toimintoja voidaan ohjata mittalaitteen avulla.

Raivauspäässä keveys on haitta, sillä kevyt heiluu hallitsemattomammin kuin painava koura. Keveyden takia M30 tarvitsee tehokasta työskentelyä varten vaimenninriipukkeen. Risutekniikalla on erilaisia hydraulisia ja mekaanisia vaimenninriipukkeita erilaisiin käyttökohteisiin. Hydraulisen riipukkeen jarruvoimaa voidaan säätää hydrauliikan avulla.

Energiapuuta kertyy kuin varkain taimikonhoidossa. Karanneesta taimikonhoidosta saadaan jopa 70 kuutiometriä hehtaarilta energiapuuta. Näissä kohteissa taimikonhoito ei ole enää tilaajalle kustannus, vaan siitä on mahdollista saada jopa tuottoa.

Kantokäsittelylaite

Risutec- raivaus- ja energiakourat voidaan varustaa kantokäsittelylaitteella. Menetelmä on vastaava kuin harvesterikourissa ureanlevityslaitteisto. Rakenne on yksinkertainen: pumppu pyörii, kun terä pyörii ja käsittelyaine jakautuu sopivasti oikeaan kohteeseen.

Harvestereihin, joissa on jo harvesterikäytössä ollut kantokäsittelylaitteisto, asentaminen on hyvin yksinkertaista ja vaatii vain pienen muutostyön laitteistoon. Laitteella voidaan ajaa ureaa ja sienivalmistetta. Laitteisto voidaan asentaa kaikkiin Risutec taimikonhoito- ja energiapuukorjuulaitteisiin, mutta ei muiden valmistamiin laitteisiin.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi