Uutiset

Työkoneet

Raksakone Oy – Wacker Neuson sen olla pitää

Vuokrakaluston kysynnän voimakas kasvu Suomessa 2000- ja 2010-luvuilla on auttanut myös klaukkalalaista Raksakonetta laajenemaan. Yrityksen omistajat Satu ja Tuomo Lehtonen aloittivat vuonna 2003 käsityökalujen vuokraamisella ja ensimmäinen varsinainen vuokrakone oli maantiivistäjä. Klaukkalassa ei tuolloin konevuokrausliikkeitä ollut. Kahta vuotta myöhemmin hankittiin ensimmäinen kaivukone, joka tuolloin oli vielä Wacker Neusonin edeltäjä eli pelkkä Neuson. Vuonna 2009 Neusonin punainen väri vaihtui keltaiseen, kun Wacker osti itävaltalaisen Neusonin.

Nyt kalustossa on 33 Wacker Neuson -merkkistä maarakennuskonetta. Niistä 28 kappaletta on kaivukoneita (1–10 t) ja loput pyöräkuormaajia. Tänä vuonna rivistö on täydentynyt kuudella uudella kaivukoneella kokoluokkiin 2,8–9 tonnia. Viime vuoden saldo oli 10 uutta Wacker Neusonia. Tällä uudistamistahdilla on helppo ymmärtää, että koko kalusto on melko tuoretta. Vanhimmat koneet rivissä ovatkin vuodelta 2013.

Satu ja Tuomo Lehtonen ovat lähes 15 vuotta kestäneen yrittäjäuransa aikana suunnanneet vuokraustoimintaansa yhä enemmän maarakennuskaluston suuntaan ja samalla käsityökalujen osuutta on vähennetty. Wacker Neusonin kaivukoneita rivistössä on lähes 30 kappaletta.

“Kun kaluston pitää uutena, on remontin tarvetta vähemmän. Ja onhan kunnossa oleva konekanta myös hyvä käyntikortti ja mainos yrityksellekin”, aloittaa Tuomo Lehtonen.

Koko talvi oli Raksakoneelle vilkasta aikaa. Kaivava kalusto oli hyvin kierrossa ja Satun ja Tuomon poika Mikko on saanutkin olla aktiivisesti liikkeellä. Hän kun vastaa yksin

Kauhanpyörittäjä on nopeasti irroitettavissa esimerkiksi iskuvasaran käyttöä varten. Gjerstad-pikaliitin ja Rototilt-kauhanpyörittäjä on liitetty toisiinsa niin sanotun välikappaleen avulla.

kaluston liikuttelusta työmaille ja takaisin. Vuokrausajat vaihtelevat päivästä jopa vuosiin.

“Yksi viiden tonnin kaivukone on ollut vuokralla viime vuoden maaliskuusta saakka. Tosin se on vaihdettu välillä, mutta sopimus on jatkunut jo yli vuoden. Toisaalta impulsiivisuus on lisääntynyt. Puhelin saattaa soida aamulla aikaisin, ja kone tarvitaan heti työmaalle”, jatkaa Tuomo.

Runsaan koneiden lukumäärän ansiosta tarpeeseen pystytään Klaukkalassa useimmiten vastaamaan lyhyelläkin varoitusajalla. Ja jos ja kun kone työmaalle hajoaa, on varastossa lähes aina varakone valmiina. Kysymykseen, kuinka asiakkaat vuokrakoneita kohtelevat, Lehtoset antavat diplomaattisen vastauksen.

“Suurin osa asiakkaista huoltaa koneet säännöllisesti ja noudattaa varovaisuutta käytössä. Mutta on niitäkin, joiden työmaan jäljiltä jokainen nivel kolkuttaa jo kuukauden käytön jälkeen. Onneksi näitä ei ole paljon.”

Kaikista koneista on rasvanippojen suojukset pääosin poistettu. Näin ne muistuttavat näkösällä asiakasta rasvauksen jokapäiväisestä tarpeesta.

Karvalakkimallikin hakusessa

Kilpailu vuokrasektorilla on kiristynyt. Tuomon mukaan vuokraushinnat ovat olleet laskusuunnassa. Tätä on kompensoinut hieman koneiden käyttöasteen kasvaminen.

“Kymmenen vuotta sitten vuokrahinnat suhteessa koneen hankintahintaan olivat korkeammat. Aika huono yhtälö on se, että koneiden hinnat nousevat samalla, kun vuokrauksen veloitus pienenee. Myös koneiden varusteisiin joutuu laittamaan enemmän pääomaa kuin ennen. Kun alkuaikoina riitti kallistuva liitin, niin nyt kaikissa koneissa aivan pienimpiä lukuunottamatta on kauhanpyörittäjä. Kukaan ei konetta ilman sitä vuokraa”, summaa Lehtonen.

“Koneet ovat kehittyneet varsin monipuolisiksi sekä erittäin teknisiksi, ja niissä on paljon sähköllä toteutettua ohjausta. Vuokrakäytössä olisi käyttöä luotettavalle perustekniikalle ilman hienouksia. Tällaisia koneita ei vain enää ole saatavilla.”

Maarakennuskaluston lisäksi Raksakone vuokraa muun muassa kontteja ja nostimia. Työkalujen vuokraamista on vähennetty, samalla kun konekantaa on lisätty. Konevuokraamon yhteydessä Klaukkalassa toimii myös pienkonehuolto sekä myymälä, jonka valikoimassa on muun muassa ruohonleikkureita, raivaus- ja moottorisahoja ym.

Wacker-Neusonia löytyy vuokralle myös kevyemmästä päästä, esimerkiksi tärylätkiä ja uppopumppuja.

Lue myös: Wacker Neuson, Paljon uutta – ei juuri mitään vanhaa.

Lue seuraavaksi