Uutiset

Työkoneet

Rakennusliitto: Karanteenia ei saa romuttaa

Hallitus päätti avata 14.5. alkaen työperäisen henkilöliikenteen Suomen ja Viron välillä. Talonrakennusteollisuus ry:n työperäiseen liikkumiseen liittyvä jäsenkirje 5.5. toteaa, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella. Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle.

Suomessa työskentelevistä rakennusalan komennusmiehistä valtaosa asuu yhteismajoituksessa. Samassa huoneessa asuu yleensä useita henkilöitä. Räikeimmissä tapauksissa kerrostalokaksioon on asutettu jopa kymmenen työntekijää. ”Karanteeninomainen olosuhde” tarkoittaa käytännössä mahdollisen sairauden leviämistä kaikkiin asujiin ja viruksen leviämistä tehokkaasti myös työpaikalle. Usein kaikki samassa asunnossa asuvat myös työskentelevät samalla työmaalla.

Pääkaupunkiseudulla on todettu viruskeskittymiä rakennusmiesten yhteismajoituksiin liittyen.

Rakennusliitto ry:n näkemyksen mukaan karanteenimääräyksen toteuttaminen niin, että sillä turvataan rakentajien terveys ja turvallisuus, ei heikennä työvoiman saatavuutta toimialalla. Rakennusalalla on tällä hetkellä vähintään 15 000 työtöntä, Suomeen veronsa maksavaa ammattilaista.

Rakennusliitto ry vaatii rakennusalan työntekijöiden suojelemista koronavirukselta. Maahan saapuvien siirtotyöntekijät on määrättävä aitoon karanteenin siten, että mahdollisen viruksen leviäminen ehkäistään. Työssä käyminen karanteenin aikana on kiellettävä. Lähetettyjen työntekijöiden asumisolosuhteita on valvottava tehostetusti.Lue seuraavaksi