Uutiset

Työkoneet

Rakennusjätteet oikeaan osoitteeseen Joensuussa

Resurssit riittävät tietotaidon levittämiseen

Vaikka taivaalta tulee vettä enemmän kuin laki sallii, Aki Karttunen on tiili- ja asfalttikasan kimpussa. Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n uudet toimitilat alkavat pikkuhiljaa valmistua ja yritys pääsee aloittamaan toimintansa kunnolla, kun tilat ja puitteet antavat periksi. Kolme veljestä, Mika, Aki ja Jukka, jatkavat isänsä jalan jäljillä.

60-luvulla perustettu Maanrakennusliike P. Karttunen Ky sai pari vuotta sitten rinnalleen Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n, jonka toiminta on keskittynyt rakennusjätteen kierrättämiseen. Yritys vastaanottaa, käsittelee ja kehittää uusiotuotteita prosessoidusta materiaalista sekä tarjoaa tietotaitoa aiheeseen liittyen, kertoo Jukka Karttunen ja perustelee näin Murskauskeskuksen tarpeellisuutta Joensuussa.

Rakennusjätettä laidasta laitaan

Tällä hetkellä yritys työllistää neljä vakituista työntekijää ja heidän lisäkseen kesäisin pyritään palkkaamaan muutama henkilö lisää. Itä-Suomen Murskauskeskuksen alueelle päätyy rakennusjätettä laidasta laitaan; betonia, puuta, asfalttia ja tiiltä. Myös risut ja kannot otetaan käsittelyyn.

Tällä hetkellä asfaltti käytetään hyödyksi oman vastaanottoalueen pohjamateriaaliksi, ”Tästä saa tosi hyvän pohjan vastaanottokentälle”, kehaisee Aki Karttunen asfalttimursketta, joka on levitetty tieksi mutaisen maan pintaan. ”Tarkoitus oli aiemmin painottaa toimintaa puun vastaanottoon ja sen jatkojalostamiseen, mutta sitten betonia alkoi tulla niin perkeleesti”, naurahtaa Aki. Erilaisen rakennusjätteen käsittelyyn veljekset hankkivat ALLU SCH seulamurskaimen.

Ei mitään vikaa

Viimeksi hankittu ALLU ei ollut ensimmäinen laatuaan; aiemmin hankitulla ALLU SMH seulamurskaimella on työstetty suuria määriä multaa. ”ALLU:lla on ollut niin hyvät tarjoilut messuilla”, nauraa Aki syyksi päätyä ALLU seulamurskaimeen, mutta vakavoituu kuitenkin: ”Se on ensimmäisiä laitteita, jossa ei taida olla mitään vikaa. Voi vaihtaa nopeasti kohteesta toiseen ja koneesta toiseen.”

Karttunen kiittelee myös kykyä käsitellä mitä erilaisimpia materiaaleja aina tiilestä saviseen multaan. Myös muiden urakoitsijoiden kokemukset vaikuttivat siihen, että päädyttiin ALLU:n. ”ALLU oli ainoa, joka pystyi tarjoamaan tiilen ja pienemmän betonin ajon”, jatkaa vielä Aki.

Lue seuraavaksi