Uutiset

Työkoneet

Putkenlaskua Volvoilla

Jo vuonna 1931 amerikkalainen geologi Charles Edwin Weaver raportoi Argentiinan Patagonian Neuquénissa sijaitsevasta, erikoisesta kivimuodostelmasta. Hän kertoi 1000 kilometriä Buenos Airesista lounaaseen sijaitsevan kivilöytönsä sisältävän runsaasti öljyä. Kuitenkin vasta 80 vuotta myöhemmin Weaverin löydöstä alettiin hyödyntää.

Öljyä ja kaasua sisältävä alue on nimeltään kuollut lehmä ”Vaca Muerta” ja kooltaan 30 000 neliökilometriä eli noin Belgian kokoinen. Useita kilometrejä maan alla sijaitsevat luonnonvarat kartoitettiin 2000-luvulla ja vuonna valtion yhtiö YPF (Yacimientos Petrolíferos Fiscales) ilmoitti aloittavansa niiden hyödyntämisen. Alueen tuotanto tulee kattamaan koko Argentiinan energiantarpeen vuosikymmenien ajan.

Neuquénin provinssiin sijoittuva Vaca Muertan esiintymä on piristänyt koko alueen taloutta. Yksi alueen infrarakentamisen kanssa työskentelvistä yrityksistä on Oilfield Production Services SRL (OPS). ”Vaca Muertalla on ollut toivottu vaikutus alueelle ja se on saanut aikaan mahti-investoinnit. Kaasun paineistaminen valtakunnan pääverkkoon on meidän yrityksemme erikoisosaamista”, kertoo johtaja Ignacio Pascual.

OPS on laajentumisensa myötä tehnyt myös paljon investointeja. Volvo Construction Equipment tuli yhteistyökumppaniksi viitisen vuotta sitten ja nyt laivastossa on jo 20 Volvoa. Ne muodostavat 85 prosenttia kaikesta kalustosta. Perusrungon muodostavat EC220DL –kaivukoneet, L70F –pyöräkuormaajat, BL70B –kaivurikuormaajat ja G930 –tiehöylät. Uusimpia tulokkaita ovat neljä PL3005D –putkenlaskukonetta.

Putkenlaskukoneet hankittiin vuonna 2015. Aiemmin vastaavaa työtä tehtiin kaivurikuormaajilla, mutta tehokkuus ei ollut toivotulla tasolla, kun uusia projekteja oli työn alla koko ajan. ”Olemme aina olleet kaasulaitosten rakentajia, mutta nyt halusimme laajentaa myös putkilinjojen rakentamiseen. Uusien putkenlaskukoneiden avulla tehokkuus ja nopeus kasvoi uuteen ulottuvuuteen”, jatkaa Pascual.

”Taannoin laskimme työpäivän aikana yhteensä 2800 metriä 620 millimetrin kaasuputkea vain yhden putkenlaskukoneen ja kuljettajan avulla. Aiemmin sama työ olisi vaatinut 10 ihmistä, useita koneita ja noin seitsemän päivää aikaa.” Myös logistiikka toimi tiettömillä taipaleilla ja pitkillä välimatkoilla aiemmin varsin hitaasti. Nyt Volvon putkenlaskukoneet on varusteltu heti valmiiksi työn aloittamiseen varsin pienellä viiveellä.

Kuljettajat työskentelevät nyt putkenlaskukoneillaan pitkiä päivä kovissa erämaaolosuhteissa. Tuuli nousee helposti myrskylukemiin ja lämpötilat keikkuvat kesäaikaan 30-40 asteen välillä.

”Ohjaamossa on tilaa ja näkyväisyys työalueelle on esteetön. Täällä tuntee olevansa turvassa, koneen kaatumisriski on olematon”, kehaisee Claudio Veloso, yksi PL3005D:n operoimiseen koulutetuista kuljettajista

Yksitoista vuotta eri koneita OPS:lle ajanut Cristobal Acuña ei enää voisi kuvitella työskentelevänsä aiemmin käytössä olleella vuokrakalustolla. ”Erityisesti arvostan mukavaa työympäristöä. Ilmastointi on ehdoton lisävaruste. Musiikin kuuntelu onnistuu työn lomassa ja mukavalla istuimella voin ottaa torkut tauolla.”

Putkenlaskuvarusteet voidaan vaihtaa myös normaaliin kaivuvarustukseen. Volvon videolla näytetään miten.

Putkien asennusta rinnemaastossa.

Lue seuraavaksi